»

A1 bo prvi dražil pakete

Slo-Tech - Vsesplošno povišanje cen, ki ga ta hip poganjajo dražji energenti, se preliva tudi na trg telekomunikacijskih storitev. Prvi je podražitve napovedal A1, ki bo od 1. julija podražil mobilne pakete, fiksne storitve in televizijo. Večina paketov bo dražja za en evro na mesec, nekateri pa za dva ali tri. Pričakovati je, da bodo cene zvišali tudi drugi operaterji.

Podražilo se je praktično vse, od energentov do cen omrežne opreme. Operaterji pravijo, da so izčrpali vse notranje rezerve in da so podražitve odlagali, dokler je to šlo. Obstoječi naročniki lahko zaradi enostranskega zvišanja cen paketov v 30 dneh odstopijo od pogodbe brez pogodbene kazni, odpovednega roka in stroškov prekinitve. Kdor je izkoristil kakšno akcijo, denimo nakup opreme po akcijski ceni, jo bo bodisi vrnil in prejel kupnino, znižano za obračunano obrabnino, bodisi obdržal in odplačal sorazmerni del ugodnosti. Med paketi, ki se dražijo za tri evre, so vsi paketi A1 Net+TV, za dva evra pa se dražijo A1 Kombo, A1...

45 komentarjev

A1 bo z novim letom podražil stare pakete

Slo-Tech - S 1. januarjem 2022 bo A1 podražil večino starih paketov, ki se bodo podražili za en evro (mobilni) ali za tri evre (fiksni). To pomeni, da bodo fiksni paketi Kombo L, Kombo M in Kombo S odslej stali 38, 50 ali 60 evrov na mesec. Najnovejšim paketom MIO, ki so jih uvedli septembra, se cene ne bodo spremenile (miniMIO 10 stane 12 evrov, midiMIO 100 17 evrov in maxMIO 500 23 evrov).

S spremembo želi A1 očitno vzpodbuditi uporabne k zamenjavi starejših paketov za nove. Kdor pa ne želi niti ostati na starem paketu niti ga zamenjati za novega, lahko brez odpovednega roka, plačila stroškov prekinitve ali pogodbene kazni odpove naročniško razmerje. Je pa treba v tem primeru odplačati prejete ugodnosti. Na lizing kupljene telefone lahko bodisi obdržimo in plačamo preostali del vrednosti bodisi jih vrnemo in dobimo za uporabnino zmanjšano kupnino.

53 komentarjev

Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Slo-Tech - Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik...

19 komentarjev

A1 draži mobilne pakete

Slo-Tech - Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval,...

84 komentarjev

Telekom in A1 dražita pakete

Slo-Tech - Novo leto prinaša podražitve na področju telekomunikacij, saj bosta oba največja operaterja podražila nekatere svoje storitve. Medtem ko bodo pri A1 dražji paketi, ki vključujejo televizijske programe in dostop do interneta, bo Telekom Slovenije dražil tudi mobilne storitve. Oba podražitve utemeljujeta s spremenjeno situacijo na trgu, zlasti z dvigom naročnin za komercialne televizijske postaje. Spomnimo, da sta najprej Pro Plus, kasneje pa še Planet TV dosegla, da jima operaterji plačujejo nadomestilo za prenos njunih programov, ki pa so vključeni v osnovne sheme in se jim naročniki ne morejo odpovedati.

Telekom Slovenije (nov cenik mobilnih paketov, dosedanji cenik) bo osnovne...

195 komentarjev

Telekom Slovenije draži mobilne naročniške pakete

Telekom Slovenije - V četrtek, torej z decembrom, bo Telekom Slovenije podražil naročnino za veliko večino svojih mobilnih naročniških paketov. Če se vam zdi novica znana, se ne motite, saj so tudi lani 1. decembra podražili večino mobilnih paketov za enak znesek. Paketi se bodo namreč podražili za 0,95-1,00 evra (končna cena z DDV), le paketi Drugo številka, Enotni paket in Telemetrija bodo obdržali svojo ceno. Evro se ne sliši veliko, a pri cenejših paketih to pomeni tudi 10-odstotno podražitev, za večino pa 3-5 odstotkov več. To je precej več od inflacije na letni ravni, ki je oktobra znašala 0,6 odstotka....

207 komentarjev

Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Finance - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova...

58 komentarjev

T-2 z januarjem dviguje cene

Slo-Tech - Podjetje T-2 je objavilo, da bo s 1. januarjem 2011 zvišalo cene svojih storitev, da bi jih uskladili z naraščajočimi stroški, predvsem na področju programskih novic. Pri tem poudarjajo, da so se stroški povečali bolj, kot bodo dvignili cene za svoje uporabnike. Podražili se bodo TV-programi in klici v tuja omrežja, medtem ko bodo ceno dostopa do interneta poenotili - ob čemer bodo cene tudi nekoliko poskočile.

Programska shema televizijskih programov M, ki vključuje 80 programov, bo dražja za en evro, medtem ko bo obširnejša shema L s 190 programi dražja za dva evra. Cene drugih televizijskih paketov se ne bodo spremenile.

Dostop do interneta preko optičnega omrežja s hitrostjo 10/10 Mbps bo po novem stal 22 evrov (doslej 19 evrov), medtem ko bo za hitrost 100/10 Mbps...

118 komentarjev

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev