»

Deljenju gesel za Netflix bo odklenkalo

Slo-Tech - Netflix je že lani jeseni sporočil, da bo zajezil deljenje gesel med več uporabniki, s čimer so si ti pocenili dostop do storitve. Hkrati so napovedali tudi pripravo cenejšega naročniškega paketa, ki ne bo omogočal delovanja v načinu brez povezave in ki bo stregel oglase. Sedaj vemo podrobneje, kako se je Netflix odločil loviti ljudi, ki si delijo profile.

Predvsem bo račune možno uporabljati le na istem naslovu. Tega ne bodo preverjali vsakokrat, saj ljudje tudi potujejo, a stalna uporaba naprave na drugem naslovu ne bo več mogoča. Po 31 dneh bo treba napravo priključiti v domače omrežje, sicer se bo zaklenila. Čeprav ne piše izrecno, je pričakovati, da se bo račun ponovno odklenil. Za potovanje bo možno naročiti tudi posebno kodo, ki bo za sedem dni odklenila napravo.

V praksi bo torej to pomenilo, da bo še vedno možno uporabljati Netflix na mobilnih napravah, ki bodo vsaj enkrat mesečno gostovale v domačem (ali prijateljevem) omrežju. Ne bo pa možno uporabljati Netflixovega...

164 komentarjev

Netflix zares začel blokirati VPN

Ars Technica - Pred dvema tednoma je završalo, ko se je Netflix v velikem slogu razširil po skorajda celem svetu, vključno s Slovenijo. Kasneje smo bili nekoliko razočarani, ker je ponudba sorazmerno uborna in ni primerljiva s tisto v ZDA, kar pa z uporabo moderne tehnologije ne predstavlja več nepremostljive ovire. Uporabniki Netflixa so navajeni uporabljati VPN še iz časov, ko je bil geografsko bistveno manj dostopen. Toda minuli teden je Netflix razburil z izjavo, da bo začel preganjati uporabo VPN in druge trike, s katerimi želijo uporabniki prikriti svojo fizično lokacijo. Teden dni pozneje je Netflix prešel od besed k dejanjem.

Začelo se je v Avstraliji, ki kljub razvitosti in pripadnosti zahodnemu svetu na Netflixu še vedno nima na voljo tolikšne izbire...

70 komentarjev

Netflix osvojil Slovenijo in svet

Slo-Tech - Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je

255 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Promet po internetu: večina za razvedrilne vsebine, torrentov manj

Slo-Tech - Sandvine je objavil svojo polletno študijo internetnega prometa po svetu, ki kaže, na kaj odpade največji delež prenesenih podatkov. Pomislili bi, da večino potratimo za prenose vsebin prek torrentov, a to ni res. Daleč največji kos kolača poberejo razvedrilne vsebine na zahtevo (streaming). Pričakovano je ta delež najvišji v Ameriki, kjer je teh storitev več, medtem ko se Evropejci zatekamo tudi k manj legalnim alternativam.

Poglejmo najprej Evropo, in sicer dostop do interneta prek žičnih povezav. V povprečju uporabnik z interneta prenese 14 GB, medtem ko vanj pošlje 3,4 GB podatkov. Mediana za ti vrednosti znaša 6,3 GB in 751 MB; torej ima porazdelitvena krivulja izrazit debel rep v...

18 komentarjev

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji