»

Ruski hekerji ogrožajo infrastrukturo ZDA?

vir: Wikipedia
BBC - Ruski hekerji naj bi si uspešno pridobili oddaljen dostop do kontrolnih centrov delov ameriškega elektrogospodarstva, je ta teden prvi poročal Wall street Journal, v sicer zaklenjenem članku. Pridobljeni vzvodi nadzora naj bi jim po nekaterih podatkih omogočali tudi izklop omrežij, s čimer bi državo ali vsaj njene dele, pahnili v temo in posledični kaos.

Napad so izvedli tako, da so na muho vzeli manjša podjetja, ki v elektrosistemu izvajajo druge storitve. Vodstvenemu kadru teh podjetij so poslali e-sporočila, ki so jih vabila na lažne spletne strani oz. prirejena družabna omrežja. Ko so si pridobili dostop, so se najprej lotili pridobivanja uporabniških imen in gesel, nato pa se detajlno seznanili z delovanjem...

17 komentarjev

Kitajski hekerji ogrožajo satelite

vir: Symantec
Symantec - Ko poročajo iz podjetja Symantec, so v zadnjem času zasledili številne vdore v podjetja, ki se ukvarjajo z satelitskimi komunikacijami, geoprostorskimi analizami in vojaško proizvodnjo v ZDA in jugovzhodni Aziji. Symantecovi strokovnjaki še domnevajo, da napadi izvirajo iz Kitajske, natančneje od ene od skupin po imenu Thrip, ki jo spremljajo že vse od leta 2013.

Vdiralci so pri tem pokazali precej zanimanja za sisteme, ki nadzorujejo komunikacijske in druge satelite, kar naj bi kazalo na to, da je zadaj...

11 komentarjev

Hekerski napadi povzročajo tudi fizično škodo na infrastrukturi

Slo-Tech - O hekerskih napadih pišemo sorazmerno pogosto, a so večinoma omejeni na kraje podatkov, v manjšem številu primerov pa gre še za zlorabe. Škoda pri tem nastane, a je "nevidna". Precej redko pa se zgodi, da hekerski napad povzroči fizične poškodbe na infrastrukturi - najodmevnejši primer je seveda napad Stuxneta na iranske centrifuge, ki so zaradi okužbe nepravilno delovale, kar je onemogočalo bogatitev urana in jih je tudi fizično poškodovalo. Najnovejše poročilo o računalniški varnosti, ki ga je izdal nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehnologiji (BSI), kaže, da se taki primeri še vedno dogajajo.

Neimenovano jeklarno v Nemčiji je namreč napadla hekerska skupina, ki je s ciljanim ribarjenjem (spear...

6 komentarjev

Tudi Facebook žrtev napada, a brez škode za uporabnike

Facebook - Dva tedna po odkritju napada na Twitter je tudi Facebook priznal, da je bil žrtev enakega napada. Pred približno mesecem dni so odkrili, da so napadalci preko iste ranljivosti kakor v primeru Twitterja uspeli pridobiti dostop do Facebookovega sistema. Tudi to pot so napadalci zaposlenim poslali elektronsko pošto, ki je vsebovala povezavo do zlonamerne strani. Slednja je izkoriščala znano ranljivost v Oraclovi Javi, tako da je že sam obisk strani zadostoval za okužbo računalnika. Še več, omenjena ranljivost Javi ne zahteva niti tega, saj lahko ustrezna koda za Javo samodejno prenese zlonamerni program, ne da bi uporabnik sploh kam odpotoval. V konkretnem primeru je nekaj zaposlenih obiskalo stran za razvijalce mobilnih aplikacij, ki je bila okužena, tako da je uspela zaobiti peskovnik v...

14 komentarjev

Ribarji vedno spretnejši

Potek tipičnega ribarskega napada

vir: Heise
Heise - Nemški Zvezni urad za varno informacijsko tehnologijo (BSI) v svojem četrtletnem poročilu ugotavlja, da so ribarji na internetu vedno bolj pretkani. Elektronska pošta, ki jo pošiljajo nič hudega slutečim uporabnik, je vedno težje razločljiva od legitimne pošte, pa tudi njihove lažne spletne so že na las podobne pravim stranem.

Pri tem navajajo primer ribarskega napada na DHL-ove stranke z začetka letošnjega leta, ki jih je pozval k registraciji na lažni strani s podatki za Packstation. Šlo je za prvi na Nemčijo osredotočen velikopotezni in profesionalno izpeljani ribarski napad. Nemčija je bila doslej zaradi jezikovne pregrade imuna na tovrstne napade (strojnih prevodov z Google Translate pedantni Nemci pač niso jemali resno), a so se zlikovci priučili tudi nemščine in sloga...

4 komentarji

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev