»

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Kako so Angleži izgubili 16.000 pozitivnih testov na covid-19 zaradi Excela

Slo-Tech - Angleška agencija za javno zdravje PHE (Public Health England) je priznala, da so zaradi računalniške napake nápak obdelali 15.814 pozitivnih rezultatov testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki so bili izvedeni med 25. septembrom in 2. oktobrom. Šlo je večinoma za bolnike z lažjim potekom bolezni, ki so jih testirali v zdravstvenih domovih in ne v bolnišnicah. Tedensko število okuženih je zato za skoraj 16 tisoč prenizko, prav tako pa niso obvestili približno 50.000 ljudi, ki so bili v stiku z omenjenimi.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da se je zgodila napaka, ko je nekaj podatkov "odrezalo". Sedaj so obvestili ljudi, ki so bili pozitivnih na izgubljenih testih, poteka pa tudi epidemiološka preiskava, torej sledenje in obveščanje njihovih stikov. Zdravstveni minister Matt Hancock je zaradi tega danes sklical izredni sestanek predstavnikov lokalnih oblasti, kjer je pojasnjeval zaplet. Iz PHE sporočajo, da so sami odgovorni za napako, ki jo pripisujejo človeški napaki in...

63 komentarjev

Petina znanstvenih člankov iz genomike oporečnih zaradi Excela

Slo-Tech - Microsoftov Excel je čudovito orodje, ki ga zaradi njegove enostavnosti in zmogljivosti uporabljamo marsikje, na žalost pa tudi tam, kjer nima kaj iskati. V znanosti je uporaba Excela precej dvorezen meč, ker Excel ni program, ki bi nadomestil baze podatke in programe za njihovo obdelavo, ker ima omejeno natančnost in nenazadnje tudi zato, ker si Excel tipe podatkov včasih razloži po svoje.

Članek v Genome Biology na primer ugotavlja, da ima kar petina vseh znanstvenih člankov s področja genomike napake v podatkih, ki so posledica pretvarjanja tipov podatkov v Excelu. Če namreč nismo previdni in podatkov predhodno ne opremimo z apostrofom ali izrecno nastavimo tip kot besedilo, bo Excel poizkusil podatke pretvoriti v drug tip. Pri poimenovanju genov in klonov to ni najbolj pametno.

Nekateri geni imajo namreč imena, ki jih Excel...

48 komentarjev

Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja

Slo-Tech - Eden izmed največkrat citiranih člankov, ne le v znanstveni srenji, temveč tudi med politiki, gospodarstveniki in ekonomisti, je članek Growth in a Time of Debt iz leta 2010. V njem sta avtorja Carmen M. Reinhart in Kenneth S. Rogoff iz Nacionalnega urada za ekonomske raziskave v Massachusettsu s primerjalno analizo podatkov o zadolženosti držav in njihovi gospodarski rasti ugotovila, da ko razmerje med državnim dolgom in BDP-jem doseže 90 odstotkov, gospodarska rast v povprečju postane negativna, mediana gospodarske rasti pa se zniža za več kot odstotno točko. To je argument, ki so ga...

63 komentarjev

50 let sledilne kroglice

Slashdot - Pred časom smo bili priča kar nekaj pomembnim obletnicam, ki so bolj ali manj zaznamovale računalniško industrijo v preteklosti. Praznovali smo 30. obletnico elektronske pošte, 20. obletnico osebnega računalnika in 10. obletnico obstoja operacijskega sistema Linux. No, kljub temu, da so se najpomembnejše obletnice že zvrstile, pa smo pred kratkim dočakali še eno - 50. obletnico sledilne kroglice. Mogoče boste nekateri zavijali z očmi, vendar pa je sledilna kroglica izum, iz katerega se je kasneje razvila miška. Če hočemo biti bolj natančni, lahko ugotovimo, da se je sledilna kroglica razvila iz navadne kegljaške krogle, prišla pa je iz vojaških logov, kjer so pred 50. leti imeli blazne probleme s pomikanjem kurzorja. Od odkritja sledilne kroglice, preko odkritja in razvoja miške vodi bralca precej poučen in zanimiv članek, ki ga enostavno morate prebrati.
Kdo bi si mislil, da so moramo za klikanje po Excelu in igranju iger zahvaliti ravno kegljaški krogli :). ...

2 komentarja

AMD je predstavil svoja Kladiva

AnandTech - Izgleda, da se tudi pri AMD-ju stvari le premikajo naprej. Danes je stric Anand na svoji strani objavil članek o svojem prvem snidenju s čisto pravima Hammerjema. Gre seveda za Clawhammer in Sledgehammer, najnovejša AMD-ja čuda na področju mikroprocesorjev. Kot najbržr že veste, gre za novo generacijo procesorjev, ki temeljijo na x86-64 (hibridni 32, 64 bit-ni) arhitekturi in so izdelani v 0.13 mikronski in SOI (Silicon On Insulator) tehnologiji. Sledgehammer je "malce" bolj nabildana verzija Clawhammer-ja, kar je vidno že na zunaj, saj ima kar 940 pin-ov, medtem ko jih ima Clawhammer "le" 754. Napram Xeon-ovim 603 pin-om tudi to ni slabo. Dodatne nogice naj bi Sledgehammer potreboval zaradi dveh dodatnih Hyper Transport povezav in dvojnega, namesto enojnega pri Clawhammerju, 64-bitnega DDR spominskega vodila. Na pogled zadevi izgledata zelo podobno novim socket 478 Pentiumom četrte generacije, le da sta baje še težji. Mene teža niti ne moti preveč, žalosti pa me dejstvo, da se...

6 komentarjev