»

Intel Little Valley

Slo-Tech - Borbi na področju embedded računalnikov, drugače imenovanih SBC (single board computer), se je pridružil tudi Intel. S serijo Little Valley stopa na to področje z izjemno ceno. Njihov SBC z imenom D201GLY porabi približno 25 W, na njem najdemo procesor Celeron 215, čipovje SiS662 z integrirano grafično kartico SiS Mirage 1, ki si lahko sposodi do 128 MB sistemskega pomnilnika. Procesor tiktaka pri 1.33 GHz, ponujena nam je še reža DDR2 533 MHz, v katero lahko namestimo največ gigabajtno ploščico. Izdelek je dobavljiv tudi v Sloveniji.

Izvorna novica.

83 komentarjev

SATA krmilniki

DigiTimes -

VIA Technologies je pred kratkim, natančneje v petek, napovedala svoj nov RAID/SATA krmilnik, imenovan VT6420, ki bo bržčas še bolj razplamtel vojno med izdelovalci le-teh na tem področju. Krmilnik bo podpiral osnovne RAID različice (RAID0, 1), star paralelni ATA133 in nov SATA. Predstavili ga bodo marca v Hannovru na tamošnjem CeBitu, z njegovo proizvodnjo pa bodo začeli aprila. Prav tako namerava VIA takrat pričeti z masovno proizvodnjo svojega novega južnega mosta za matične plošče, VT8237, ki bo imel SATA podporo že vgrajeno.

Konkurenca kakopak ne počiva. Viin veliki rival SiS že pripravlja protiudarec s svojim SATA čipom, ki se zaenkrat kodno imenuje še 180. Njegova masovna proizvodnja se bo pričela najkasneje maja.

Ustrezne rešitve bodo ponujali ostali proizvajalci strojne opreme. ITE Tech naj bi svoj PATA/RAID krmilnik ponujal za štiri, Promise Technology pa svojega za šest dolarjev. Tudi VIA in SiS bosta svoje rešitve cenila največ na štiri dolarje. Klik!

1 komentar

Test i845E osnovnih plošč

AnandTech - Po pritiskih ljudstva na Intel, ki je Pentiumom 4 namenil le Rambusov pomnilnik, so s tekočih trakov prišle osnovne plošče, ki so bazirale na čipsetih 845 (SDR) in 845D (DDR). Čipovje 845 ni bilo najbolj uspešno, saj SDR pomnilnik ni mogel zadovoljiti potreb Pentiuma 4, za razliko od DDR-ja, s katerim je Pentium 4 deloval dokaj hitro. Pred kratkim so pri Intelu izdali posodobljen nabor čipovij 845D, z imenom 845E (kar dokazuje bujno domišljijo marketinškega oddelka [:D] ) in pri AnandTechu so takoj naredili test osnovnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. Plošč je 11:
  • ABIT BD7II-RAID

  • ABIT IT7

  • AOpen AX4B Pro-533

  • ASUS P4B533-E

  • Chaintech 9EJL

  • ECS L4IBAE

  • Epox 4BEAR

  • Gigabyte 8IEXP

  • MSI 845E Max2

  • Tyan S2099ANR

  • Tyan S2099GNNR
Test pa Vam je na voljo tukaj.

0 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

Masovno razvažanje DDR333 pomnilnika

X-Bit Labs - Nanya je oznanila, da je začela z masovnim razvažanjem svojih DDR333 pomnilniških čipov. Od začetka meseca je Nanya izdelala in razvozila 120 tisoč DDR333 pomnilniških čipov z 128 MB kapaciteto. Če nadaljujem, PC2700 DDR SDRAM moduli narejeni na Nanyinih čipih so že na zalogi na Japonskem. V drugih regijah, pa se DDR333 moduli še niso pojavili, se pa sigurno bodo v zelo kratkem času.
Mogoče je še vredno povedati, da je Nanya prvo podjetje, ki je začelo z masovnim razvažanjem DDR333 pomnilnika, pa četudi ni edino podjetje, ki je to najavilo.
Masovo razvažanje DDR333 pomnilnika, pa se je lepo ujelo z zgodnjo prodajo na SiS645 temelječih matičnih ploščah, saj je trenutno SiS645 edino čipovje, ki maksimalno izkorišča PC2700 DDR SDRAM pomnilnik.

0 komentarjev

Intel 845 B-Step: ravoziti ali ne razvoziti?

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč pravijo, da bi se lahko pošiljke njihovih novih i845-D (i845 B-Step) plošč, ki podpirajo DDR SDRAM začele v tem mesecu. Vendar pa jih je Intel prosil naj ne razvozijo plošč do sredine decembra. Zakaj pa? Smiselno je predpostavljati, da hoče Intel prodati še ostale zaloge svojega i845 čipovja, saj bo povpraševanje po njem, zatem ko bo izšel i845-D skoraj izginilo.
Seveda proizvajalci ne morejo kar ignorirati mikroprocesorskega giganta, zato bodo pošiljke zaustavljene dokler se Intel nebo odločil za pričetek razvažanja. Tako bo i845 B-Step izšel malo pozneje kot smo pričakovali, vendar pa bomo že nekako potrpeli, kajne...

2 komentarja

Novembra poplava čipovij

VR - Zone - Izdelovalci matičnih plošč se soočajo s problemom - izbrati čipovje za svoje plošče - saj bo v novembru prešlo na masovno proizvodnjo ali v razvažanje v velikih količinah celih šest čipovij.

