»

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Izšel je Debian "Stretch" 9.0

Debian - Po 26 mesecih razvoja je na voljo nova različica operacijskega sistema Debian "Stretch" 9.0, ki bo varnostno podprta naslednjih 5 let. Debian 9.0 je posvečen Ianu Murdocku, ustanovitelju projekta Debian, ki je preminil 28. decembra 2015.

Z vidika varnosti je dobrodošla sprememba, da okenski sistem za delovanje ne potrebuje več root pravic. Pretežni del izvornih paketov v distribuciji, kar 90 odstotkov, bo ob prevodu in izgradnji paketa izdelala do bita enake binarne datoteke. To je pomembno, ker viša varnostne standarde in zagotavlja verodostojnost binarnih datotek ter olajša zaznavanje neželenih posegov v prevajalnike. Nekateri izmed 51.000 programov v Debian 9.0:

  • Linux kernel 4.9 (long-term)
  • GNOME 3.22
  • KDE Plasma 5.8, Application 16.08, PIM 16.04
  • LibreOffice 5.2
  • Firefox 45.9 ESR
  • Chromium 59
  • OpenJDK 8
  • GCC 6.3
  • MariaDB 10.1
  • PostgreSQL 9.6
  • PHP 7.0
  • Python 3.5

Privzet okus MySQL-a je po novem MariaDB, ta bo ob nadgradnji samodejno zamenjal MySQL 5.5 ali 5.6. V distribucijo pa se vračata Firefox...

25 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Slo-Tech - MySQL, ena izmed bolj popularnih odprtokodnih podatkovnih baz, je po nekaj mesecih razvoja (natančneje, od marca letošnjega leta) iz verzije 5.0.0 prišla do 5.0.15 in naj bi bila po besedah avtorjev zrela za produkcijsko okolje.

Če se boste tako odločili za takojšen prehod na novo različico (če uporabljate svoje MySQL baze za resno delo in svojih podatkov nikakor ne želite izgubiti, verjetno že veste, da je vseeno pametno nekoliko počakati na prva poročila o stabilnosti in varnosti), vam bo na pomoč prišla že obstoječa pomoč za prenos vaših dragocenih podatkovnih baz iz četrte v peto različico. Ko boste torej zagotovili vse predpogoje in ko vas bo premamil seznam novosti (o njih nekoliko kasneje), pa le pogumno prenesite verzijo 5.0.15.

Sedaj pa na vse novosti.

MySQL, ki je bil dolga leta kritiziran zaradi pomankanja nekaj osnovnih temeljev relacijskih podatkovnih baz, tokrat kritikom vrača milo za drago in med drugim v eni različici prinaša shranjene procedure, sprožilnike,...

18 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev