»

Apple zaradi človekovih pravic na ražnju delničarjev

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Na včerajšnjem srečanju delničarjev Appla v Cupertinu je bil na dnevnem redu tudi predlog enega od vlagateljev, da bi podjetje poslej moralo redno poročati o svoji politiki glede svobode govora in pravice do informiranosti. Predlog se je precej neposredno nanašal na Applovo uklanjanje zahtevam kitajske vlade v preteklosti, zlasti na množičen umik VPN aplikacij iz AppStora leta 2017 ter na umik aplikacije časnika New York Times istega leta.

Predlog je na glasovanju dobil le 40,6 odstotka glasov, kar je premalo za uveljavitev, po drugi strani pa vendarle več, kot je dobil soroden predlog pred dvema letoma, kje bilo za le 5,6 % kapitala. Vsekakor pa je tokratno glasovanje po mnenju analitikov dobilo dovolj podpore, da bodo v vodstvu morali začeti resneje razmišljati o tem, kako njihova politika do človekovih pravic v takih državah vpliva na njihov siceršnji ugled.

Pri Applu sicer zadevo pojasnjujejo tako, da v vsaki državi delujejo skladno s tamkajšnjo zakonodajo: "V takih primerih...

3 komentarji

Bruselj: ZDA, imate dva meseca časa!

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Poslanci Evropskega parlamenta (EP) so na plenarni seji potrdili predlog resolucije, s katero so Evropski komisiji (EK) naložili, da izvajanje krovnega sporazuma o varstvu podatkov med državama sporazuma začasno prekine, če ga ZDA ne bodo začele spoštovati v celoti do 1. septembra letos. Gre za tako imenovani zasebnostni ščit, ki ureja varovanje osebnih podatkov med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal za neučinkovitega na večih področjih.

Poslanci so resolucijo, ki pravi, da ZDA niso zagotovile primernega varovanja, takega, kot ga predvidevajo predpisi EU in temeljne človekove pravice, potrdili s 303 glasovi za in 223 proti. Poslanci so v razpravi tudi ostro kritizirali ameriško administracijo in EK, da se teh...

18 komentarjev

EU še za korak bližje cenzuri spleta

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odbor Evropskega parlamenta (EP) za pravne zadeve je dopoldne potrdil 11. in 13. člen nove direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Prvi je šel skozi s tesno večino 12:13, drugi pa z nekoliko ohlapnejšo, zanj je glasovalo 15, proti je bilo 10 poslancev.

S tem je Odbor nekako zacementiral stališče EP do teh vprašanj in se, čeprav predlog čaka še finalna faza...

140 komentarjev

Bo EU suspendirala sporazum o izmenjavi podatkov z ZDA?

Evropski parlament - Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) Evropskega parlamenta (EP) je sklenil, da krovni sporazum o varstvu podatkov med državama, ki sta ga podpisali leta 2016, pravic državljanov EU ne ščiti dovolj. Namen sporazuma je sicer zlasti varovanje osebnih podatkov, ki se prenašajo med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal neučinkovit na večih področjih. Očitki so se nanašali zlasti na popolnjenje mest v organu, ki naj bi izvajanje sporazuma spremljal, imenovanem Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB). Poleg tega področje ni dobilo stalnega varuha človekovih pravic, evroposlance pa je motil tudi odnos ameriške administracije do vprašanj...

45 komentarjev

Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo...

16 komentarjev

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

Posredovanje podatkov o finančnih transakcijah v ZDA je bilo nezakonito

Informacijski pooblaščenec - Julija 2006 je prišlo na dan, da je mednarodni finančni sporočilni sistem SWIFT na zahtevo ZDA po 11. septembru 2001 ameriškim preiskovalnim organom in tajnim službam omogočil dostop do informacij o finančnih transakcijah preko sistema SWIFT. Zaradi suma, da je bilo takšno posredovanje podatkov nezakonito, je zadevo pod drobnogled vzela Delovna skupina za področje varstva osebnih podatkov EU, znana tudi kot Article 29.

Izkazalo se je, da SWIFT podatke o finančnih transakcijah (vljučno z imenom plačnika in prejemnika sredstev) shranjuje 124 dni in sicer v na strežnikih v EU ter v ZDA (tim. zrcalni strežniki), podatke pa so ameriškim vladnim organom dejansko posredovali in to brez ustrezne pravne podlage.

Delovna skupina Article 29 je ugotovila, da je bilo takšno posredovanje nezakonito in sprejela stališče, da morajo temeljne pravice, kamor se šteje tudi varstvo osebnih podatkov, ostati zagotovljene tudi v boju zoper terorizem in kriminal. Delovna skupina Article 29 je združenje...

16 komentarjev