Intel P4 čipovja

Za to platformo, poleg trenutnih 845 in 850 čipsetov, bo Intel v novembru začel z razvažanjem majhnih količin njihovega DDR podpirajočega 854D čipovja in bo po pričakovanju začel z normalnim razvažanjem v decembru. V novembru Intel tudi pričakuje razposlati nekaj primerkov njihovega i845G (integrirana grafika) čipovja proizvajalcem matičnih plošč. SiS je druga izbira za prvo in drugovrstne izdelovalce plošč za DDR/P4. SiS je razvozil 100 tisoč SiS645 čipsetov v septembru in količina naj bi se samo višala skozi oktober in november. Od VIE se pričakuje, da bo predstavila njihov P4X266A, ki podpira 533MHz FSB P4, ampak lahko se pa zgodi, da drugi proizvajalci ne bodo mogli uporabljati tega čipovja, ker hoče VIA ponovno izdelovati svoje plošče. ALi ALLADiN P4 je tudi pričakovan v...

0 komentarjev

VIA ogroža

VR - Zone - Kot sem že povedal v eni prejšnjih novic, namerava VIA v naslednjem letu mesečno izvoziti miljon matičnih plošč. Na VR-Zone pa sem zasledil novico, ki pravi, da je zaradi te izjave veliko podjetij začelo VIO jemati kot potencialnega rivala. Nekatera podjetja so že sporočila, da ne bodo izključili možnosti, da bi uporabljali čipovij drugih podjetij, kot je, na primer, SiS. Izdelovalci matičnih plošč so nakazali na to, da bo VIA s svojimi načrti spremenila odnose z ostalimi izdelovalci plošč iz sodelovanja v rivalstvo v bližnji prihodnosti. Do takrat bo morala VIA izdelati izdelke, ki jih bo lahko sama "komercializirala". Viri pravijo, da VIi še vedno ni uspelo oskrbeti svojih OEM partnerjev s komercializiranimi primerki. Trenutni VIini načrti so torej nesmiselni.

0 komentarjev

SISova P4 čipovja

X-Bit Labs - Za ATIjem in ALijem je licenco za izdelavo P4 čipovij dobil še SiS. Tajvančki, pridni kot so, so že najavili dve čipovji za Pentiume4. Prvo se bo imenovalo SiS645, šlo bo pa za precej navadno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/2100 DDR DRAM. Prvi primerki se bodo pojavili avgusta-septembra, masovna proizvodnja pa se bo začela zgodaj 2002. Drugo čipovje se bo imenovalo SiS650, šlo bo pa za integrirano P4 čipovje z na novo razvitim grafičnim jedrom. Videli ga bomo enkrat sredi leta 2002.

0 komentarjev

SiS in prihodnost

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih neodvisnih proizvajacev veznih čipovij, je zadnje čase imel precej težav. Sam razvoj novih čipovij je sicer tekel po načrtu, toda performanse in proizvodnja sta zelo slabi. Večina težav izhaja predvsem iz konfliktov z UMCjem, ki bi moral proizvajati SiSova čipovja in tako je večina proizvodnje za leto 2000 propadla. Kakorkoli, sedaj SiS počasi zaganja svoje lastne proizvodne linije in pri podjetju upajo, da jim bo uspelo osvojiti svoj stari tržni delež. Tega so se lotili na precej neizviren, a učinkovit način: z znižanjem cen. Tako je cena njihovih SiS633 in SiS733 čipovij le $19, kar je precej malo glede na to, da dotični čipovji konkurirata i815EP in VIA KT133 čipovjem. SiS tako načrtuje prodajo 250.000 kosov do konca tega leta, vse pa je bolj ali manj odvisno od tega, ali jim bo tudi dejansko uspela masovna proizvodnja.

0 komentarjev

Čipovja...

X-Bit Labs - Na tej japonski strani so objavili zelo zanimive informacije o načrtih vseh pomembnejših proizvajalcev veznih čipovij. Koliko je ta info zanesljiv bomo še videli, toda meni se zdi, da ne gre za kakšno izmišljotino.

...
Proizvajalec Čipovje Izid Pomnilnik Lastnosti
AMD Athlon/Duron
AMD AMD-760 Q1 DDR  
ALi MAGiK 1 Q1 DDR  
SiS SiS735 Q1 DDR  
AMD AMD-760MP Q2 DDR SMP
VIA KT266 Q2 DDR  
NVIDIA Crush12 Q2 DDR NV11 grafika
Micron Mamba Q3 DDR Integriranih 8MB L3 cachea
ALi M1667 Q4 DDR AGP 8x, High-Speed Link
API Caspian ? DDR SMP
Micron Shotgun ? DDR Rendition grafika
ATI ArtX3 ? DDR Integrirana grafika
NVIDIA Crush18 ? DDR NV17 grafika
Intel Pentium III
VIA Apollo Pro266 Q1 DDR SMP
SiS SiS635 Q1 DDR  
VIA Apollo Pro266T Q2 DDR SMP
ALi Aloddin Pro 5 Q2 DDR  
Intel i815 B-step Q2 SDR  
Micron Copperhead ? DDR SMP
Serverworks HE-SL ? DDR SMP
ATI ArtX2 ? DDR Integrirana grafika
Intel Pentium 4
Intel Brookdale Q3 SDR  
VIA PX266 Q4 DDR  

1 komentar