»

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

Nemška enota za računalniški kriminal odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut

Slo-Tech - Nemška policijska enota za računalniški kriminal je med februarjem in aprilom letos odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut, ki so jih zasegli v preiskavi strani za nezakonito razpečevanje elektronskih knjig in drugega avtorsko zaščitenega materiala LuL.to. To je eden največjih primerov monetizacije zaseženih kriptovalut. Kaj bodo z denarjem storili, bo jasno po koncu sodnega postopka - verjetno se bo del porabil za izplačilo odškodnin oškodovancem, del pa bi lahko pristal v deželnem proračunu.

Upravljavce strani Lul.to sta posebno državno tožilstvo v Bambergu in deželni kriminalistični urad na Saškem preiskovala vse od leta 2015. Lul.to je ponujal več kot 200.000 različnih naslovov e-knjig, avdioknjig, mp3-jev in pdf-jev. Leta 2017 so poleg več terabajtov avtorsko zaščitenih vsebin zasegli tudi 1312,49 bitcoina in 220,81 ethra. Nekaj časa so ta sredstva...

3 komentarji

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev

Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Slo-Tech - Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih....

59 komentarjev

Bitcoin se je po rekordih nekoliko upehal

Slo-Tech - Kdor je na zadnjem vrhuncu konec leta 2013 kupil bitcoine, je v nadaljevanju zgolj nemočno opazoval padanje njihove vrednosti. Če je počakal do včerajšnjega dne, pa jih je ponovno lahko prodal z dobičkom. Včeraj je namreč bitcoin po vztrajni rasti, ki traja že leto dni, dosegel nove rekordne vrednosti. Za en bitcoin je bilo treba odšteti več kot 1100 dolarjev. Danes se je zgodil eden večjih popravkov v zadnjih mesecih, saj je bitcoin izgubil skoraj četrtino vrednosti in padel pod 900 dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost giblje med 900 in 1000 dolarji.

Vrednost bitcoina z manjšimi nihanji raste že od začetka minulega leta, v zadnjih treh mesecih pa se je podvojila. Kateri dejavnik je...

20 komentarjev

Bitcoin najviše po balonu iz leta 2013

Slo-Tech - Najpopularnejša kriptovaluta bitcoin je spet vredna 860 dolarjev, s čimer je dosegla troletni vrh. Več je bil bitcoin vreden le kratek največje mrzlice v začetku decembra 2013, ko je nekaj dni kotiral med 900 in 1000 dolarjev. Sledil je padec do minimuma tik nad 200 dolarji januarja 2015, od tedaj pa vrednost bitcoina spet narašča. Letos je bila rast še posebej izrazita, saj se je vrednost bitcoina podvojila. Decembra smo bili priče tudi največjemu številu transakcij z bitcoinom v zgodovini.

Ker se količina bitcoinov v obtoku v geometrični vrsti povečuje, je z zadnjo rastjo vrednosti bitcoina njegova tržna kapitalizacija dosegla absoluten rekord pri 14 milijardah evrov. To je približno dvakrat več, kot se v slovenski proračun nateče prihodkov vsako leto. Za primerjavo: evrski denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) znaša dobrih 7100...

38 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev