»

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

vir: FBI
FBI - Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa...

28 komentarjev

Samsungov operacijski sistem Tizen je pravi raj za hekerje

Ars Technica - Operacijski sistem za pametne naprave Tizen, ki ga je Samsung razvil kot odgovor na Androida, naj bi imel več kot 40 varnostnih lukenj. Tizen je sicer v uporabi na različnih Samsungovih pametnih televizijah, pametnih urah in telefonih. Tizen tako poganja že 30 milijonih televizij, do konca letošnjega pa Korejci načrtujejo, da bi Tizen tekel tudi 10 miljonov pametnih mobilnikov.

V javnosti je varnostne luknje prvi razkril Izraelski raziskovalev Amihai Neiderman. Ta je v intervjuju za Motherboard povedal, da za odprtokodnim Tiznom stoji ena slabših kod, kar jih je kdaj videl: “Razvidno je, da nihče z osnovnim razumevanjem varnosti ni pogledal kode. Kot da bi popolnoma nevednemu študentu dal razvijati programsko opremo.” O kodi ni imel za povedati nič pozitivnega: “Vse, kar so lahko naredili narobe, tudi so.”

Za razliko od zgodbe s Samsungom in CIO, se lahko tokratnje varnostne pomanjkljivosti izkorišča tudi na daljavo.

Neiderman med vsemi varnostnimi luknjami, ki jih...

7 komentarjev

Samsungova samostojna pametna ura Gear S

CNet - Samsung je predstavil svoj šesti poizkus v kategoriji pametnih ur, ki sliši na ime Gear S. To je prva Samsungova pametna ura, ki za delovanje ne potrebuje povezave s pametnim telefonom, saj je že sama dovolj pametna, predvsem pa komunikativna - poleg Bluetootha podpira tako 3G kakor Wi-Fi. To pomeni, da jo lahko uporabljate povsem samostojno.

Na uri najdemo ukrivljen AMOLED-zaslon z diagonalo dveh palcev in ločljivostjo 360 x 480 točk, kar je ogromno. Tako fizično kakor tudi v smislu ločljivosti, saj so vse dosedanje Samsungove ure s Tizenom uporabljale 320 x 320 točk, čemur je prilagojenih tudi vseh tisoč aplikacij. V notranjosti najdemo dvojedrni procesor s taktom 1 GHz, 512 MB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov ter vrsto...

27 komentarjev

Prvi telefon s Tizenom: Samsung Z

Samsung - Velika večina Samsungovih pametnih telefonov teče na Googlovem Androidu, ne pa vsi. Že lani so obljubljali telefon, ki ga bo poganjal operacijski sistem Tizen, ki je letos pozimi dobil oprijemljivejše specifikacije. Sedaj je Samsung Z kot prvi telefon s Tizenom tu, so sporočili iz Samsunga.

V notranjosti se ne skriva nič, česar ne bi bili že videli. Procesor s frekvenco 2,3 GHz ima štiri jedra, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora (razširitev z microSD-kartico), kamero z osmimi milijoni točk in sprednjo z dvema ter baterijo s kapaciteto 2600 mAh. Za interakcijo skrbi zaslon z diagonalo 4,8 palca, ki zmore prikazati 1280 x 720 točk. Za...

43 komentarjev

Prihaja prvi Samsungov telefon Tizen

CNet - Samsung je že lani napovedoval prve telefone na platformi Tizen, a iz vsega skupaj ni bilo nič. Letos pa bo, saj so jim na splet ušli posnetki prvega Tizena.

Tizen je naslednik Nokiinega MeeGoja, ki je neslavno propadel, a je potem dobil drugo priložnost pod okriljem Intela in Samsunga. Posnetki in informacije o novem Samsungu ZEQ9000 so ušli na internet na neki korejski strani. ZEQ9000 deluje kakor križanec med videzom Galaxyjem in uporabniškim vmesnikom Windows Phone. Imel naj bi 4,8-palčni zaslon (ločljivost 720p), štirijedrni 2,3 GHZ procesor Qualcomm Snapdragon 800, podatkov o drugih detajlih pa še ni. Če lahko sklepamo iz posnetkov, je uporabniški vmesnik na...

20 komentarjev

Prve Tizen naprave morda že letos

NTT DoCoMova še neimenovana tablica - bojda jeseni.

vir: Linux Gizmos
Linux Gizmos - Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna...

23 komentarjev

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Bloomberg - Samsung je sicer poznan kot največji ponudnik androidnih telefonov, a podjetje ima tudi širše ambicije. Danes so potrdili govorice, ki so vztrajale zadnje dni; podjetje bo letos izdalo telefone na platformi Tizen.

Tizen je kakor Android v osnovi zgrajen na Linuxovem jedru, vsebuje pa še EFL (Enlightenment Foundation Libraries) in WebKit. Za Tizen skrbi Linux Foundation, upravlja pa ga Technical Steering Group, kjer sta glavna prav Samsung in Intel. Tizen je ostanek neslavno propadle Nokiinega MeeGoja, ki je dobil krušne starše v podobi Intela in Samsunga. Žal je Samsungova najava precej meglena, saj so povedali le, da bodo še letos izdali naprave s Tizenom. Povedali niso niti, koliko bo teh modelov (a zagotovo jih bo...

45 komentarjev