»

Na obisk našega osončja prihaja medzvezdni komet

vir: Genadij Borisov

vir: Sky and Telescope
Sky and Telescope - Komet je 30. avgusta skozi doma izdelan teleskop prvi opazil amaterski ukrajinski astronom Genadij Borisov, gre pa za drugi nam znani objekt, ki nas je obiskal onkraj meja našega osončja. Prvi je bil Oumuamua, kak kilometer dolg in največ 167 metrov širok asteroid, ki pa smo ga leta 2017 zapazili šele, ko je že obšel Sonce, skratka tik pred odhodom nazaj v neznano. C/2019 Q4 je še v fazi približevanja, najbližjo točko Soncu naj bi dosegel 10. decembra, zato se znanstvenikom ponuja imenitna priložnost, da ga podrobneje proučijo. Komet je najprej dobil interno ime gb00234, včeraj pa so ga uradno preimenovali v C/2019 Q4 (Borisov).

Ne, nevarnosti, da bi komet trčil z Zemljo, ni. Po prvih ugotovitvah - te po samo 12. dneh...

36 komentarjev

Odkrili prvi komet ali asteroid, ki prihaja izven Osončja

NASA - Po našem Osončju leti na milijone večjih in manjših kosov vesoljskega prahu, a kamen, ki ga je NASA odkrila s teleskopom Pan-STARRS 1 na Havajih, si zasluži posebno omembo. Približno štiristo metrov velik predmet z oznako A/2017 U1 je prvo opaženo vesoljsko telo, ki je v Osončje priletelo iz medzvezdnega prostora in se bo tja tudi vrnilo. Ostali kometi se načeloma vračajo, čeprav imajo lahko zelo dolge obhodne čase. Odkriti predmet, ki je od drugod, seveda ni nič pretresljivega, je pa prvikrat, da smo tak objekt dejansko opazili. Doslej smo le vedeli, da verjetno obstajajo bežni obiskovalci našega Osončja, ki po enem krogu mimo Sonca odletijo tja, od koder so prispeli.

Paul Chodas, vodja Centra za opazovanje bližnjih objektov pri Jet Propulsion Laboratory v...

15 komentarjev

Rosetta končala misijo z nadzorovanim trkom v komet

Slo-Tech - Nepreklicno se je končala vesoljska misija Rosetta, s katero je Evropska vesoljska agencija (ESA) v orbito okrog kometa Čurjumov-Gerasimenko utirila sondo Rosetta in na njegovo površje poslala robota Philae. Od leta 2004 trajajoča misija, kjer je prvih deset let trajalo potovanje do kometa, se je končala podobno, kot se je začela. Sondo Rosetta so strmoglavili na površje kometa. Trk se je zgodil včeraj okrog 0.39 ure.

Da bo to usoda misije, se je vedelo že dolgo časa. To je bil logični sklep misije, saj se je komet oddaljeval od Sonca in Zemlje, zaradi česar je imela sonda čedalje manj energije, komunikacija pa je bila čedalje počasnejša. Kontrolirano počasno strmoglavljenje je dalo raziskovalcem še zadnjo možnost, da si komet ogledajo res od blizu, saj je...

8 komentarjev

Rosetta in Philae brez večjih težav preživela let skozi prisončje

Slo-Tech - Komet Čurjumov-Gerasimenko, na katerem je lani pristal modul Philae, v orbito okrog njega pa se je utirilo plovilo Rosetta, je včeraj dosegel prisončje (perihelij), kakor imenujemo točko v njegovi orbiti, ki je najbližja Soncu. Ob približanju Soncu se kometi prebudijo, saj začne led intenzivno izparevati, visoka temperatura pa lahko tudi neposredno poškoduje sonde. Za zdaj kaže, da sta Rosetta in Philae uspešno preživeli perihelij. Čurjumov-Gerasimenko sedaj leti proč od sonca v svoji eliptični orbiti. Perihelij je bil na razdalji 1,2 astronomske enote (1 astronomska enota je povprečna oddaljenost Zemlje od sonca, torej 150 milijonov kilometrov), afelij pa na razdalji 5,7 astronomske enote, kamor bo komet prispel čez tri leta. Obhodni čas znaša 6 let in 5 mesecev.

Ker komet nima atmosfere, se zamrznjeni led hitro spreminja v paro že pri sorazmerno...

2 komentarja

Dobro jutro, Philae!

ESA - V soboto pozno zvečer se je po večmesečnem mrku ponovno oglasil robot Philae, ki je 12. novembra pristal na kometu Čurjumov-Gerasimenko, kar je bil prvi kontroliran dotik kometa v zgodovini. Žal se je ustalil na mestu, kjer sončne svetlobe ni bilo dovolj za delovanje, zato je po dobrih 60 urah baterijskega napajanja zaspal - z upanjem za kasneješo oživitev, saj komet drvi proti Soncu.

Glavni problem kometov je njihova majhnost. Resda so ogrommni, če jih primerjamo s človeškimi zgradbami na Zemlji, a v vesoljskem smislu so drobižki. Gravitacija na njih je zelo šibka, zato so pristanki negotovi. Ko se Philae niso...

16 komentarjev

Določili pristajalno mesto Rosette na kometu, dan D na martinovo

Slo-Tech - Začenja se najrazburljivejši del misije Rosetta, ki traja že deset let. Vesoljsko plovilo, ki se je odpravilo na dolgo pot med plinaste velikane v Osončju in vmes za skoraj tri leta načrtovano zaspalo, je v orbiti okrog kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko in se pripravlja na pristanek! Utirjenje v orbito proti Soncu hitečega kometa minuli mesec je bil velik podvig, pristanek robota Philae na kometu pa bo premieren in izjemen dosežek.

Evropska vesoljska agencija, ki vodi misijo in nadzoruje plovilo, je temeljito pregledala komet in našla mesto, kamor bo Philae poskusil pristati. To ni bila...

26 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev