»

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Sodišče v Nemčiji začasno ustavilo gradnjo Tesline tovarne Gigafactory 4 v Berlinu

Slo-Tech - Gradnja nove Tesline tovarne v Berlinu, za katero je Tesla lokacijo razkrila novembra lani, se je ustavila. Tovarno Gigafactory 4, v kateri bi morali leta 2021 proizvajati baterije in vozila, so se odločili umestiti v širši Berlin (natančneje v Gruenheide) zaradi bližine industrije in izobražene delovne sile. Tesla želi zaposliti 12.000 ljudi, ki bodo letno proizvajali 150.000 vozil. A le nekaj dni po začetku pripravljalnih del za gradnjo je višje sodišče v Berlinu odločilo, da je treba najprej razrešiti okoljsko problematiko in pritožbe okoljevarstvenih organizacij.

Pri gradnji tovarne bi namreč morali posekati 91 hekterjev gozda, kar so začeli izvajati v četrtek. Okoljevarstvena organizacija Zelena liga (Grüne Liga Brandenburg) je takoj vložila zahtevek za izdajo začasne odredbe o prepovedi poseka, ki jo je sodišče sedaj izdalo. Sodišče je tako hitro reagiralo, ker bi Tesla v še treh dneh posek dokončala. Agencija za okolje je v četrtek pred začetkom zemeljskih del dala soglasje...

35 komentarjev

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Googlov center v mestu Hamina na Finskem

Slo-Tech - Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem...

13 komentarjev

Ogrožen ekološki sloves Danske?

Wired News - Danska, znana po trajnostnih virih energije in prebivalstvu, ki množično kolesari, bo do leta 2030 za približno desetino povečala svoj ogljični odtis. To izhaja iz memoranduma vlade, ki so ga uspeli pridobiti tamkajšnji mediji. Krivci so Apple, Facebook, Google in drugi tehnološki velikani, ki nameravajo v bližnji prihodnosti tam zgraditi svoje podatkovne centre. Načrti kažejo, da se utegne na ozemlju Danske v naslednjih dvanajstih letih pojaviti vsaj šest takih naložb.

Po ocenah danskega elektrogospodarstva bi že en sam podatkovni center njihovo porabo elektrike dvignil za 4 odstotke. To bi pomenilo, da bodo morali prebuditi tri velike termoelektrarne na premog, ki so jih pred leti za vsak slučaj pustili pri življenju. Taki centri namreč veljajo za...

22 komentarjev

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na Irskem

Načrtovan center v Athenryju

Slo-Tech - Apple je tri leta poizkušal na Irskem zgraditi nov podatkovni center, a jim do danes ni uspelo. V mestu Athenry blizu Galwaya, kjer bi milijardo dolarjev vreden center moral stati, so se dlje časa borili z okoljevarstvenimi organizacijami in zaskrbljenimi prebivalci, ki so dvomili o ekološki neoporečnosti novega centra. Šele lanskega oktobra po več kot dveh letih je Apple uspel dobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ko bi po prvih načrtih center že moral delovati. Sedaj pa ga sploh ne bo.

A niti odločitev sodišča druge stopnje, ki je lani potrdilo gradbeno dovoljenje, ni ustavila nasprotnikov. Ti so navajali pomisleke glede vplivov na lokalno populacijo živali, možnost poplav na bližnjem igrišču za golf in bližino jedrske elektrarne. Zaradi tega so se pritožili na vrhovno...

33 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

Apple in Irska sta se pritožila na odločitev EU o davčnem izmikanju

Reuters - Apple se je po pričakovanjih pritožil na odločitev Evropske komisije, ki je avgusta ugotovila, da je irski dogovor z Applom glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč, zato je Applu naložila poplačilo 13 milijard evrov zapadlih davkov. Evropska komisija je tedaj izračunala, da je leta 2014 Apple davek na dobiček efektivno plačeval po 0,005-odstotni stopnji.

Kot sta napovedovala tako Apple kakor Irska, se je Apple pritožil. V pritožbi Apple trdi, da se je Evropska komisija lotila Appla zato, ker je medijsko najbolj izpostavljen in s tem lahka tarča. Dodaja, da Evropska komisija ni pravično izračunala zaostalih davčnih obveznosti, saj da je namenoma izbrala metodologijo, po katerih je bilo moč naračunati največji znesek, hkrati pa...

30 komentarjev

Facebook na Irskem gradi nov podatkovni center

Facebook - Facebook je sporočil, da bodo začeli graditi nov podatkovni center v kraju Clonee na Irskem, ki je približno 20 kilometrov oddaljena od Facebookovega evropskega sedeža v Dublinu. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je povedal, da bo že šesti Facebookov podatkovni center med najnaprednejšimi in najvarčnejšimi na svetu. Dokončali ga bodo do leta 2018, investicija v višini 200 milijonov dolarjev pa naj bi Irski prinesla 2000 delovnih mest v času gradnje, kasneje pa precej manj, a z bistveno višjo dodano vrednostjo.

Irska je precej logična izbira za postavitev novega centra, saj ima nekaj izrazitih prednosti. Med pomembnejšimi je podnebje, saj je v državi tudi poleti dovolj hladno, da je mogoče strežnike hladiti z razumnimi stroški. To je...

9 komentarjev

Apple gradi nova podatkovna centra na Irskem in Danskem

Apple - Apple je danes napovedal izgradnjo dveh novih podatkovnih centrov v Evropi, ki ju bo poganjala izključno energija iz obnovljivih virov. Investiciji v irskem Athenryju v okolici Galwaya in v danskem Viborgu bosta skupno vredni 1,7 milijarde evrov, hkrati pa bosta prispevali tudi k izboljšanju življenjska okolja okoliških prebivalcev. Apple načrtuje, da bosta podatkovna centra, ki bosta skrbela za spletne storitve (iTunes Store, App Store, iMessage, Maps, Siri ...), dokončana v letu 2017.

Lokaciji nista presenetljivi, saj imata Danska in Irska odlične gospodarske, demografske in klimatske pogoje; davki so nizki, prebivalstvo izobraženo, podnebje pa je dovolj hladno, da ne povzroča težav pri hlajenju. V...

1 komentar

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Guardian - Irska je priljubljeno evropsko izhodišče za vse svetovne IT-velikane, ker ponuja številne prednosti: je v Evropski uniji, ima najnižjo stopnjo davka na dobiček z zvezi (12,5 odstotka) ter nasploh ohlapno zakonodajo (ki omogoča irski dvojni sendvič), izobraženo, mlado in, zelo pomembno, angleško govorečo delovno silo ter sedaj po poku nepremičninskega balona spet znosne cene nepremičnin (te so od leta 2007 do danes na Irskem izgubile 50-odstotkov vrednosti). Ima pa Irska še eno prednost, za katero bi celo marsikateri Irec...

25 komentarjev