»

Poslovil se je Stephen Hawking

Slo-Tech - Danes zjutraj je v Cambridgeu umrl britanski fizik Stephen Hawking, ki je v 20. in 21. stoletju pomembno prispeval k razvoju kozmologije in popularizaciji znanosti. Širša javnost ga bržkone pozna po knjigi Kratka zgodovina časa, ki je izšla leta 1988 in je doživela naklado več kot 10 milijonov. Prevedena je bila v 35 jezikov in velja za najpriljubljenejšo knjigo s področja poljudne...

42 komentarjev

Swiftkey pomaga govoriti Stephenu Hawkingu

Hawking s predstavniki podjetij Intel in Swiftkey na predstavitvi v Londonu

vir: Android Police
Android Police - Enega največjih umov našega časa, Stephena Hawkinga, je žal močno upočasnila bolezen ALS, ki mu je sčasoma z napredovanjem vzela tudi možnost govora. Že kmalu so mu omogočili govoriti s pomočjo sprva namiznega računalnika, posebnega programa in senzorja, ki ga je upravljal z obrvmi. Z napredovanjem tehnologije so mu tehnološki partnerji, večinoma Intel, omogočili namestitev sistema na voziček, kar pomeni, da generator govora lahko vzame s seboj. S pomočjo priprave je Hawking napisal že več knjig in predavanj, sodeloval v televizijskih oddajah, itd.

A postopek govora je s tem sistemom relativno počasen, trenutno Hawking trzne z mišico v licu, kar sistem vzame kot signal, da se ustavi na določenem mestu. Hawking ima namreč na zaslonu na voljo nabor besed, ki jih...

2 komentarja

Hawking: klasičnih črnih lukenj ni

Nature - Predstavljajte si, da ste na majhen prostor stlačili toliko mase, da je ubežna hitrost tega skupka višja od svetlobne hitrosti v vakuumu. Rezultat je črna luknja, ki je hkrati tako kontroverzen pojem v astrofiziki, da se znanstveniki o njem še vedno niso poenotili, po drugi strani pa tako prikladen, da se je prikradel tudi v vsakdanji jezik. Črne luknje obstajajo in so jih naši teleskopi v vesolju že opazili, a podrobnosti o njihovem delovanju so še daleč od dorečenega.

Ugledni britanski fizik Stephen Hawking je ta mesec predložil članek (ki še čaka na recenzentski postopek, peer review), v katerem razrešuje paradoks, ki nastane zaradi različnih napovedi, ki jih o dogajanju za dogodkovnim horizontom dajeta...

12 komentarjev

Hawking izkusil breztežnost

Washingtonpost - The Washington Post piše o nedavni izkušnji enega najbolj znanih astrofizikov na svetu, Stephena Hawkinga, ki je med drugim postal zelo slaven tudi zaradi svojih poljudnoznanstvenih literarnih del. Nepokretnega znanstvenika so predvčerajšnjim vkrcali na Boeing 727, s katerim je po standardnih astronavtskih metodah pikiral in se dvigal nazaj v višine, vmes pa občutil navidezno breztežnost. Stephen je kasneje izjavil, da je bil polet čudovit in da bi ga z veseljem ponavljal do onemoglosti, za konec pa je dodal: "Vesolje, prihajam!" Izvorna novica.

31 komentarjev

Preskillu zbirka enciklopedij

Research Nws - Leta 1997 sta Stephen Hawking in Kip Thorne stavila z Johnom Preskillom za zbirko enciklopedij po zmagovalčevi izbiri, da se informacija s tem, ko vstopi v črno luknjo, porazgubi. Ta (klasični) model tako pripelje do informacijskega paradoksa, saj narekuje, da so vse črne luknje enake, kljub različnim začetnim stanjem sistema ali drugače povedano, neodvisne od tega, kar vanje zmečemo.

Mnogim se je sicer zdelo, da kaj takega, kot je implikacija na paradoksalnost v ustroju našega vesolja, ni ravno znak dobrega modela, a boljšega niso mogli ponuditi. V tem času so se tudi vse bolj uveljavljale teorije strun, njih zagovorniki pa so si med drugim zadali, da bodo razsodniki v tej stavi. Pobudo so prevzeli na univerzi v Ohiu in predstavili svojo rešitev na podlagi teorije strun, ki opisuje črne luknje kot klopčiče strun.

Najbolj očitna posledica tega modela je, da strune obstajajo (v koherentni obliki) tudi znotraj luknje. Če vemo, da različne delce sestavljajo različne strune, lahko...

11 komentarjev

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev