»

Nov milijonski vdor v južnokorejsko kriptomenjalnico

Slo-Tech - V najnovejšem vdoru na bitcoinske menjalnice in borze so neznani napadalci odnesli za 28 milijonov evrov, so sporočili iz šeste največje menjalnice na svetu. Južnokorejski Bithumb je bil žrtev vdora, ki je potekal v noči s torka na sredo po lokalnem času. Po zagotovilih upravljavcev strani bodo vsem strankam iz lastnih rezerv povrnili škodo, ki je nastala, tako da ne bo nihče izgubil svojih prihrankov oziroma premoženja. Vseeno pa so stranke pozvali, naj do ureditve razmer na vplačujejo bitcoinov na račune pri menjalnici. Prav tako so do nadaljnjega zaustavili vsa izplačila denarja ali dvige kriptovalut.

To je drugi večji vdor v južnokorejske menjalnice. Pred desetimi dnevi so napadalci...

13 komentarjev

Po plačilu odkupine izpustili analitika bitcoinske menjalnice Exmo

Financial Times - Iz Ukrajine so sporočili, da so za zdaj še neznani ugrabitelji, ki so 26. decembra ugrabili vodjo analitike v bitcoinski menjalnici Exmo Pavla Lernerja, tega v četrtek izpustili. Zanj so plačali dober milijon dolarjev odkupnine v bitcoinih, so potrdili na ukrajinskem notranjem ministrstvu.

Pavel Lerner, ki je eden izmed vodilnih zaposlenih v Exmu, je bil ugrabljen v torek zvečer, ko je zapuščal svoje delovno mesto. Neznani zamaskirani napadalci, neuradno naj bi jih bilo šest, so ga pograbili in stlačili v črnega mercedesa. Po poldrugem dnevu so ga po plačilu odkupnine izpustili, je pa Lerner še vedno v šoku. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerashchenko dodaja, da ima Lerner precejšnjo srečo, da je ostal živ. Po...

1 komentar

Ugrabili šefa bitcoinske menjalnice Exmo

Slo-Tech - V Kijevu so v torek filmsko ugrabili 40-letnega Pavla Lernerja, ki so ga po izstopu iz službenega poslopja zgrabili zamaskirani neznanci in strpali v črnega mercedes-benza. Ukrajinska policija je potrdila, da se je neka ugrabitev zgodila, niso pa izdali identitete žrtve. Lerner je eden vidnejših ruskih strokovnjakov za veriženje blokov (blockchain). Bitcoinska menjalnica Exmo za Lernerja pravi, da je zadolžen za analitiko (analytics manager), sam pa ima na LinkedInu napisano, da je izvršni direktor.

Exmo je v lasti podjetja Exmo Finance, ki je registrirano v Veliki Britaniji, a ima glavnino v Ukrajini. Exmo je srednje velika menjalnica bitcoinov, ki ima slabih 100.000 dnevnih uporabnikov (približno toliko kot slovenski Bitstamp). Le...

11 komentarjev

Petya prizadela vsaj 65 držav

Slo-Tech - Virus Petrwrap/Petya, ki se je včeraj začel širiti po Ukrajini, je prizadel računalniške sisteme v vsaj 65 državah, ugotavlja Microsoft. Iz telemetrije, ki jo računalniki z Windows pošiljajo Microsoftu, je razvidno, da je v Ukrajini okuženih več kot 12.500 računalnikov, precej pa tudi v ostalih državah. Poleg Ukrajine sta najbolj prizadeti Rusija in Poljska. Med prizadetimi je tudi Slovenija, kjer se je na SI-CERT obrnilo vsaj eno podjetje.

Virus se širi prek priponk RTF v elektronski pošti in za napad izkorišča ranljivosti EternalBlue in EternalRomance, ki ju je Microsoft v svojih sistemih zakrpal že marca. Virus se širi v lokalnem omrežju, če ima okužen uporabnik zadostne pravice, se pa izven lokalnega omrežja...

19 komentarjev

Ukrajinci zaprli priljubljeno stran s torrenti

ZDNet - Konec preteklega meseca je ukrajinska spletna stran Demonoid, na kateri gostuje na tisoče torrentov, doživela obsežen koordiniran DDoS-napad, zaradi česar je bila več dni nedosegljiva. Sprva so strežniki vračali odgovor busy, kasneje pa so bili povsem izključeni. Po enem tednu je bila stran še vedno dosegljiva, ni pa bilo jasno, ali je napad povezan z bojem proti piratstvu ali pa gre za kakšne druge ilegalne obračune. Od 25. julija do 3. avgusta so se administratorji trudili stran postaviti pokonci in na koncu so napisali, da se jim bo uspelo vrniti, vmes pa je stran celo obiskovalce celo napotovala na strani s škodljivo programsko opremo. Izkazalo se je, da jim je peruti pristrigla kar ukrajinska policija.

Kot je izvedel TorrentFreak, je ukrepala ukrajinska...

48 komentarjev

Domače branje: "Lerner, Josh in Schankerman Mark. 2010. The Comingled Code"

The Economist - Josh Lerner, profesor investicijskega bančništva na Harvardu, in Mark Schankerman, profesor ekonomije na London School of Economics, sta napisala zanimivo knjigo z naslovom The Comingled Code, ki je izšla pri založbi MIT Press. V sta avtorja natančno obdelala odprto kodo v realnem svetu. Prvi del knjige je posvečen zgodovini fenomena odprte kode in njeni razširjenosti danes, ko jo najdemo v vseh...

6 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev