»

Na Pwn2Own spet padla večina programske opreme

Slo-Tech - V Vancouvru se je končalo znamenito hekersko tekmovanje Pwn2Own, ki tam poteka že od leta 2007. Na letošnjem tekmovanju so se od 18. do 20. maja merili računalniški strokovnjaki in hekerji, ki so iskali ranljivosti v popularni programski opremi. Tudi letos je večina programske opreme padla, za kar so bili tekmovalci nagrajeni. Skupno je 17 ekip ali posameznikov skušali izkoristiti ranljivosti v 21 kosih najpopularnejše programske opreme.

Prvi dan so bili na sporedu Microsoft Teams, Oracle VirtualBox, Mozilla Firefox, Microsoft Windows 11, Apple Safari in Ubuntu Desktop, ki so prav vsi padli. Nekaterimi med njimi - Microsoft Teams in Ubuntu Desktop - celo večkrat, saj je ranljivosti uspešno izkoristilo več skupin. Drugi dan so bili na vrsti Tesla Model 3 Infotainment System, Ubuntu Desktop in Windows 11, a je padel le Ubunto, in to dvakrat. Zadnji dan tekmovanja sta padla še Windows 11 in Ubuntu Desktop, prvi celo trikrat.

Tovrstni rezultati niso nič neobičajnega, saj običajno...

13 komentarjev

Firefox 95 prinesel RLBox

Slo-Tech - V novi verziji Mozillinega brskalnika Firefox, ki nosi že oznako 95, so uvedli nov peskovnik za boljšo zaščito računalnika med brskanjem po spletu. Novi peskovnik (sandboxing) se imenuje RLBox in je odslej na voljo na vseh platformah. Prve delujoče verzije RLBoxa so uporabniki macOS in Linuxa preizkusili že lani.

V blogu na Mozillinih spletnih straneh je Bobby Holley pojasnil, kako RLBox, ki so ga razvili v sodelovanju z Univerzo v Kaliforniji San Diego in Univerzo v Teksasu, ločuje posamezne komponente brskalnika: Graphite (izris), Hunspell (črkovalnik), Ogg (večpredstavnost), Expat (XML) in Woff2 (spletne pisave). Sistem sedaj obravnava navedene module kot ne-varno kodo, zato tudi nove ranljivosti (zero-day) v sami kodi komponent ne bi smele okrniti varnosti Firefoxa. Mozilla je tako prepričana o tem, da so v shemo nagrajevanja odkritih ranljivosti (big bounty) dodali postavko pobega iz peskovnika, četudi sploh ne gre za globljo ranljivost. Peskovniki (sandboxes) v brskalnikih...

5 komentarjev

Na Pwn2Own padla večina programske opreme

Slo-Tech - Končala se je letošnja izvedba vsakoletnega hekerskega tekmovanja Pwn2Own, na kateri prijavljene skupine in posamezniki poizkušajo demonstrirati izrabo ranljivosti v programski opremi, ki je na razpolago. Pwn2Own vsako leto poteka v Vancouvru, letos pa je zaradi pandemija koronavirusa postal virtualno tekmovanje. Ni pa se spremenil razplet, saj se je ponovno izkazalo, da je večina priljubljene programske opreme ranljiva. Razen enega poizkusa so uspeli vsi ostali.

Skupili so jo Applov Safari na MacOS, operacijski sistem Windows, Ubuntu Desktop, Oraclov VirtualBox in Adobe Reader na Windows. Uspešni tekmovalci so prejeli tudi nagrade, in sicer prvi dan 180.000 dolarjev in drugi dan še polovico toliko.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenih pravilih. Razpisana je bila programska oprema, ki so jo ponudili proizvajalci in zagotovili tudi nagrade. Tekmovalci so se prijavili konkretno za posamezen izdelek in ga potem na tekmovanju morali tudi resnično napasti. Katero ranljivost so izrabili, so smeli razkriti le proizvajalcem, ki imajo sedaj 90 dni časa za pripravo popravkov, šele nato bo luknje javno znane.

7 komentarjev

Huda varnostna luknja v macOS

Slo-Tech - V najnovejši različici Applovega operacijskega sistema macOS High Sierra so odkrili veliko luknjo, ki omogoča prevzem nadzora nad računalnikom vsakemu mimoidočemu. Ranljivost je znana že dva tedna, a se je resnost luknje razkrila šele sedaj. Apple je že izdal popravek, ki jo odpravlja.

Izkaže se, da ima macOS sicer onemogočen administratorski račun (root), a ta ni zaščiten z geslom in ga je mogoče omogočiti, kar omogoča zlorabo. Če ugasnjen računalnik vključimo, se lahko ob pozivu za vnos gesla preprosto vpišemo kot root in pustimo polje za geslo prazno, pa nas bo sistem ob nekaj zapornih pritiskih na vnašalko spustil mimo. Ranljivost je pred dvema tednoma povsem brezbrižno omenil eden izmed uporabnikov kot rešitev težave, če nas macOS zaklene...

21 komentarjev

Na Pwn2Own padla večina programske opreme

Trend Micro - V Vancouvru se je končalo vsakoletno hekersko tekmovanje Pwn2Own, na katerem so največji svetovni strokovnjaki tri dni iskali ranljivosti v moderni programski opremi: od navideznih strojev do brskalnikov in poslovnih okolij. Letošnji nagradi sklad je bil rekorden, podobno pa so bili rekordni tudi rezultati tekmovalcev.

