»

Nedostopnost storitve

Slo-Tech - Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

včeraj je bil Slo-Tech zaradi odpovedi polovice skupine delavcev v glavnem računalu nedostopen. Zategadelj smo celotno skupino zamenjali z novo.

Za morebiti spremenjen večer se vam opravičujemo, povsem možno pa je, da nam boste za to hvaležni.

100 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

ComputerWorld - Zdi se, da se podjetja še niso naučila ničesar in da svoje IT-oddelke še vedno rade volje prepustijo zunanjemu podizvajalcu, ki seveda karseda varčuje. Tako so v soboto ob 20. uri po srednjeevropskem času na avstralskih letališčih obstali skoraj vsi potniki letalske družbe Virgin Blue, ker je odpovedal njihov sistem za vpisovanje potnikov. Izpad je trajal 21 ur do nedelje do 17. ure.

Sistem New Skies, ki ga uporabljajo za check-in, gostuje pri podjetju Navitaire, ki ima podatkovni center v Sydneyju. Ob 20. uri je odpovedala infrastruktura s SSD-ji, zato je bil cel sistem nedostopen. Navitaire ni imel rezervnega sistema, zato so šli iskat napako. Našli so je relativno hitro, nato pa so se odločili popraviti komponento, namesto da bi jo zamenjali, kar je...

2 komentarja

Opravičilo

Slo-Tech - Cenjeni obiskovalki in obiskovalce vljudno prosimo odpuščanja. Kot ste najbrž opazili, je prišlo do tri-in-pol-urnega izpada delovanja spletne strani Slo-Tech. Za nastalo situacijo se iskreno opravičujemo in obljubljamo, da hrčkov nikoli več ne bomo spustili v bližino vodnega hlajenja in močnih ventilatorjev. Zadevo smo Počistili.

75 komentarjev

Kaj bom danes počel?

Wired News - Wired poroča, da je Nathan Eagle, raziskovalec na MIT, nedavno končal projekt v katerem je spremljal življenjske navade in vedenjske vzorce stotih posameznikov ter na podlagi tako zbranih podatkov uspel s 85-odstotno zanesljivostjo predvideti ravnanje posameznika v naslednjih trenutkih oziroma bližnji prihodnosti.

Stotim posameznikom (študentom in zaposlenim na MIT) so bili razdeljeni mobilni telefoni Nokia 6600, na katerih je bila nameščena programska oprema, ki je glede na uporabo določene bazne postaje beležila lokacijo uporabnika ter preko vmesnika bluetooth iskala ostale preizkusne uporabnike, ki se morebiti nahajajo v dosegu modrozobega signala.

S tako zbranimi podatki, ki so jih dopolnjevali še podatki o opravljenih klicih, času pogovora ter zavrnjenih klicih, je Eaglu uspelo z metodami data mining-a predvideti ali se bo denimo določena oseba s prijatelji zvečer odpravila ven. Zbrani podatki so omogočali tudi vpogled v odzive posameznikov na določene dogodke ter...

18 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev