»

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Gainward Geforce 4 TI 4200

vir: NvNews
NvNews - Nvidia je lanskega februarja splavila Geforce 4 TI serijo. Vmes se je znašel tudi Geforce 4 TI 4200, ki je postal prava prodajna uspešnica. Zakaj pravzaprav? Karto lahko navijemo z malo znanja na njegovega najmočnejšega brata Ti4600. To smo si lahko tudi prebrali in preizkusili v članku našega admina alien-wja.

Na Nv News pa so si ogledali Gainwardov model iz te serije. Kartica ima nameščenega 128 MB DDR pomnilnika in podpira AGP 8x. Zakaj so jo pravzaprav preizkusili, čeprav ni najnovejša grafična kartica? Preprosto, da bi preizkusili njeno hitrost in nagnjenost k navijanju. Namestili so jo v računalnik in se pognali skozi nekaj testov -- kot zadnji test navijanje. Poskusili so jo...

0 komentarjev

AOpen Tube vs. Terratec Aureon 5.1 Sky

Lost Circuits - Zvok na računalu je lahko dobra alternativa domačim DVD komponentam. Lahko je uporaben ne samo za DVD, ampak tudi igre. Na Lost Circuits so spisali zanimiv članek v katerem so primerjali v naslovu omenjeni zvočni kartici (Pri AOpen-u je zvočna vgrajena na matično ploščo).

V uvodu so pisali o tem kako se je sploh začelo z zvočnimi karticami ter se spraševali ali je že vgrajena zvočna kartica na nForce2 dobra. Vas zanima kako se obnese Audigy 2 proti malo prej...

3 komentarji

Nadgradnja SB Live! v SB Live! 5.1

Digit Life - Ta članek nam razjasni veliko "skrivnosti" o SoundBlasterjih. Na primer, da odkodiranje Dolby Digital zvoka tudi pri verziji SB 5.1 poteka na centralnem procesorju in da je razlika med navadnim Liveom in Liveom 5.1 le v enem programabilnem čipu. Na žalost se tega čipa ne da preprogramirati kar na kartici sami in ga je potrebno za ta namen odspajkati ter priklopiti na 10 megabitno Realtekovo mrežno kartico ali pa na vzporedni priključek (LPT). Sicer se mi po tem prebranem članku zastavlja vprašanje, če se tak poseg splača, saj je zapleten, pa še možnost, da skurite kartico obstaja. A vseeno se človek malo zamisli, ko ugotovi, da je razlika med njegovo prejšnjo in zdajšno zvočno kartico LE in SAMO v dveh številkah, glede na to, da je razlika v ceni 10 tisoč tolarjev. Če ste mojster spajkanja, si članek le preberite, a ne krivite mene, če potem kaj ne bo delovalo. O članku nas je obvestil Borut, hvala....

2 komentarja

Prehiter razvoj?

Glide Underground - Pri Glide Undergroundu sem našel tale članek, v katerem se avtor sprašuje, ali je sedanja hitrost razvoja sploh smiselna. Zastavlja si vprašanja, kot recimo zakaj potrbujemo 1.7 GHz pošast, če nam igrice še vedno dobro delajo na (navitem) 533 MHz procesorju, ali če je res smiselno odšteti okoli 100 tisoč tolarjev za novega GeForcea. Mnenja o tem so različna, a če ste vsaj malo računalniško-filozofske narave si ta članek le preberite in potem o njem razglabljajte.

21 komentarjev