»

Nizozemski varuh zasebnosti: Windows 10 krši zakon

Slo-Tech - Nizozemski informacijski pooblaščenec (DPA) je v postopku ugotovil, da Windows 10 Home in Pro kršita nizozemsko zakonodajo o varovanju osebnih podatkov. Glavni problem je, da Microsoft ne pridobi poučenega soglasja uporabnika za uporabo osebnih podatkov, saj jim ne razkrije natančno, kaj namerava z osebnimi podatki početi. Strinjanje, ki ga tako uporabnik izrazi z izborom nastavitev, zato ne zadostuje zakonskim zahtevam. Tudi s privzetimi nastavitvami operacijski sistem zbira in posreduje več podatkov, kot je to uporabniku razumljivo predstavljeno.

Čeprav je Microsoft v nadgradnji Windows 10 Creators Update popravil način, kako nastavimo želeno stopnjo zasebnosti, je to storil površno. V nekaterih primerih se ob nadgradnji izbire...

38 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti: delodajalci ne smejo preverjati kandidatov na družbenih omrežjih

Slo-Tech - Raziskava več kot 2000 delodajalcev, ki jo je izvedel CareerBuilder, je pokazala, da 60 odstotkov delodajalcev kandidate za zaposlitev preveri tudi na družbenih omrežjih. To se utegne v Evropi spremeniti, saj je Delovna skupina iz člena 29 (Article 29 Working Party), ki jo sestavljajo predstavniki vseh članic EU in je bila ustanovljena z namenom svetovati Evropski komisiji v vseh zadevah, povezanih z osebnimi podatki, mnenja, da to ni dopustno. Delovna skupina sicer ne predlaga ali sprejema zakonodaje, svetuje pa Evropski komisiji in nadzira uvedbo zakonodaje v državah članicah, zato je njeno mnenje zelo pomembno.

Skupina meni, da je preverjanje kandidatov na družbenih omrežjih pred zaposlitvijo v nasprotju z evropsko zakonodajo. Skupina je izdala nove...

92 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti še vedno nezadovoljni z Windows 10

engadget - Evropska unija še vedno ni zadovoljna z zagotavljanjem zasebnosti v Windows 10, čeprav je redmondski velikan že izvedel nekaj sprememb od prve, res vsiljive verzije. Evropski informacijski pooblaščenci, ki so združeni v Delovni skupini iz 29. člena, so včeraj sporočili, da so še vedno zaskrbljeni zaradi praks v Windows 10. Že konec minulega leta so pisali Microsoftu zaradi privzetih nastavitev, ki so po namestitvi Windows 10 brez dodatnega nastavljanja v Redmond pošiljale kopico podatkov o uporabniku. Skupina še vedno ni zadovoljna, so včeraj sporočili.

Preiskavo zoper Microsoft je zaradi suma kršitve zakonodaje o varstvu podatkov sprožil tudi švicarski informacijski...

23 komentarjev

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

Skriti deli Windows Blue

vir: ZDNet
Slo-Tech - Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna...

194 komentarjev

HTML5 bo vseboval DRM

Številni se sprašujejo, ali je v odprto naravnani HTML5 specifikaciji sploh prostora za DRM.

vir: FSF
Ars Technica - Mednarodni konzorcij W3C, ki pripravlja ključne tehnične standarde za delovanje svetovnega spleta, je ta petek izdal prvi delovni osnutek standarda EME (Encrypted Media Extensions), beri DRM-ja za brskalnike. Delovna skupina, v kateri sedijo po en predstavnik Googla, Microsofta in Netflixa, je torej svoje delo zaključila uspešno in tudi razmeroma hitro, saj so začeli pred borimi štirimi meseci.

EME je precej abstrakten standard, ki sam po sebi ne vsebuje nobene DRM implementacije, ampak zgolj definira javascript vmesnik (API) za njegovo uporabo....

52 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev

Podrobnosti o razveljavitvi obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je v začetku tedna nemško ustavno sodišče nemški zakon o obvezni hrambi prometnih podatkov zaradi kršitve pravice do zasebnosti razveljavilo, hkrati pa tudi odredilo, da je potrebno vse shranjene prometne podatke nemudoma izbrisati.

Nemško ustavno sodišče je tako odločilo na podlagi pritožbe več kot 34.000 nemških državljanov (med drugim tudi pravosodne ministrice Sabine Leutheusser-Schnarrenberger), združenih v civilno iniciativo z imenom Delovna skupina o hrambi prometnih podatkov.

Po mnenju sodišča namreč nemški zakon o obvezni hrambi prometnih podatkov ne vsebuje ustreznih mehanizmov za preprečevanje neupravičenih posegov v zasebnost in je v neskladju tako z nemško ustavo, kot tudi z 8. in 10. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavljata pravico do zasebnosti in svobodo izražanja. Pomenljiva pa je tudi izjava predsednika nemškega ustavnega sodišča, Hansa-Jürgena Papierja, ki je dejal, da bi hramba prometnih podatkov lahko "povzročila...

8 komentarjev