»

Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil...

46 komentarjev

Viacom izgubil tožbo zoper Google

CNet - Ameriški sodnik Louis Stanton je po dolgotrajnem pravdanju med YouTubom (Googlom) in Viacomom razglasil naglo sodbo (angl. summary judgement) v prid Googla. Viacom je lastnik Paramount Pictures in MTV-ja. Leta 2007 so proti Googlu vložili milijardno tožbo, ker da naj bi Google uporabnike vzpodbujal h kršenju avtorskih pravic. Še pred uvedbo filtra so namreč uporabniki pogosto nalagali posnetke TV-oddaj in filmov, za katere seveda niso imeli ustreznih pravic.

Google se je branil z DMCA-jem, saj so, dokler redno in aktivno sodelujejo z lastniki pri preganjanju ugotovljenih kršitev avtorskih pravic, varen pristan in zato zaščiteni pred sodnim pregonom. Sodnik je Googlu pritrdil. Viacom je že napovedal pritožbo na odločitev.

15 komentarjev

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev

RIAA znova na potezi

Yahoo News -

Tokrat so se spravili na ponudnike interneta (ISP) in jih tožijo, ker omogočajo dostop (ga ne blokirajo) njihovim uporabnikom do strani Listen4Ever.

Stran, katere strežnik je lociran nekje na Kitajskem ponuja prost dostop do tisoče glasbenih datotek in omogoča uporabnikom da prosto delajo nelegalne kopije.

Povezave:

10 komentarjev

Ko publika vrne udarec

Slashdot - Še pomnite, ko so pri RIAA najavili, da bodo DOS-ali uporabnike, ki imajo nelegalno skopirano glasbo? Nekomu so se močno zamerili in jim je vrnil udarec. Domača stran RIAA, kjer je že vse po starem, večino dneva ni bila na voljo. Kakor pravi stari rek: "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". [8-)] Pa več sreče pri odnosu z javnostjo, RIAA.

6 komentarjev

RIAA does it again

The Register - The Register mi je polepšal jutro z zelo zanimivim člankom. Namreč, RIAA (ki jo v članku 'krajšajo' na "Recording Industry Ass. of America" ), je zaprosila za dodatek k obstoječemu zakonu, ki posege proti integriteti strežnikov ali kakršnakoli kre/hekerska dejanja označuje za teroristična dejanja. No, predlog naj bi pooblastil RIAA, da bi lahko, hmm, posegala, v strežnike oz. omrežja, ki gostijo nelegalne avtorske izdelke, ter jih onemogočila. Halo?

p.s.: ni jim uspelo :]

2 komentarja

RIAA spet lomi škatle

več strani - Na sodišča je prispel nov 'paketek' tožb proti programom oz. mrežam, ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe ter videa. Na tapeti so tokrat MusicCity (Morpheus), Kazaa in Grokster, katere tožeče stranke opisujejo kot smetišče nelegalne robe 21. stoletja.

Kakorkoli - nič novega. Tožijo zopet MGM, Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures, Time Warner, Twentieth Century Fox in Universal City Studios pod okriljem RIAA-e. Klik!

Na to perečo temo pa se je razpisal tudi Miha Filej (hvala!):

RIAA (Recording Industry Association of America) in MPAA (Motion Picture Asociation of America) sta v sredo vložili tožbo proti Morpheus-u, Groksterju in Kazaa-i. Kot najbrž že veste, so to eni izmed najbolj priljubljenih naslednikov Napsterja. Uporabljajo tehnologijo FastTrack, ki uporabnikom omogoča prenašanje glasbe, programov, filmov in ostalih podatkov.

Pred tem je RIAA že dobila tožbo proti MusicCity-u a se je slednji izognil oviri in se predstavil pod novim imenom.

Hilary...

5 komentarjev

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja