»

V preiskavi protestov proti Trumpu bitka za 1,3 milijona IP-naslovov

Slo-Tech - V ZDA se bije zanimiva bitka za pravico do zasebnosti in svobodo izražanja, kjer igra ključno vlogo stran disruptj20.org. Ameriško pravosodno ministrstvo je pridobilo sodno odredbo, s katero v preiskavi neredov 20. januarja, ko je prisegel aktualni ameriški predsednik, zahteva podatke o IP-naslovih 1,3 milijona obiskovalcev omenjene spletne strani. DreamHost, kjer stran gostuje, nasprotuje tako široki odredbi in se je seveda pritožil, češ da krši prvi (pravica do svobode izražanja) in četrti (prepoved nesorazmernih preiskovalnih ukrepov) amandma. Zaslišanje bo v petek.

Gre za preiskave neredov, ki so 20. januarja spremljali zaprisego Donalda Trumpa. Zaradi teh neredov so v...

33 komentarjev

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

The New York Times - Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v...

88 komentarjev

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji

Slo-Tech - Medtem ko se američani ukvarjajo s protestiranjem proti predlogom SOPE in PROTECT IPja, smo v Sloveniji kot vedno že korak naprej.

Ko je januarja 2010 državni zbor sprejel novelo Zakona o igrah na srečo, smo pisali, da tako Slovenija ponovno odpira vrata spletni cenzuri. Te dni pa je UNPIS pričel na Upravnem sodišču dobivati odredbe s katerimi se uveljavlja preblisk, ki so ga v (strokovnem) mnenju pripravljenem za nekega velikega ponudnika dostopa do interneta prebrali jeseni 2010. Že tako sporno zakonsko možnost blokade spletnih strani so nadgradili s preusmeritvijo na svojo domačo stran. V izvirniku se zahteva glasi, da mora ISP onemogočiti pretvorbo tekstovnih spletnih naslovov igralnice v pravi IP naslov tako, da vrne IP naslov spletne strani www.infounpis.si.

Seveda UNPIS na tej spletni strani ne bo beležil prav nobenih podatkov o obiskovalcih (častna skavtska), saj bi bila vzpostavitev tovrstne zbirke protipravna. Prav tako bodo zavestno ignorirali piškotke z avtomatsko...

89 komentarjev

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev