»

Blackberryji se poslavljajo

Blackberry - Dasiravno trg pametnih telefonov premočno obvladujeta sistema Android in iOS, nekateri uporabniki še vedno zadovoljno tipkajo po svojih starih blackberryjih. To se bo prihodnji teden spremenilo, saj bo BlackBerry OS 4. januarja postal precej manj uporaben. BlackBerry je vnovič opozoril, da bodo prenehali podpirati BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry Services se ugašajo. To so najavili že septembra lani, 4. januar pa ostaja presečni datum.

To ne pomeni, da bodo naprave takoj za v koš. BlackBerry bo ugasnil strežnike, ki med drugim skrbijo za povezavo z aplikacijami (denimo BlackBerry Link, BlackBerry Desktop Manager in BlackBerry Blend) in dostavljajo posodobitve. Zato opozarjajo, da tudi klicanje in pošiljanje sporočil ne bosta več zanesljiva. V preteklosti so posamezniki že poizkušali nastaviti starejše telefone, denimo BlackBerry Bold 9900, da bi delovali brez BlackBerry Services. Uspehi so bolj klavrni, saj številne...

7 komentarjev

Konec nekega obdobja: BlackBerry nehal izdelovati telefone

Slo-Tech - BlackBerry je bil nekdaj sinonim za poslovne telefone. Potem so prišli pametni telefoni in BlackBerry je ob izteku zadnjega četrtletja sporočil, da ne bo več izdeloval ali načrtoval telefonov. Za zdaj bodo to početje prepustili zunanjim partnerjem in bodo na telefone zgolj še nalepili svoj logotip, če pa se vremena ne bodo zjasnila, bodo prenehali početi tudi to.

Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že nekaj časa. Zadnji BlackBerryjev telefon DTEK50 je že tak primer, saj gre v bistvu za Alcatel Idol 4, ki je dobil nalepko BlackBerry in uradno podporo podjetja. V bližnji prihodnosti naj bi mu sledil še en tak telefon, ki se bo imenoval DTEK60 in bo Alcatel Idol 4S.

BlackBerry je slovo od...

28 komentarjev

BlackBerry potrdil androidni telefon še letos

SecurityWeek - BlackBerry je potrdil, da bodo še letos izdali svoj pametni telefon, ki bo tekel na Androidu. Spomnimo, da je BlackBerry še pred tremi leti trdil, da je Android ena velika kaotična greznica. Njihov operacijski sistem BlackBerry 10 je po lastnih besedah podjetja superioren, a to bolj malo pomaga, če je Android najpopularnejši in z največjo bazo aplikacij. In tako bomo dobili Priv, kakor se bo imenoval prvi BlackBerryjev androidni telefon, je v finančnem potrdilu potrdil izvršni direktor John Chen.

Nov telefon bo združeval varnost in produktivnost, ki ju nudi BlackBerry, ter androidno širino nabora aplikacij. Točne specifikacije še niso znane, zelo verjetno pa bo imel 5,4-5,6-palčni zaslon z ločljivostjo 1440p, procesor...

11 komentarjev

MWC: BlackBerryjev skok naprej

Slo-Tech - BlackBerry je eden redkih proizvajalcev pametnih telefonov, ki se še vedno ni dokončno odločil, ali bo prihodnost na dotik ali s tipkovnico. Potem ko je javnost Z10, Z30 in Z3 sprejela sorazmerno slabo, so se vrnili k družinama BlackBerry Passport in BlackBerry Classic, ki sta imeli fizično tipkovnico. To pot z BlackBerry Leapom vnovič poizkušajo brez.

V Barceloni so na MWC predstavili telefon, ki ima z današnjo modo primerljive karakteristike: 5-palčni zaslon z ločljivostjo 720p, dvojedrni...

6 komentarjev

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

The Wall Street Journal - BlackBerry je v minulem četrtletju presenetil z dobičkom, potem ko smo več četrtletij poročali o izgubi. V četrtletju pred tem se je izguba skrčila na dobrih 400 milijonov dolarjev, kar je naznanjalo boljše rezultate in tri mesece zaključujejo s skromnim dobičkom.

V tem obdobju so ustvarili 23 milijonov dolarjev dobička, kar je zelo malo, a še vedno bolje od izgube. Prodaja je v primerjavi s četrtletjem pred tem upadla za odstotek na 966 milijonov dolarjev (padec v primerjavi z lanskim letom pa je kar 69-odstoten), kar pa je še vedno bolje od pričakovanj analitikov. Glavni razlog za pozitiven rezultat kljub nižji prodaji je znižanje odhodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 57 odstotkov, in posledično...

10 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji