»

Applu grozita dve skupinski tožbi

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Kaliforniji je tožnike zoper Apple, ki podjetju očitajo namerno prodajo defektnih izdelkov, povabilo k oddaji popravljenih zahtevkov, ki bi se združili v skupinsko tožbo. Sodišče je odločilo, da obstoji dovolj dokazov, da je smiselno obravnavati skupinsko tožbo. Prav tako bo sodišče preverjalo očitek, da je Apple na svojih forumih brisal komentarje, v katerim so se stranke pritoževale nad težavami, zaradi katerih sedaj vlagajo tožbo. In za katero težavo gre?

Gre za težave z osvetlitvijo na zaslonu. Defektni prenosniki so dobili sprva neenakomerno osvetlitev zaslona, kasneje pa je osvetlitev v celoti odpovedala. Na iFixitu so težavo izsledili do kablov, ki so od leta 2016, ko je Apple prenovil svoje macbooke pro, precej tanjši. Zaradi tega so se hitro obrabili, kar je povzročilo težavo z zaslonom. Težava je, da kabla ni možno enostavno zamenjati, ker je vgrajen kot del zaslona, tako da ne preostane drugega kot draga zamenjava celotnega zaslona. Apple je leta 2018...

10 komentarjev

Pametni telefoni: LG ima dovolj

TechCrunch - LG Electronics je v minulih petih letih s pametnimi telefoni izgubil 5 bilijonov vonov (3,7 milijarde evrov), zato razmišljajo o odhodu iz tega segmenta. Izvršni direktor Kwon Bong-seok je včeraj zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je namignil, da se obetajo korenite spremembe v tem segmentu. Zagotovil je, da odpuščali ne bodo, bo pa LG zaradi čedalje hujše konkurence resno premislil, kaj bi bila najboljša strategija.

Na mizi so tri možnosti: odprodaja enote za pametne telefone, krčenje enote ali preprosto njena ukinitev. To sicer ni prvikrat, ko se LG sprašuje, kako naprej. Že leta 2019 so se pojavile govorice, da bodo celotno enoto prodali, saj so tedaj proizvodnjo cenejših telefonov zaupali zunanjim partnerjem. LG je tedaj vztrajal, da ukinitev ne pride v poštev. Krepi pa se delež ODM (original development manufacturing), kar pomeni, da pogodbeni zunanji izvajalec telefon v celoti načrtuje, razvije in proizvede. Za Samsung je delež ODM 30 odstotkov, za LG pa že 70 odstotkov....

48 komentarjev

Apple že ob izidu iPhona 6 vedel za težave z zvijanjem

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhone 6 Plus je izbruhnila afera bentgate, saj so kupci začeli ugotavljati, da se že pri normalni uporabi telefon precej hitro nepovratno zvije. Problematično je bilo zlasti prekladanje po zadnjih žepih, sploh če smo sedeli, in po internetu so kmalu zaokrožile fotografije žalostno upognjenih telefonov. Apple je tedaj vztrajal, da so si ljudje krivi sami, saj da nova telefona nista čisto nič občutljivejša od predhodnikov. Sveže razkriti dokumenti pa kažejo, da to ni res. Apple je že pred izidom vedel, da sta telefona nekajkrat občutljivejša na zvijanje, a tega ni priznal. Šele mnogo kasneje so potiho uvedli spremembe, ki so težavo rešile.

Apple je leta 2014 trdil, da sta telefona čisto normalna. Pokazali so več številke testov, ki so temu...

69 komentarjev

3D Touch poredil novi iPhone

Slo-Tech - Najnovejša Applova iPhona 6S in 6S Plus sta težja od vseh svojih predhodnikov. Razlika je resda majhna in v vsakdanjem življenju zanemarljiva, a ker Apple posebno pozornost namenja vsakemu kvadratnemu milimetru in gramu, je zanimivo pogledati, od kod dodatna masa. Oba, iPhona 6S in 6S Plus, sta namreč od lanskih iPhona 6 in 6 Plus težja za 11 odstotkov.

Prva teorija je bila, da je za povečanje masa kriva uporabe nove aluminijeve zlitine, iz katere je narejeno ohišje, ki preprečuje zvijanje, ki je lani povzročilo nekaj težav. V resnici to ni razlog, saj so zamenjali le glavne primesi v zlitini (cink namesto magnezija in silicija), kar skupaj z nekoliko drugačnim dizajnom maso iPhona 6S Plus poveča le za dva grama, manjši model pa je celo za gram lažji.

Glavni krivec je nov...

10 komentarjev

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Bloomberg - Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec...

27 komentarjev

Kako odporen je v resnici iPhone 6 na upogibanje

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhona 6 Plus je bil internet nenadoma poln fotografij posnetkov telefonov, ki so se nič hudega slutečim uporabnikov zvili. Zadostovalo naj bi že običajno premetavanje po žepih in sedenje na njih, pa se telefon upogne. Afera je takoj dobila neizvirno ime bentgate, Apple pa se je odzval z besedami, da so prejeli vsega devet pritožb. Trdnost novih telefonov so merile tudi neodvisne strani, ki ne ugotavljajo nobene pretirane upogljivosti.

Na Consumer Reports so se lotili testa upogljivosti modernih telefonov, v katerem so poleg iPhona 6 in iPhona 6 Plus preizkušali še iPhone 5, LG G3, HTC One (M8) in Samsung Galaxy Note 3. Telefone so podvrgli strojnemu testu, kjer je bil...

68 komentarjev

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Slo-Tech - Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše...

129 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev