»

14. oktober 2025: konec podpore za Windows 10

vir: Flickr

Slo-Tech - Podpora Windows 10 se bo tako iztekla nekaj več kot desetletje po prvi predstavitvi tega operacijskega sistema, ki se je zgodila le tri leta po splovitvi Windows 8 in dve leti po 8.1. Deset let sicer predstavlja nekako običajen Microsoftov podporni cikel, obenem pa to pomeni, da se bo morala naslednja različica, ki jo bomo spoznali čez dober teden dni, med uporabniki - Windows 10 jih ima 1,3 milijarde - dodobra zasidrati v naslednjih štirih letih. Kar je pred petnajstimi leti povzročalo težave, saj zlasti poslovni uporabniki zlepa niso želeli s popularnih XP na razmajano Visto.

Microsoft je novico objavil precej pritajeno, s popravki svoje lifecycle politike na straneh za podporo, kjer uradno govori le o različicah Home, Pro, Education in Workstations. Ni pa jasno kaj to pomeni za Enterprise ali pa različice Windows Server, ki temeljijo na desetici, in imajo običajno svoj cikel podpore.

V resnici še najmanj vemo o poimenovanju nove verzije, saj so Windows 10 na začetku...

33 komentarjev

Po Ukrajini in Rusiji pustoši BadRabbit

Slo-Tech - Predvsem v Rusiji in Ukrajini se je danes začel hitro širiti virus BadRabbit, ki je po dosedanjih podatkih nova izpeljanka NotPetye, ki je letos poleti povzročila ogromno škode na vzhodu. Prizadete so novinarske hiše, podzemna železnica, letališča in druga infrastruktura. BadRabbit je v svoji srži izsiljevalski virus, ki zaklene datoteke na disku in zahteva plačilo odkupnine v bitcoinih. Zahteva plačilo 0,05 bitcoina, kar po trenutnih tečajih znaša slabih 250 evrov.

Po dosedanjih podatkih sta najbolj prizadeti Rusija in Ukrajina, se pa virus širi vsaj še v Turčiji in Nemčiji. Virus je najopaznejše težave povzročil na letališču v ukrajinskem mestu Odesa, kjer so nekateri leti zamujali...

15 komentarjev

Avtorji stare Petye objavili šifrirne ključe

Slo-Tech - Avtorji starega izsiljevalskega virusa Petya, katerega tri različice so pustošile v glavnem lani in v začetku tega leta, so javno objavili šifrirne ključe. To pomeni, da lahko vsakdo, ki mu je Petya zaklenila datoteke, te sedaj hitro in enostavno odklene. Skupina Janus Cybercrime Solutions, ki stoji za virusom, je na portalu Mega.nz v sredo objavila zaklenjeno datoteko, v kateri je bil ključ. Raziskovalec Hasherezade iz Malwarebytes je sedaj datoteko odklenil in notri res našel šifrirni ključ, kot je obljubljal Janus. Anton Ivanov iz Kaspersky Laba je ključ preizkusil in ugotovil, da resnično deluje.

Kljub pozitivni gesti kaj dosti koristi od nje ne bo. Petyja je razsajala pred več meseci, medtem ko v zadnjem času novih okužb praktično ni bilo. Kdor je bil njena žrtev pred meseci ali celo...

41 komentarjev

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev