»

NASA podaljšala aktivno zbujanje Opportunityja

vir: Wikipedia
NASA - Nasin rover, ki ga je v začetku poletja zajela peščena marsovska nevihta in se ni oglasil že vse od desetega junija, so z zemlje od začetka septembra poskušali obuditi s 45 dni trajajočim aktivnim prisluškovanjem. Gre za način komunikacije, v kateri pazljivo spremljajo ali bi se robot morda oglasil s kakim signalom, obenem pa mu redno pošiljajo tudi ukaze. Frekvenco teh so s treh na teden pred kratkim povečali na nekaj ukazov dnevno. 45-dnevni rok se je iztekel minuli teden, a so iz agencije sporočili, da bodo aktivno prisluškovanje podaljšali še do nedoločene prihodnosti, neuradno do konca januarja, kot so pred časom zahtevali zaposleni, neposredno povezani z misijo....

4 komentarji

Spor v Nasi glede Opportunityja?

vir: Wikipedia
The Verge - Nasin rover Opportunity, ki je trenutno v nekakšni robotski komi, utegne svojo življenjsko dobo zaključiti zaradi precej birokratskega razloga: varčevanja. Agencija je namreč predstavila nov načrt njegovega reševanja, potem, ko ga je na Marsu zajela obsežna peščena nevihta in, ko že vse od 10. junija ni komuniciral s svojimi nadzorniki na zemlji.

Nasin načrt gre nekako takole: takoj ko se bo peščena ujma polegla pod določeno intenziteto, bi z zemlje Roverju, prek omrežja anten imenovanega Deep Space, začeli pošiljati ukaze. To bodo počeli 45 dni in če se bo Opportunity prebudil, bodo preverili njegovo stanje in ga nato ponovno spravili k življenju. V nasprotnem primeru bo obveljala domneva, da sta roverja pokončala marsovski prah in mraz.

A tudi potem še ne...

33 komentarjev

Peščeni vihar na Marsu ne pojenja

vir: Space
NASA - Nasprotno, prašna ujma, ki je pred dvema tednoma zajela območje po katerem se giblje Nasin najstarejši rover, Opportunity, je zdaj zagrnila celoten rdeči planet, so včeraj sporočili z ameriške vesoljske agencije. Površina, ki jo tam zajema vihar, bi, če bi jo prenesli na zemljo, pokrila površino Severne Amerike in Rusije skupaj. Kot smo že pisali, je dogodek robotsko vozilo poslal v globok spanec, saj nima možnosti polnjenja baterij.

Toda, na nasprotni strani planeta svoje naloge še vedno vestno opravlja Curosity, Opportunitijev mlajši bratec, ki pa ga namesto sončne poganja jedrska energija. Ta se je zdaj oglasil z nekaj selfiji, ki dobro odražajo situacijo na njegovi strani...

16 komentarjev

Bo prah končal rekordno misijo Opportunityja na Marsu?

vir: NASA
NASA - Zdaj že legendarni Nasin rover Opportunity, ki bo kmalu praznoval petnajsti rojstni dan, je morda končal svojo pustolovščino na Marsu. Zajel ga je velik peščeni vihar, ki je prekril območje veliko 18 milijonov kvadratnih kilometrov, med njimi tudi dolino Preservance Valley, kjer se robotsko vozilo trenutno nahaja. Opportunity je do sedaj že za približno petdesetkrat presegel svojo načrtovano življenjsko dobo na rdečem planetu, ki je bila sprva zamišljena na 90 dni.

Peščeni prah namreč zelo prizadene solarno gnano vozilo, saj mu zaprašenost sončnih panelov onemogoča polnjenje baterij, brez njih pa ne more ogrevati svojih sistemov, ki lahko normalno delujejo na...

12 komentarjev

Opportunity tudi po 12 letih še vozi po Marsu

Slo-Tech - Rover Opportunity po Marsu vozi že polnih 12 let, a še vedno ne kaže, da bo kmalu dokončno umrl. V okviru programa MER so ga izstrelili 8. julija 2003, pred točno 12 leti (25. januarja 2004) pa je na Rdečem planetu pristal. Sestrsko plovilo Spirit je na Mars priletelo tri tedne pred njim, a od leta 2010 ne deluje več. Opportunity pa grize dalje, čeprav je bilo pričakovano trajanje misije zgolj 90 solov (92,5 zemeljskih dni).

Opportunity je pristal na južni polobli, kjer je trenutno zima - solsticij je napočil 2. januarja. Njegove sončne celice pa še vedno zadovoljivo delujejo, zato med zimo ni mrknil. Pridno je nabiral kilometre in v svojih letih delovanja presegel maraton, tako da ima trenutno na števcu 42,65 kilometra, kar je absolutni rekord v vožnji po...

32 komentarjev

Roverja na Marsu že sedem let

NASA - Vsako leto znova lahko čestitamo NASI, saj njihova roverja še vedno predeta na Marsu in na Zemljo pošiljata podatke. Prvi rover Spirit je na Rdečem planetu pristal 4. januarja 2004, Opportunity pa mu je sledil tri mesece pozneje. Načrtovano trajanje misije je bilo tri mesece, a sedem let pozneje misija še traja.

Spirit se je sicer leta 2009 pogreznil v mehak pesek in se od tedaj ne premika več. Toda kljub temu je še lep čas posredoval na Zemljo koristne podatke, dokler ni lani 22. marca utihnil. Na predelu Marsa, kjer se je zataknil v neugodni legi, je namreč trenutno zima, zato roverju...

7 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev