»

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

BSA izdala novo poročilo

Slashdot - Organizacija Business Software Alliance (BSA), ki budno beleži rabo piratske opreme in preganja kršitelje licenčnih pravic, je objavila novo poročilo (PDF) o stanju po svetu. Tokrat so se posebej posvetili P2P-omrežjem, po katerih se po svetu pretakajo petabajti raznovrstnih vsebin - tudi nelegalnih. Kot pravijo v BSA, so bili v prvi polovici letošnjega leta na tem področju izjemno dejavni, saj so izdali kar 2,4 milijona opozoril, kar je trikrat več kot enakem obdobju lani. Prav tako so terjali odstranitev več kot sto tisoč datotek torrent z različnih strani (trackerjev), ki so se nanašale na sporne datoteke. Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.

Ocenjujejo, da delež nelegalne programske opreme na računalnikih po svetu znaša 41 odstotkov, s čimer naj bili založniki oškodovani za 53 milijard dolarjev. To pa še ni vse, pravijo, saj se na teh dolarjih pasejo še podporne službe,...

663 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

Avtorske pravice in krivice?

Slo-Tech - Veliko ljudi vzame avtorske pravice za nekaj svetega in samoumevnega. Vendar ima vsaj eden izmed razlogov za to pravico drugačne temelje. Gre namreč za to, da posamezniku država s tem podeli monopol nad nekim avtorskim izdelkom, navadno v zameno za to, da bo izdelek čez čas postal javna lastnina in bodo lahko od njega imeli korist vsi.

Do tu vse lepo in prav. A problem se pojavi, ko medijske korporacije v Združenih državah vsakih nekaj let zlobirajo kongres, da podaljša veljavnost teh pravic. Tako je trajanje avtorske pravice z začetnih fiksnih 14 let po objavi sedaj naraslo na kar 95 let. Posredno pa ZDA vsiljujejo svoja pravila tudi drugim (glej CIPR).

Eric Eldred predlaga uravnovešenje zakona tako, da bi moral lastnik po 50 letih plačati simbolično vsoto, sicer bi delo takrat postalo javna last. Tako naj bi se vsaj delno vzpostavilo ravnotežje med javno in zasebno koristjo.

Mimogrede, v Sloveniji je trajanje pravice 70 let po avtorjevi smrti. Osnovna razlaga slovenske zakonodaje

4 komentarji

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev

BSA imamo radi

The Register - V izvensodni poravnavi je podjetje Baines & Ernst ugodilo zahtevi BSA, da bo zaradi upoare nemalo nelegalnih izvodov Microsoft Office-a plačalo petmestni znesek (v angleških funtih, da se razumemo).

Dobro -- manj znano pa je, kako je BSA nagradila špeckahlo, ki je podjetje zatožila: nagrada v višini 'malo nad' tisoč funti. Za tak (in tudi manjši) denar bi pa tudi jaz špecal. (Ter se tega nikakor ne sramoval.)

34 komentarjev

Uspehi BSA

CNet - V Sloveniji kar nekako tarnamo nad nesposobnostjo oz. neučinkovitostjo BSA, organizacije, ki preganja krištelje avtorskih pravic na področju programske opreme.

Zadnji dosežek BSA pa je vsekakor zaprtje strani Warez.at. Stran je obiskovalce usmerjala na 20 drugih strani z nelegalno vsebino. Stran naj bi bila eno pomembnejših evropskih stičišč za spletne gusarje. Klik!

5 komentarjev