»

Power Color predstavlja svoje kartice

X-Bit Labs - Podjetje Power Color je kar dobro poznano med uporabniki, saj so se pred časom zapletli v afero s čipi Kyro II, ki jih Nvidia nikakor ni hotela videti na konkurenčnih karticah. Danes pa si ime utrjujejo s karticami, ki bazirajo na ATI-jevih Radeon 7500 in 8500. Očitno so se tokrat Power Colorjevci požvižgali na Nvidiine grožnje in vse svoje sile, ki bi jih sicer porabili za klečeplazenje pred Nvidio, raje usmerili v razvoj naslednjih kartic:
  • RADEON 7500LE (Evil Knight) bo kartica, ki bo bazirala na dobro poznani tehnologiji prvega Radeona, ki so jo ATI-jevci izboljšali ravno toliko, da lahko čip deluje na frekvenci 200 MHz. Grafičnemu čipu bo delalo družbo še 64 MB 5 nanosekundnega SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 230 MHz. Ker pa so ATI-jevi čipi bili od nekdaj prijazni za razne izhode, na kartici ne bosta manjkala niti izhoda DVI in TV-Out.

  • RADEON 8500LE (Evil Master II). S to kartico se Power Color spušča med izdelovalce, ki so že ponudile rešitev na čipih Radeon...

0 komentarjev

Creative podprl Titanium procesorje

X-Bit Labs - Kljub temu, da je Creative izgubil malce slovesa, ki ga je užival, ko so na svet prihajale še Voodoo2 in RivaTNT/TNT2 kartice, še vedno namerava vzdrževati svojo serijo grafičnih kartice. Pred kratkim so jo pomladili s tremi novimi karticami, ki bazirajo na najnovejših Nvidiinih Titanium čipih.
  • Blaster GeForce3 Titanium 500 se imenuje kartica, na katero je pricinjen čip GeForce3 Ti500, ki deluje s frekvenco 240 MHz. Kartica vsebuje še 64 MB 500 MHz (250MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce3 Titanium 200 bazira na čipu GeForce3 Ti200, ki deluje s frekvenco 175MHz. Na kartici je 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce2 Titanium bazira na GeForce 2 TI čipu, ki deluje s frekvenco 250 MHz. Kartica je opremljena s 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

Kot mogoče že veste, Creative ne bo proizvajal teh kartic, ampak jih bo samo prodajal. Proizvajalec bo MSI. Cena kartic bo $370, $226 in $170. Še vedno preveč za večino uporabnikov :P ...

6 komentarjev

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

Ne tega delat!

X-Bit Labs - Danes je PowerColor izdal nujno opozorilo vsem lastnikom matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih. Opozarja, da nikakor in nikoli ter pod nikakršnimi pogoji ne smete tlačiti AGP 2x in nižjih grafičnih kartic v AGP reže teh matičnih plošč. Čipovje ima namreč neko napako, ki dopusti, da pride do kratkega stika na AGP reži zaradi previsoke napetosti (AGP 2x uporablja napetost 3.3V za delovanje, AGP 4x pa le 1.5V). Paziti morate torej vsi lastniki matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih, ki imate: NVIDIA Vanta ali Vanta LT, SiS 6326, Savage4 (do revizije 3.0) in Voodoo3 grafičnih kartic. Če ne upoštevate tega opozorila, je velika možnost, da vam bo "skurilo" AGP režo na matični plošči. In ne recite potem, da vas nismo opozorili!

4 komentarji

ECS No.1, ASUS No.2

X-Bit Labs - Na trgu matičnih plošč je zadnje čase kar precej živahno, saj je prodaja matičnih plošča kar opazno poskočila glede na poletne mesece. Visoke prodajne rezultate so pričakovali vsi proizvajalci matičnih plošč - najvišjega nedvomno ASUS. Vendar pa je usoda hotela, da ASUS prekine tradicijo najbolj množičnega proizvajalca matičnih plošč. Na 1. mesto se je tokrat povzpel ECS, ki ga lovci na novice poznamo predvsem po njihovi plošči na SIS735 naboru. ASUS-u je tokrat malce zmanjkalo do 1. mesta, vendar pa jim je v tolažbo dejstvo, da so še vedno proizvajalec z največjimi zaslužki, saj njihove plošče stanejo v povprečju 1.5x več od ECS-ovih primerkov. Ravno cena pa je bila usodna za prodajo, saj so cene ASUS-k poskočile v višave. Sicer pa se ASUS gotovo ne sekira preveč, saj število prodanih plošč ne igra posebno vlogo. Seveda pa ECS in ASUS nista edina na lestvici, ki so jo objavili X-bit labsi. Na tretjem mestu se je ustalil še MSI, na 4. Gigabyte, na 5. Epox in tako naprej....

0 komentarjev

Tudi Soltek z grafičnimi karticami

X-Bit Labs - Vedno več proizvajalcev matičnih plošč se odloča tudi za izdelavo grafičnih kartic, v času, ko pa se za proizvajalce borita Nvidia in ATI, pa je položaj še hujši. Eden izmed novejših proizvajalcev, ki bo vstopil v svet grafičnih kartic je tudi Soltek, ki ga poznamo po precej posrečenih matičnih ploščah za Athlone in Durone. Odločili so se, da izdelajo grafično kartico, ki bo bazirala na GeForce 2 MX 400 čipu (200 MHz), vsebovala pa bo tudi 32 MB SDRAM pomnilnika (166 MHz). Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa grafična kartica Solteku gotovo ne bo prinesla kakšnih hudih prihodkov, ker je kartic z GeForce 2 MX čipom že tako ali tako kot listja in trave. Če pa bi Soltekovci svojo kartico priredili overclockerjem in jo "začinili" še z nizko ceno in dobrimi gonilniki, potem misel na uspeh gotovo nebi bila odveč.

0 komentarjev

Prva

OC Workbench - Pred nekaj tedni smo objavili novico o prihajajočem SiS735 čipovju, ki da obeta veliko. No, sedaj je tu. Prva plošča, ki bazira na njem je ECS Elitegroup K7S5A. Ima dve DDR in dve SDRAM reži, vgrajeno mrežno in zvočno kartico in črn PCB. Ima tudi 5 PCI, eno AGP in eno AMR režo.
Tukaj imate test te plošče. Njihova ugotovitev je, da je plošča zelo dobra in hitra ter da izpolni vsa pričakovanja.

0 komentarjev

Tusi SiS sanja...

DigiTimes - Tudi tajvanski SiS, do sedaj najbolj poznan po svojih ne tako bleščečih veznih čipovjih, ima svoje sanje. Podjetje je napovedalo, da bo do konca tega leta zavzelo kar 15% tržni delež na področju grafičnih kartic. Prav tako napovedujejo, da bodo konec leta 2001 kar 70% njihovih proizvodnih zmogljivosti tvorili prav grafični čipi. Gre za zelo smele napovedi, še posebej ob veliki konkurenci na tržišču v tem trenutku, toda če vzamemo v zakup manjšo ponudbo na low-end tržišču (ki ga bo SiS nedvomno napadel) in dobre povezave z OEM partnerji, jim mogoče celo uspe.

0 komentarjev