»

QuickTimeov čas se je iztekel

Slo-Tech - Nekdaj priljubljeni Applov predvajalnik večpredstavnostnih datotek QuickTime je nenadoma odromal na smetišče zgodovine, ko je najprej Trend Micro opozoril na dve nezakrpani ranljivosti v programu, kasneje pa sta odstranitev programa uporabnikov Windows svetovala še US-CERT in sam Apple.

Povod za to priporočilo sta dve kritični ranljivosti (ZDI-16-241 in ZDI-16-242), na kateri je opozoril Trend Micro in ki ju Apple ne namerava odpraviti. Zaradi tega je ameriški CERT še isti dan objavil priporočilo, naj uporabniki omenjeni program odstranijo. Apple se je odločil, da je QuickTime za Windows preveč luknjičav, da bi ga sploh bilo smiselno še popravljati,...

64 komentarjev

Kritična ranljivost v Javi posledica Oraclove površnosti

Demonstracija ranljivosti z oddaljenim zagonom Računala

Krebs On Security - V četrtek pozno zvečer so mednarodni centri za posredovanje pri omrežni incidentih (CERT) na spletu objavili opozorilo, da Java vsebuje nerazkrito in nezakrpano ranljivost (0-day). Na spletu že obstajajo orodja, ki omenjeno ranljivost izkoriščajo, zato so do razrešitve situacije priporočili odstranitev ali onemogočitev Jave v brskalnikih. Ameriški CERT redno objavlja podobna opozorila, a je redko tako neposreden, da priporoči odstranitev programa.

V Javi 7 Update 10 in vseh prejšnjih verzijah je namreč luknja, ki napadalcu omogoča izvedbo poljubne kode na oddaljenem računalniku, s čimer lahko prevzame nadzor nad njim. Ranljivost je prisotna v Oraclovem Java Runtime...

19 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji