»

Twitter in Facebook odločno v boj zoper teorijo zarote QAnon

Slika: Marc Nozell (cc-by-2.0)

Slo-Tech - Twitter je prvo izmed družbenih omrežij, ki je napovedalo odločen boj zoper teorijo QAnon, ki se je v zadnjih dveh letih iz neuglednih kotičkov internet privlekla na glavna vrata. Odstranili so več tisoč računov, ki so objavljali in poobjavljali vsebino te teorije in povezave do strani QAnon. Še bistveno več računov, ki bodo omenjali povezane vsebine, se ne bo več pojavljajo med izpostavljenimi vsebinami (Trending). Podobno bo ukrepal tudi Facebook.

Za QAnon, ki je svojo pot začel na 4chanu in 8chan, po lastnih navedbah stoji skupina ljudi z imenom Q, ki naj bi imela dostop do tajnih dokumentov ameriške vlade ali krogov blizu nje, iz katerih naj bi bila razvidna zarota proti predsedniku. Sprva se je QAnon širil po manj obiskanih straneh interneta, v zadnjih dveh letih pa je dobila zalet na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in tudi na YouTubu. Počasi pronica celo v vidno politiko.

Twitter je zato v zadnjih tednih odstranil več kot 7000 računov, povezanih z QAnon, ker kršijo...

42 komentarjev

Kmalu bomo dobili prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Večini običajnih smrtnikov pomeni milijarda dolarjev nepredstavljivo količino denarja. A globalizacija, tehnološki napredek, nekaj pa tudi inflacija, so z leti napravili svoje: bliža se trenutek, ko bo prvo zasebno podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji v ameriških dolarjih doseglo in preseglo bilijon.

Drži, da je leta 2007, ko je cena delnic za kratek čas poskočila v času njihove javne prodaje, magično mejo bilijona preskočilo kitajsko podjetje Petrochina. A je šlo le za skok kratkega daha, vrednost podjetja pa se je pozneje ustalila približno polovico nižje.

Prvi v dirki je trenutno Apple. Seštevek vrednosti njihovih delnic, kar tržna kapitalizacije pomeni, je ta teden znašal 939...

32 komentarjev

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Slo-Tech - Potem ko so se pri Twitterju pred časom aktivno lotili odstranjevanja spamerjev in botov in zaprli kakih 70 milijonov uporabniških računov, jim je število aktivnih mesečnih uporabnikov upadlo za milijon in zdaj znaša 335 milijonov, številka pa bo po napovedih v naslednjih mesecih še upadala. Jim je pa za 11 % glede na enako lansko obdobje poraslo število dnevnih uporabnikov, čeprav točnega števila ne navajajo.

To je med drugim zapisano v četrtletnem poročilu podjetja, ki pa ga vlagatelji niso preveč dobro sprejeli, delnica Twitterja je že na začetku današnjega trgovanja upadla za 20 %.

So pa v podjetju že tretje četrtletje zapored beležili dobiček, bilo ga je za 100 milijonov...

25 komentarjev

Microsoftovo sanjsko poslovno leto

Satya Nadella

vir: Wikipedia
Slo-Tech - V Redmondu so predstavili rezultate zadnjega četrtletja njihovega fiskalnega leta. Najprej nekaj suhih številk: prihodki v zadnjem kvartalu so znašali 30 milijard ameriških dolarjev, kar je 17 % več, kot v enakem lanskem obdobju. dobička je bilo za 8,9 milijarde, kar je za desetino več kot lani.

Celotno poslovno leto so končali z 110 milijardami prihodkov (+14 %) in 16,6 milijardami dobička (-34 %). Slednji je sicer dobro tretjino nižji od lanskega, kar pa je posledica Trumpove davčne reforme, saj je Microsoft moral poravnati nekaj deset milijard davka na dobiček, ki ga je pridelal zunaj ZDA. V nasprotnem primeru bi bil letošnja številka od lanske višja za približno 17 %.

Kot je v...

23 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev