»

Enolično prepoznavanje brez piškotkov in naslova IP

Slo-Tech - Vsem je jasno, da so piškotki namenjeni prepoznavanju obiskovalcev na spletnih straneh, kar ima v večini primerov povsem legitimne razloge in uporabne namene. Toda četudi pobrišemo piškotke in računalnik priključimo v drugo omrežje, s čimer dobimo nov naslov IP, nas spletne strani še vedno z visoko verjetnostjo lahko identificirajo. Raziskovalci z Univerze Lehigh in Washington v St. Louisu so pokazali, kako lahko z 99,24-odstotno zanesljivostjo enolično identificirajo uporabnike, četudi ne poznajo njihovega IP-naslova in imajo izklopljene piškotke ter skripte. Tudi če so uporabljali različne brskalnike na isti napravi, so še vedno v 83 odstotkih primerov ugotovili, da gre za isti...

28 komentarjev

Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox, ki ga izdaja Mozilla. V dvaindvajseti inkarnaciji najdemo precej novosti. Končno je podprt in privzeto vključen protokol WebRTC, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek videa, avdia in teksta ter celo deljenje datotek. Vse to je mogoče doseči brez drugih standardov ali zunanjih aplikacij, kar je cilj novega protokola. Podpira ga že Chrome, Microsoft pa se je odločil, da ga za zdaj ne bo implementiral.

Druga pomembna novost je podpora za asm.js (OdinMonkey). To je del JavaScripta, ki teče skoraj z nativno hitrostjo in...

15 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Ranljivosti v WebGL

Heise - Raziskovalci iz Context Information Systems svarijo, da trenutna implementacija standarda WebGL v brskalnikih (nativno podporo imajo Chrome 9, Firefox 4 in zadnje beta verzije Safarija) odpira nove možnosti za napad. Problem tiči v možnosti dostopa spletnih strani do grafične kartice, da lahko prikazujejo lepe in zahtevne 3D-animacije. Z zlobno izbiro kode je mogoče računalnik onesposobiti ali z zaobitjem same-origin nastavitev pridobiti dostop do elementov spletne strani, do katerih ga ne bi smeli.

Ker API-ji za WebGL omogočajo prek OpenGL dostop skoraj neposredno do grafičnega procesorja, je mogoče napisati osenčevalne programe (shader program) ali drugo zapleteno 3D-geometrijo, ki popolnoma zasede kapacitete grafične kartice. S preobremenitvijo...

0 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev