»

AMD za prihodnje leto napovedal 64-jedrni Threadripper 3990X

Slo-Tech - V podjetju so potrdili govorice, da bo v letu 2020 na trg prišel Threadripper 3990X, njihov doslej najzmogljivejši procesor namenjen osebnim računalnikom in delovnim postajam. AMD s tem nadaljuje jurišanje na Intel, ki se je v zadnjem letu moral (spet enkrat) navaditi na močnega konkurenta. Kljub temu pa pri AMD ostajajo skrivnostni glede ključnih detajlov. Znano je, da bo procesor imel 64 jeder, ki bodo povezana v osem jedrnih gruč (chiplets) in da bo zmogel procesirati 128 niti, opremljen bo z 288 MB medpomnilnika, za delovanje pa bo rabil 280 W.

Ni pa denimo znano, kakšna bodo pomnilniška vodila; glede na to, da temelji na strežniškem čipu EPYC 7742 bi utegnil imeti 8-kanalov s 128 stezami, po drugih informacijah pa pol manj, pač kot njegova predhodnika, Threadripperja 3960X in 3970X. Druga neznanka je podnožje, ki bi utegnilo nekaj povsem novega, pa drugih ugibanjih pa Epycov SP3 ali pa spet enako, kot ga imata predhodnika 3960X/3970X, torej Socket sTRX4.

Poleg frekvence...

15 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

AMD Threadripper 2

vir: AMD
AMD - Pred dnevi smo poročali o Intelovih novih, superhitrih procesorjih. A odgovora največjega konkurenta ni bilo treba čakati dolgo. AMD je namreč prav tako na Computexu za zmogljivosti lačne najavil drugo inkarnacijo svojega Threadripperja, procesorja, namenjenega za HEDT (High-End desktops) razred namiznih računalnikov.

Po osnovnih številkah so zmogljivosti predhodnika podvojili, dvojka ima namreč lahko do 32 jeder in 64 niti, temelji pa na Zen+ arhitekturi, enako kot druga generacija Ryzenov. Zen+ nastaja na 12 nm postopku izdelovanja, kar pomeni, da naj bi teoretično porabili manj energije kot predhodnik, ki je temeljil še 14 nm tehnologiji. Toda, ker so na novincu podvojili število čipov (prvi Threadripper je imel štiri, od teh polovico izklopljenih), je...

9 komentarjev

Intel izdal nova procesorja Core i9 s 16 in 18 jedri

Slo-Tech - Intel je uradno izdal in začel prodajati procesorja s 16 in 18 jedri za namizne računalnike. Procesorja Core i9-7980XE in 7960X sta neposredna konkurenta AMD-jevim Threadripperjem, ne sicer po ceni, kjer jih močno prekašata, temveč po zmogljivostih, kjer sta tudi nekoliko boljša. Močnejši model stane zajetnih 2000 dolarjev, šibkejši pa 1700 dolarjev. Poglejmo, kaj za ta denar dobimo.

Core i9-7980XE ima 18 jeder s HyperThreadingom, kar se prevede v 36 niti. Teče z osnovno frekvenco 2,6 GHz, začasno pa ga lahko v načinu Turbo pospešimo na 4,4 GHz. Ima 24,75 MB predpomnilnika L3 in 1 MB predpomnilnika L2 za vsako jedro, podpira štiri pomnilniške kanale...

110 komentarjev

Intel predstavil mobilne procesorje osme generacije

AnandTech - Na trgu procesorjev vlada letos nenavadno pestro dogajanje, ki ga dodatno začinja najnovejša Intelova predstavitev procesorjev osme generacije. Sedmo generacijo so predstavili januarja, potem je trg popolnoma pretresel AMD s svojimi Ryzni in Threadripperji, sledili so Intelovi procesorji Skylake-SP Xeon, sedaj pa je pred nami osma generacija. Gre za prve štiri predstavnike osme generacije, ki sodijo v družino U, ki je namenjena prenosnikom. Vsi imajo štiri jedra in tako podpirajo osem niti.

