»

BSA poroča, mi pa na drevo

vir: BSA
BSA - Globalna organizacija za zaščito poslovne programske opreme oz. Business Software Alliance je objavila najnovejše poročilo o nelegalni uporabi programske opreme po svetu. Dokument, ki so ga pripravili skupaj z analitično hišo IDC, nosi s sabo dobro novico, namreč, uporaba nelicenčnega programja po svetu zlagoma upada. Trenutno je po svetu v povprečju nameščenega 37 % takih programov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na leto 2016. Slaba plat poročila pa se nanaša na prizadevanja BSA, saj ankete med šefi informatike kažejo, da gre omenjeno upadanje v večji meri pripisati strahu podjetij pred zlonamerno programsko opremo (54 %), kot pa prizadevnim grožnjam advokatov združenja, kar je kot razlog za nakup licenc navedlo 43 %...

10 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Stopnja piratstva

Slo-Tech - Ta novica je tako dobro spisana, da si ne zasluži ničesar drugega kot kopiranje . OZZY je spisal:

"Po šestih letih konstantnega padanja, je v zadnjem letu piratstvo ponovno v porastu. Raziskava BSA pravi, da piratstvo še vedno predstavlja izzive za industrijo in globalno ekonomijo. V letu 2000 je stopnja piratizirane programske opreme znašala 37 odstotkov, kar je odstotek več kot leto poprej. Eden pomembnejših razlogov za rast piratstva je slabša ekonomska situacija, ki nekatera podjetja sili k uporabi cenejših piratskih programov, kljub tveganju v katerega se s tem zavestno spuščajo. Najvišjo stopnjo piratstva najdemo v vzhodni Evropi, kjer je le 37 odstotkov programske opreme legalne. Najslabše je v Rusiji in Ukrajini, kjer je stopnja piratstva najvišja v svetu in dosega skoraj 90 odstotkov vse programske opreme."

Thnx, OZZY

6 komentarjev