»

Western Union bo plačal pol milijarde dolarjev globe

Slo-Tech - Western Union, ponudnik istoimenske storitve za enostavno pošiljanje denarja kamorkoli na svetu v zameno za zajetno provizijo, se je z ameriško Zvezno komisijo za trgovino poravnal glede plačila 586 milijonov dolarjev globe. Pri poravnavah se podjetja običajno vzdržijo priznanja, da so počela karkoli narobe, a so bile kršitve v primeru Western Uniona prevelike za salomonsko rešitev. Podjetje je priznalo, da namenoma in vede niso vzdrževali ustreznega programa za boj proti pranja denarja in da so s svojim početjem pomagali pri izvedbi prevar. Za primerjavo: v letu 2015 je prek Western Uniona preteklo 150 milijard dolarjev.

Western Union je gotovo znan vsakemu uporabniku interneta, saj velja za enega najmanj varnih in...

25 komentarjev

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

Razbili internetno mamilarsko združbo

Digital Trends - Omrežje TOR omogoča anonimno brskanje po spletu, kar pride prav zlasti v boju zoper nedemokratične režime, ki zatirajo svobodo govora in pretoka informacij. Orodje je tako uporabno, da ga blokirajo tako nedemokratične kakor tudi demokratične države, a z enako lahkoto kot politični oporečniki ga lahko zlorabijo tudi hudodelske združbe. Iz ZDA in Nizozemske prihajajo vesti o razbitju velike organizirane združbe, ki je prek interneta vodila pravo spletno prodajalno nedovoljenih mamil.

Ameriška Agencija za nadzor mamil (DEA), FBI ter nizozemska in kolumbijska policija so ob zaključku operacije Adam Bomb aretirali osem ljudi, ki jih bremenijo razpečevanja mamil prek interneta, in sedem posameznikov, ki so bili njihove največje stranke. Aretirani so upravljali...

18 komentarjev

Izvrsten primer "pameti" sistemov samodejne detekcije

Slo-Tech - Kot "vemo", je arabski svet poln teroristov ali pa vsaj njihovih podpornikov, ki bi radi z naftnimi dolarji financirali teroristične akcije po celem svetu. Zato je treba "preprečiti", da bi teroristi prišli do denarja. Kako? Tako, da identificiramo teroriste in jim onemogočimo mednarodne denarne transakcije.

Tako so pri Western Union, po njihovih besedah zaradi smernic ameriške Državne zakladnice (U.S. Treasury Department), s katerimi naj bi preprečili financiranje terorizma, blokirali vse transakcije osebam z določenimi karakteristikami.

Te pa med drugim obsegajo tudi (morda predvsem?) ime. Osebe, ki se imenujejo Mohammed ali Ahmed tako preko Western Uniona ne morejo prejeti denarja. S tem je gotovo onemogočen velik del financerjev teroristov. Več o tem si lahko preberete na Yahoo News

Bruce Schneier v zvezi s tako varnostjo uporablja nek nadvse ustrezen izraz: varnostni teater.

25 komentarjev