V spodnjem delu spektra najdemo Core i5-8350U in i5-8250U, ki imata 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in tiktakata z 1,6 oziroma 1,7 GHz, kar lahko navijemo do 3,4 oziroma 3,6 GHz v načinu Turbo. Staneta slabih tristo dolarjev. Stotaka dražja sta i7-8650U in i7-8550U,...

2 komentarja

AMD-jevi Threadripperji prihajajo avgusta

AMD Ryzen Threadripper, AMD Ryzen Mobile in evrocent

PC World - AMD je razkril podrobnosti novih procesorjev iz družine Ryzen Threadripper, ki bodo na voljo že prihodnji mesec. Ryzen Threadripper 1950X bo imel 16 jeder (torej 32 niti), ki bodo tekla s frekvenco 3,4 GHz oziroma 4,0 GHz v načinu Turbo. Nekoliko šibkejši bo Threadripper 1920X, ki bo imel 12 za odtenek hitrejših jeder s 3,5 GHz (Turbo 4,0 GHz). Oba bosta podpirala 64 vodil PCIe 3.0, štiri kanale pomnilnika DDR4 in ležišče TR4 na veznem naboru X399. Močnejši predstavnik bo stal 1000 dolarjev, šibkejši pa 800 dolarjev. Od daleč je videti, da z njima AMD konkurira Intelovemu Skylake-X. Tam za 1000 dolarjev 10 jeder s 3,3 GHz in 44 PCIe 3.0 vodili (Core i9-7900X), stopničko niže pa za 600 dolarjev osemjedrni procesor z 28 PCIe 3.0.

Povsem primerljivi Intelovi...

40 komentarjev

Raspberry Pi 2 - malina na steroidih z Okni

Raspberry Pi 2

vir: RaspBerryPi
RaspBerryPi - V fundaciji Raspberry Pi so danes predstavili nov model priljubljenega računalnika Raspberry Pi - model 2.

Ključna novost je nov procesor, ARM Cortex-A7 s štirimi jedri in taktom 900 MHz, zapakiran v Broadcomov SoC BCM2836, ki naj bi bil kar šestkrat hitrejši od 700 megaherčnega enojedrnega predhodnika.

Podvojena je še količina pomnilnika - na 1 GB. Vse ostalo, vključno z grafičnim procesorjem, ostaja enako, tako da je novi RPi v celoti kompatibilen s predhodniki.

Ker procesor podpira arhitekturo ARMv7, bi naj bil kompatibilen celo s prihajajočim Microsftovim Windows 10, ki bo na voljo brezplačno.

Cena bo pohvalno enaka predhodniku (ki ostaja v prodaji), torej 35 ameriških zelencev ali pri nas dobrih 30 eurov brez davka. Raspberry Pi 2 je že dobavljiv.

85 komentarjev

Apple A8X ima unikaten grafični čip

Poleg zmogljivejšega CPU-ja ima iPad Air 2 še izredno zmogljiv GPU

vir: AnandTech
AnandTech - Takoj po začetku prodaje Applove druge generacije iPad Air so mnogi začeli špekulirati in raziskovati, kakšen procesor je Apple uporabil v novi tablici. Povedali so, da gre za A8X, torej se je pričakovalo zmogljivejši grafični čip v primerjavi z A8 iz iPhone 6 in 6 Plus, po vzoru A5X in A6X iz starejših modelov iPad. Tokrat se je izkazalo, da je zmogljivejši še centralni procesor, kar so pokazali testno-informacijski programi. A marsikaj je ostalo zabrisano brez slike samega jedra, te pa ni bilo mogoče dobiti takoj. Zdaj so sliko dobili pri Anandtechu iz skritega vira in s svetom delili informacije. Slike žal na željo vira še niso objavili.

Potrjeno je, da je procesor trojedrnik, kjer so jedra identična paru jeder iz Apple A8, gre za nekoliko izboljšana...

19 komentarjev