Že prvi dan so organizatorji razdelili 233.000 dolarjev za pet uspešnih vdorov in enega deloma uspešnega. Ekipa 360 Security je uporabila prekoračitev kopice v jpeg2000, da je v Windows prek Adobe Readerja izvedla oddaljeno kodo. Samuel Groß in Niklas Baumstark sta na macu v Safariju uspela izkoristiti nekaj hroščev in dobiti višje privilegije v macOS. Deloma je bila luknja že zakrpana, a sta vseeno uspelo na touch bar zapisati sporočilo. Ekipa...

22 komentarjev

Okrogel in rekorden Pwn2Own se bo lotil tudi Apacheja

Trend Micro - Letos bo hekersko tekmovanje Pwn2Own, ki ob boku konferenci CanSecWest vsako leto poteka v Vancouvru, praznovalo 10. obletnico. Zaradi tega so prireditelji nabral še posebej velik kupček denarja in razpisali nekatere discipline, ki jih na tekmovanju še ni bilo. Lotili se bodo tudi Apacheja. Skupni nagradni sklad presega milijon dolarjev, kar je več kot dvakratnik lanskega.

Letošnji Pwn2Own bo potekal med 15. in 17. marcem v Vancouvru. Tekmovanje bo potekalo v petih kategorijah: pobeg iz navideznega stroja (VM Workstation in Microsoft Hyper-V), brskalniki in vtičniki (Edge, Chrome, Firefox, Safari, Flash v Edgeu), lokalna eskalacija privilegijev (Windows 10, Apple MacOS, Ubuntu), poslovna okolja (Adobe Reader, Word,...

1 komentar

Masaker programske opreme na letošnjem Pwn2Ownu

Slo-Tech - Na letošnjem hekerskem tekmovanju Pwn2Own, ki se je odvijalo minula dva dni v Vancouvru, so razdelili 460.000 dolarjev nagrad tekmovalcem, ki so odkrili 21 novih ranljivosti v operacijskih sistemih Windows in OS X, v brskalnikih Safari, Edge in Chrome ter v Flashu. Firefox letos sploh ni bil na seznamu, ker se ocenili, da ima toliko lukenj, da njegovo lomljenje sploh ne bi bilo zanimivo.

Potem ko je bil Pwn2Own nekaj časa pod vprašajem, saj je prireditelja Tipping Point od Hewlett-Packarda odkupil Trend Micro, so tekmovanje ohranili in nekoliko modernizirali. Poleg klasičnih tarč in nagrad so uvedli tudi rubriko Master of Pwn, ki je služila kot nekakšen skupni seštevek za vse, ki so tekmovali v več kategorijah.

Na mizi je bilo 65.000 dolarjev za vdor v Chrome, prav toliko za...

35 komentarjev

Drugi dan Pwn2Own 2015 stoodstoten uspeh

Slo-Tech - V petek je bil v Vancouvru drugi dan tekmovanja Pwn2Own in tudi to pot so tekmovalci vdrli v vse izdelke na preizkušnji. Junak dneva je bil Jung Hoon Lee, ki je pod vzdevkom lokihardt zlomil zadnjo stabilno in najnovejšo beta verzijo brskalnika Chrome. Prek brskalnika mu je uspelo priti do dveh gonilnikov v jedru Windows, kar mu je omogočilo prevzem popolnega nadzora nad sistemom. V dveh minutah je dobil 110.000 dolarjev, kar je najvišja nagrada v zgodovini Pwn2Own. Seveda pa je treba vedeti, da trajajo priprave na tekmovanje več mesecev in da tekmovalci tja pridejo z že izdelanimi kosi kode za njim poznane ranljivosti, tako da si je ta znesek v resnici prislužil z večmesečnim delom (in večletnim izobraževanjem).

Že pred tem je Lee...

4 komentarji

Prvi dan Pwn2Own padle vse tarče

threatpost - Danes se je v sklopu konference CanSecWest v Vancouvru začelo vsakoletno tekmovanje v vdiranju v brskalnike in operacijske sisteme Pwn2Own. Prvi dan so si tekmovalci prislužili 317.500 dolarjev, ko so zlomili Adobe Reader in Flash, Windows, Internet Explorer 11 in Firefox. Jutri bo na sporedu drugi dan tekmovanja.

Najprej sta ekipi Team509 in KeenTeam razbili Adobe Flash. KeenTeam je Flash razbila že tudi lani. Obe sta letos izrabili isto ranljivost, in sicer sta s prekoračitvijo kopice (heap overflow) izvedli nepooblaščeno kodo ter z eskalacijo privilegijev pridobili dostop do jedra Windows. Prejeli sta 85.000 dolarjev (60.000 za Flash in 25.000 za Windows). Nicolas Joly, ki je svoj čas delal za VUPEN, je prav tako uspešno zlomil...

34 komentarjev

Hekersko tekmovanje Pwn2Own se začenja

ComputerWorld - Včeraj se je v Vancouvru začelo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, ki ga organizira TippingPoint Zero Day Initiative (ZDI) in kjer se merijo hekerji pri razbijanju različnih aplikacij in platform. Pravila so enostavna - kdor dobi dostop do sistema, dobi še lepo denarno nagrado; skupni fond je vreden 100.000 dolarjev. Tekmovanje traja do petka.

Včeraj so bili na tapeti Internet Explorer 8, Firefox 3 in Chrome 4 na Windows 7 ter Safari 4 na MacOS Snow Leopardu, medtem ko danes napadajo brskalnike IE7, Firefox 3 in Chrome 4 na Visti ter Safari 4 na Snow Leopardu, jutri pa jih bodo še na Windows XP (oz. Safari na Snow Leopardu). Vsak ranjeni brskalnik zmagovalcu prinese 10 tisoč dolarjev.

Poleg brskalnikov na vdor čaka še kopica mobilnih...

36 komentarjev