»

Moorov zakon

Ars Technica - Mooron zakon ... kaj je že to? Gordon Moore je bil soustanovitelj Intela, ki je daljnega leta 1965 zapisal nenapisan zakon, ki je kasneje dobil njegovo ime -- Moorov zakon. V njem je zapisal svoja predvidevanja glede rasti računalniške moči in povečevanja števila. Natančneje, število tranzistorjev na kvadratnem palcu se vsako leto podvoji, medtem ko se surova računska moč procesorjev podvoji vsakih 18 mesecev, je rekel. Še en pogled na ta zakon si lahko preberete na ARSTehnica. Klik!

2 komentarja

Intel izdelal tranzistorje v 0.02 mikronski tehnologiji

Yahoo News - Včeraj je bil pomemben dan za računalniško tehnologijo, saj je Intel naredil nekaj tranzistorjev (sestavnih delov procesorja) v 0.02 mikronski izdelavi. Silicij je zaenkrat še v zelo zgodnji fazi in naj bi bil dokončno razvit do leta 2007. Če ne bo prišlo do kakšnih komplikacij, lahko pričakujemo leta 2007 procesorje s hitrostjo 20 Ghz. Takrat naj bi tudi nehal veljati Moorov zakon, ki pravi, da se število tranzistorjev v procesorju podvoji vsaki dve leti (leta 2007 naj bi obstajali procesorji z 1 milijardo tranzistorjev). Ko pa bo ta tehnologija že zastarela, pa bodo morali proizvajalci poiskati nove materiale za izdelavo procesorjev ali pa uporabiti alternative (npr. kemični procesor. Zanimivost: primer kemičnega procesorja so možgani - niso ravno "hitri", so pa zmogljivi). Click!

9 komentarjev

Filtriranje tekstur @ Sharky

Sharky Extreme - Sharky je poskrbel za še enega izmed svojih izobraževalnih člankov in zadeva tokrat govori o tehnologiji filtriranja tekstur. To je v bistvu še ena izmed tistih prikritih in za večino samoumevnih zadev, ki omogoča igranje v današnjih virtuanih svetovih. No, če je za vas pomembno, da tudi veste kako in zakaj nastaja slika na vašem zaslonu, potem se branja vsekakor lotite. Aja, pa zraven si obvezno pripravite še kakšno mrzlo pijačo in prigrizek, saj je članek povsem v Sharky stilu - dooooooooolg!

0 komentarjev

Prihodnost procesorjev

več strani - Hm, kakšno naključje... Tako Sharky kot Anand sta danes objavila svoja članka o prihodnosti tehnologije za izdelavo procesorjev. V bistvu bi težko rekli, da gre za univerzalen članek, saj v obeh glavno vlogo igra Intel, toda do zdaj so glavni razvojni trendi vedno bili podobni. Sodeč po teh člankih lahko že čez par let pričakujemo čipe s 400 milijoni tranzistorjev pri 10GHz, ki bodo porabili manj, kot en volt za napajanje. Mooroov zakon bo torej še vzdržal? Bomo videli... Sharkyev članek najdete tukaj, Anandovega pa tukaj.

3 komentarji

Podrobnosti o Crushu

Rolo-Tech - Zadnje dni je v centru pozornosti Nvidiino Crush čipovje, ki obljublja kar nekaj bombončkov za zelo zelo nizko ceno. V napovedih na različnih straneh ste mogoče zasledili tudi nasprotujoče si podatke ( brez skrbi, ti na Slo-Techu so bili točni [:))]), saj Nvidia še ni objavila uradnih specifikacij. Na Rolo-Techu so se pridružili množici in objavili svoj članek s specifikacijami Crusha, za katere seveda trdijo, da so popolnoma točne. Presodite sami...

0 komentarjev