»

Wine 4.0 je tu

Phoronix - Izšla je nova verzija priljubljenega programa s skupkom knjižnic, ki omogoča poganjanje aplikacij za Windows pod Linuxom in Mac OS X. Wine ni emulator, temveč klice do API-jev in dinamično povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo Linux, Mac OS X in ostali unixovski sistemi. Programi tako dejansko tečejo na Unixu.

Novi Wine 4.0 prinaša kopico novosti, med katerimi velja omeniti grafično podporo za Vulkan ter Direct3D 12, ki sta sicer še v povojih, in podporo za več krmilnikov za igre. Privzeto je vključen Direct3D CSMT (Multi-Threaded Command-Stream), prav tako je izboljšan in vključen OpenGL. Med manj opaznimi, a pomembnimi novostmi najdemo Kerberos (avtentikacija), dostop do podatkov v BIOS-u pod Linuxom, samodokončanje v lupini, izboljšana...

23 komentarjev

Izšel Wine 2.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Wina, ki pod Linuxom in Mac OS X omogoča poganjanje večine aplikacij za Windows. Wine ni emulator (odtod ime), temveč zbirka knjižnic, ki omogočajo delovanje programov za Windows neposredno v Linuxu ali na macih. Klice do API-jev za Windows in povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo unixovski sistemi. Projekt Wine se je začel že davnega leta 1993, a je šele leta 2008 prilezel do Wine 1.0, sedaj pa do druge velike verzije (vmes se seveda redno posodablja).

Wine 2.0 prinaša kopico novosti, ki jih bodo najbolj opazili uporabniki macov. Končno je namreč podprto poganjanje 64-bitnih aplikacij na tem sistemu ter Office 2013. Skupno ima nova verzija več kot 6600 izboljšav, so zapisali ob izidu, med katerimi velja omeniti...

11 komentarjev

Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Phoronix - Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in...

12 komentarjev

OnLive neuradno na voljo za Linux

OnLive Informer - OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da...

35 komentarjev

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Microsoft izdal novo različico Virtual PC

OSNews - Gigant iz Redmonda je včeraj na svoji strani Mactopia objavil demonstracijsko predstavitev nove različice programa Virtual PC 7.

Program Virtual PC je namenjen uporabnikom MacOS X, omogoča pa jim poganjanje Windows operacijskega sistema (in zanj pisanih programov) na PPC arhitekturi, ki jo uporabljajo Applovi računalniki. Namen programa je predvsem lažji prehod uporabnikov z Windows na Macintosh platformo, saj se jim ni treba takoj odpovedati vsem programom, ki so jih vajeni v Windows okolju.

Podobno nalogo opravlja tudi program PearPC, le da le-ta emulira arhitekturo PPC in tako omogoča poganjanje MacOS X operacijskega sistema znoraj Windows okolja.

22 komentarjev