»

Ultrazvočno sledenje še ni umrlo

Ars Technica - O sledenju uporabnikom prek različnih naprav z ultrazvokom smo prvikrat pisali že leta 2015 in čeprav se vse sliši kot znanstvena fantastika, gre v resnici za izpopolnjeno in razširjeno tehniko. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je lani pisce aplikacij opomnila, da gre za nedopustno prakso, a je ta danes bolj razširjena kot kdajkoli. Preprosto povedano gre za to, da mikrofon v telefonu posluša zvoke v zgornjem delu slišnega spektra, ki so ljudem neslišni. Te vzorce zakodirajo v na primer televizijski program, in tako telefon ve, kaj uporabnik gleda na televiziji.

Čeprav je največji ponudnik te tehnologije SilverPush lani obljubil, da je ne bo več nudil, smo lahko še januarja letos na Google Playu našli 234 aplikacij za Android, ki počno točno to, ugotavljajo raziskovalci s Tehniške univerze v...

3 komentarji

Google in Apple si bosta v aplikacijah rezala manjši kos pogače v zameno za naročnine

Slo-Tech - Že od nekdaj se zaslužek od aplikacij v spletni trgovini med Applom in razvijalci deli v razmerju 30 proti 70, kar občasno sproži polemike piscev aplikacij. Medtem ko Apple žanje rekordne dobičke, številni pisci aplikacij ugotavljajo, da s temi dohodki ne morejo shajati in vzdrževati aplikacij. Zato je dobrodošla Applova napoved, da bodo model malenkost spremenili v prid piscev aplikacij.

Od aplikacij v štirih spletnih trgovinah (iPhone/iPad, Watch, Mac, TV) Apple in pisci služijo na dva načina: ob enkratnih nakupih ali s periodičnimi nakupi (npr. naročnino ali nakupi v aplikacijami, t.i. in-app purchases). Applov podpredsednik Phil Schiller, ki je zadolžen za trženje, je v intervjuju za The Verge povedal, da se obeta sprememba. Od naročnikov, ki bodo aplikaciji zvesti...

20 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Apple rešil težavo z okvarjenimi aplikacijami

Ars Technica - Včeraj smo pisali o težavah v Applovi spletni trgovini, saj mnogo aplikacij, ki so bile posodobljene med 3. in 5. julijem, ni delovalo. Čeprav so se namestile navidez pravilno, so se pri zagonu sesule, kar je sprožilo val pritožb uporabnikov in tudi negativnih ocen samih aplikacij. Apple je ugotovil, kaj je šlo narobe, popravil okvarjene datoteke in karseda saniral težavo z ocenami.

Kot so povedali, je bil razlog za težav nepravilno delujoč strežnik za podpisovanje in zaščito aplikacij FairPlay DRM. Ta ni pravilno izvajal kodiranja, zato so imele vse med 3. in 5. julijem podpisane...

4 komentarji

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

Kitajska cenzurira App Store

Primer cenzurirane aplikacije

PC World - Apple se je pridružil kopici podjetij, ki morajo stisniti zobe in v zameno za prodajo na kitajskem trgu cenzurirati, kar partiji ni povšeči. Nedavno tega so na Kitajskem dobili iPhone, k čemur seveda sodi tudi App Store. Njegova kitajska inačica ni neokrnjena, saj je moral Apple odstraniti vse aplikacije, ki se navezujejo na Dalaj Lamo. Druga cenzuriranka je Rebiya Kadeer. Apple je suho dejal,...

5 komentarjev