»

Zaradi zastoja delovanja ameriške vlade potekli številni certifikati

Slo-Tech - Aktualna prekinitev financiranja in s tem delovanja nenujnih delov ameriške vlade sega že v 23. dan, s čimer je postala najdaljša v zgodovini. To pot ima prvikrat vpliv tudi na internet, saj nekatere državne službe zaradi prekinitve niso obnovile certifikatov svojih spletnih strani. Doslej je poteklo že več kot 80 certifikatov TLS za domene .gov - nekatere so dostopne z opozorilom, druge pa zaradi poostrenih varnostnih ukrepov sploh niso.

Primer so na primer podstrani ministrstva za pravosodje (https://ows2.usdoj.gov/), ki jim je certifikat potekel 17. decembra, ali podstrani NASE (https://rockettest.nasa.gov/), ki imajo neveljaven certifikat od 5. januarja. Dokler se vladne službe ponovno ne zaženejo, certifikati ne bodo obnovljeni.

Večino teh...

42 komentarjev

Ponudnik certifikatov po elektronski pošti namenoma poslal 23.000 zasebnih ključev!

Slo-Tech - Britanski posrednik certifikatov HTTPS Trustico je te dni zakuhal pravi škandal, saj je objavil zasebne ključe 23.000 certifikatov svojih strank, s čimer je povzročil množičen preklic. Trustico je imel doslej partnerja Symantec (DigiCert), kateremu pa se bo odrekel in ga zamenjal s Comodom. Razlog so številne nepravilnosti na Symantecovi strani, zaradi česar bodo letos brskalniki nehali zaupati njegovim certifikatom. Ko se bo to zgodilo, bodo zaupanja nevredni tudi Trusticovi certifikati, zato je podjetje preventivno reagiralo in šlo na nož.

Trustico je od DigiCerta zahteval, da prekliče izdane certifikate, s čimer bi svoje stranke prisilil, da bi jih zamenjale za Comodove certifikate. DigiCert tega ni...

11 komentarjev

Vdor v Sony odnesel tudi certifikate, nesnaga že tu

Slo-Tech - Vdor v Sony skupine GOP (Guardians of Peace), katere motivi še vedno niso znani, je poskrbel tudi za zlonamerno programsko opremo, ki izkorišča Sonyjeve certifikate. Na internetu se je pojavila nova inačica programa Destover, ki nosi veljaven digitalni podpis Sony Pictures, zaradi česar se laže prihuli mimo varnostnih pregrad.

Destover je že znan kos škodljive programske opreme, novost je le izraba Sonyjevih certifikatov za podpis. Tako je verzija, ki je datirana na 5. december in vsebuje Sonyjevdigitalni podpis, sicer...

8 komentarjev

Vdor v indijski NIC na splet poslal lažne certifikate

Ars Technica - Ponavlja se zgodba, ki se je DigiNotarju zgodila leta 2011, le da z novimi igralci. Neznani napadalci so pridobili dostop do NIC (National Informatics Centre), ki deluje pod okriljem indijskega CCA (Controller of Certifying Authorities), in izdali vsaj štiri lažne certifikate za Google in Yahoo, kar je povzročilo precej težav zlasti uporabnikom operacijskega sistema Windows in brskalnika Internet Explorer.

CCA sicer trdi, da so lažni certifikati le štirje, a Googlov Adam Langley trdi, da imajo dokaze o večjem številu izdanih lažnih certifikatov. CCA je sicer takoj razveljavila vse certifikate, ki jih je izdal NIC, a uvrstitev na listo neveljavnih (revocation list) ni stoodstotna rešitev.

Windows in IE sta posebej prizadeta, ker je...

6 komentarjev

DigiNotar gre v stečaj

Network World - Nizozemsko podjetje DigiNotar, ki se ukvarja z izdajanjem certifikatov SSL ter je prejšnji mesec postalo svetovno znano zaradi vdora in izdaje več kot petsto lažnih certifikatov, bo prenehalo poslovati. Kmalu po javnem razkritju vdora, ki se je zgodil že junija, podjetje pa je od julija do konca avgusta o njem molčalo, se je začelo zgražanje javnosti nad početjem podjetja. Nizozemska vlada je prenehala sodelovati s podjetjem, ki je bilo do tedaj glavni CA zanje, vse DigiNotarjeve certifikate so brskalniki odstranili s seznamov zaupanja vrednih certifikatov, od podjetja pa se je distanciral tudi večinski lastnik...

4 komentarji

V napadu na DigiNotar ponarejeni tudi certifikati obveščevalnih služb

Heise - Napad na nizozemskega overitelja digitalnih potrdil DigiNotar je obširnejši in resnejši, kot je kazalo na začetku. Sprva se je odkril le lažni certifikat za Googlove strežnike, kasneje je bilo potrjenih več deset, sedaj pa se je število odkritih lažnih certifikatov povzpelo na 532.

Nizozemska vlada je skrbnikom omrežja Tor (uporablja se za anonimni dostop do interneta) izročila seznam vseh lažnih certifikatov, ki so bili izdani in podpisani v DigiNotarjevem imenu (Excelova datoteka s...

2 komentarja

V napadu na DigiNotar izdanih več deset lažnih certifikatov

PC World - Včeraj smo poročali o lažnem SSL-certifikatu za Googlove strani, ki so ga nepridipravi izdali in podpisali kot DigiNotarjev certifikat, kar so uporabili za prisluškovanje iranskim uporabnikom Gmaila. Danes je znanih že več podrobnosti, med drugim tudi to, da je šlo za več strani.

DigiNotar, podružnica podjetja Vasco Data Security International, je izdala uradno izjavo javnost, v kateri so navedli nekaj pojasnil. Dejali so, da žal ni bil izdan le lažni certifikat za Google, ampak še za nekaj...

1 komentar