»

Tudi Google bo znižal provizijo v Play Storu

Slo-Tech -
Začenši s 1. julijem, bo Google za polovico znižal 30 odstotno provizijo, ki jo pobere ob vsakem plačilu v svojem Play Storu. Popust bo veljal vse dokler ponudnik v tekočem letu ne bo zaslužil milijona ameriških dolarjev, zatem bo znova obdavčen s 30 odstotki. Podoben popust je lani novembra pripravil tudi Apple, a s pomembno razliko: pri njih gre za poseben "program", ki ga moraš zapustiti, potem, ko prvič v letu dni presežeš milijon dolarjev, medtem, ko se bo igra pri Googlu vsako leto začela znova in bo do zasluženega milijona veljala tako za garažne programerje, kot tudi za največje založbe.

Kot so povedali pri Googlu, bo sprememba razveselila veliko njihovih razvijalcev. Relativno seveda, saj svoje izdelke na njihovi tržnici zaračunava le 3 odstotke ponudnikov. Res pa je, da jih od teh le odstotek v letu dni zasluži več od razmejitvenega milijona, zato jih bo popusta deležna velika večina.

Vodstva Googla seveda ni poprijel nenaden napad empatije, pač pa je podjetje...

16 komentarjev

V Armeniji odprli največjo farmo za kriptorudarjenje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Armenije sicer doslej ni bilo zaznati med prodornejšimi kriptodržavami, a z novo pridobitvijo si bo zagotovo utrla pot mednje. Farmo za zdaj sestavlja 3000 namenskih minerjev za bitcoin in ethereum, kapacitete pa omogočajo skupno namestitev do 120.000 takih naprav.

Naložbo, vredno 50 milijonov ameriških dolarjev sta v skupnem podjemu izpeljala armenski holding Multi Group in družba Omnia Tech, registrirana na Malti, ki se prek upravljanja tovrstnih farm pretežno ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Lastnik Multi Group je Gagik Carukjan, sicer tudi vodja druge največje parlamentarne stranke v armenskem parlamentu, da gre za nekoliko političen projekt pa dokazuje tudi dejstvo, da se je odprtja farme v Erevanu udeležil tudi armenski premier Nikol Pašinjan.

...

46 komentarjev

Izgon kriptorudarjenja iz Googlovega Play Stora

vir: BBC
BBC - Google je prenovil politiko svojega Playstora in ena od vidnejših novosti na njihovi programski tržnici je prepoved ponujanja aplikacij za rudarjenje kriptovalut. Bodo pa tudi poslej še dovoljene aplikacije, ki omogočajo oddaljeni nadzor rudarjenja na drugih napravah. Podjetje je s prepovedjo sledilo Applu, v čigar App Storu so to storili že pred skoraj dvema mesecema.

Poteza tudi sicer ni nepričakovana; Google je že aprila prepovedal tovrstne vtičnike v Chromu. Razlog, ki so ga tedaj navedli in verjetno drži tudi za tržnico - je bila občasna zlonamernost razvijalcev, ki so poskušali izkoristiti strojno moč uporabnikov za lasten zaslužek. Spomnimo, pred časom se je pojavilo kar nekaj spletnih strani, ki so - nekatere namenoma, druge pa so bile...

11 komentarjev

Večnamenski virus za Android, ki pokvari baterijo

Slo-Tech - Virusi za Android niso nič novega, je pa novoodkriti Loapi, o katerem piše Kaspresky Lab, poseben zaradi svoje večnamenskosti in agresivnosti. Gre za modularno zgrajeno zlonamerno kodo, ki počne praktično vse, kar si lahko zamislimo. Prikazuje oglase, rudari kriptovaluto monero, izvaja napade DDoS itd.

Loapi po namestitvi najprej zahteva administratorske privilegije in to ponavlja, dokler jih ne dobi. Ko se enkrat ugnezdi na disk, poskrbi, da ga ne zasačimo. Loapi ima seznam aplikacij, ki ga ogrožajo (npr. antivirusni programi) in ob namestitvi katere izmed njih prikaže obvestilo, da gre za nevarno aplikacijo in uporabnika pozove k odstranitvi. To ponavlja, dokler se uporabnik ne vda. Glavne naloge modulov, ki jih...

27 komentarjev

EU podpira šifriranje komunikacij

Slo-Tech - Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve pri Evropskem parlamentu je pripravil predlog osnutka nove zakonodaje o zasebnosti in elektronskih komunikacijah. V njem priporoča uporabo šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption) in prepoved vstavljanje stranskih vrat (backdoor) v programsko opremo.

Evropska listina temeljnih pravic namreč vsebuje tudi pravico do zasebnosti, ki jo imajo evropski državljani tako doma kakor tudi pri komunikaciji. Utemeljeno smejo pričakovati, da se upošteva tajnost pisem in drugih občil, kamor seveda sodijo tudi elektronske komunikacije. Odbor zato ugotavlja, da se mora načelo zaupnosti uporabljati za trenutne in vse bodoče načine komunikacije, kar vključuje klice, dostop do interneta, aplikacije za hipno...

62 komentarjev

Uber v Nemčiji dosegel manjšo zmago

Heise - Deželno sodišče v Frankfurtu je razveljavilo začasno odredbo o prepovedi delovanja aplikacije Uber v Nemčiji, ki jo je izreklo v začetku tega meseca. Razlog za razveljavitev je proceduralne narave, dodajajo.

Sodišče je po zaslišanju predstavnikov Uberja, ki so se pritožili na začasno odredbo, slednjo tudi razveljavilo. Ni namreč razloga, da bi se o zadevi odločali prednostno in prav to je Uber trdil, saj njihov poslovni model deluje že od preteklega leta, zato bi moralo nemško združenje taksistov sodni spor sprožiti po običajni poti.

Ob tem povejmo, da nudi Uber dve aplikaciji, ki delujeta različno. Problematična je UberPOP, ki predstavlja (nelojalno?) konkurenco taksistom, ker omogoča odplačno najetje prevoza z ene točke...

38 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev

Samsung naslednji teden predstavlja osveženi Galaxy S II

vir: 100si
Forbes - Samsung ima resda zvrhano mero težav s prodajo svojih naprav v Evropi, vendar če je verjeti dobro obveščenim v Evropskih pravnih in tehničnih krogih, stvari niti niso tako slabe. Nemško sodišče v Düsseldorfu, ki ga je Apple izbral zaradi sorazmerno ugodnega slovesa o reševanju zadev v prid nosilcev pravic intelektualne lastnine, bo naslednje in ključno zaslišanje obeh strani opravilo že čez slaba dva tedna. Po pričakovanjih naj bi prepoved prodaje Galaxy Pada 10.1 takrat padla, prav tako naj ne bi bila več na mizi vseevropska prepoved uvoza naprave. S primerom na Nizozemskem, kjer je sodišče trem Samsungovim zastopnikom naložilo, da do oktobra prilagodi svojo aplikacijo za pregledovanje slik, gre še bolje. Sodišče je že zavrnilo enega od treh spornih...

91 komentarjev