»

Nemška elektrificirana avtocesta tri mesece pozneje

Slo-Tech - Pred tremi meseci so v Nemčiji elektrificirali del avtoceste A5, ki ima skrajno desni pas namenjen za vožnjo hibridnih tovornjakov. Gre za pet kilometrov dolg odsek med krajema Langen in Weiterstadt. Tri mesece pozneje se tam le redko pelje električni tovornjak, a se bo frekvenca v prihodnjih letih povečala, obljubljajo.

Trenutno namreč vozi le en hibridni tovornjak, ki se dvakrat dnevno pelje po tem pasu. Drugi naj bi začel voziti jeseni, tretji pa v začetku prihodnjega leta. Do leta 2022 naj bi jih bilo pet. Gre za tovornjake, ki jih izdeluje švedska Scania in jih bo na tem odseku testiralo pet različnih prevoznikov. Tiskovna predstavnica organizacije Hessen Mobil, ki vodi pilotni projekt, poudarja, da gre še vedno za preizkusno fazo in ne za redne linije....

40 komentarjev

Volvov avtonomni tovornjak Vera v prvi službi

Slo-Tech - Pri Volvo Trucks so se povezali z dansko logistično firmo DFDS, za katero bodo s svojim rosno novim avtonomnim tovornjakom Vera prevažali tovor med logističnim centrom in ladijskim terminalom v Göteborgu - del poti tudi po javni cesti.

V Volvo Trucks se zaradi splošnega pomanjkanja tovornjakarjev v skandinavskih državah že dalj časa ukvarjajo s samodejno vožnjo. Lansko jesen so tako pokazali avtonomni tovornjak Vera, ki je v prvi vrsti zanimiv zato, ker sploh nima kabine za voznika. Dobrega pol leta so potrebovali za dodatne varnostne preizkuse in zdaj je vozilo pripravljeno za prvo komercialno nalogo. Vršila se bo med logističnim centrom podjetja DFDS in pomorskim terminalom v Göteborgu, pri čemer je najvažnejši poudarek ta, da bodo tovornjaki del poti...

27 komentarjev

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake

Slo-Tech - Medtem ko ima Tesla električne tovornjake, ima Googlov Waymo avtonomne. Waymo je Googlovo podjetje, ki razvija samovozeče avtomobile. V Phoenixu že vozijo samovozeči taksiji. Del programa pa so tudi samovozeči tovornjaki, ki bodo kmalu začeli voziti po Atlanti, so sporočili iz Wayma. Sprva jih bodo uporabljali za lastne potrebe, kar pomeni za dostavo v Googlove podatkovne centre.

Waymo je avtonomne tovornjake že preizkušal v Kaliforniji in Arizoni, sedaj pa se začenja naslednja faza tega projekta. Tovornjaki ne bodo vozili več zgolj v testne namene, temveč bodo obenem opravljali tudi praktično delo, to je dostavo. Seveda ne bodo v prometu čisto sami, saj bodo zraven še vedno sedeli...

98 komentarjev

Samovozeči tovornjaki že dostavljajo izdelke

Slo-Tech - Za avtonomna vozila se odpirata dve polji uporabe - avtomatizacija transporta izdelkov in avtonomna vožnja osebnih vozil. Večinoma smo pozornejši na slednje, saj so učinki najočitnejši v vsakdanjem življenju, a avtomatizacija transporta s samovozečimi tovornjaki bi predstavljala vsaj tako veliko revolucijo. V Kaliforniji je mlado podjetje Embark pokazalo, kako lahko s samovozečimi tovornjaki dostavijo hladilnik od spletnega naročila do kupca. Vmes so ljudje še udeleženi, a je njihova vloga zvečine zreducirana na nadzor.

Embark torej skrbi za dostavo hladilnikov po tisoč kilometrov dolgi I-10 iz skladišča v teksaškem El Pasu do distribucijskega centra v Palm Springsu v Kaliforniji. V...

34 komentarjev

Samovozeči tovornjaki prepotovali pol Evrope

Slo-Tech - Avtonomna vozila si navadno predstavljamo kot osebne avtomobile, ki nas sami vozijo v službo in po opravkih, a še več si od avtomatizacije obetajo v logistiki. Zato jih je toliko bolj navdušil uspešno zaključen European Truck Platooning Challenge, ki ga je ob predsedovanju EU organizirala Nizozemska, v okviru katerega se je v Rotterdam pripeljalo šest kompozicij avtonomnih tovornjakov iz cele Evrope.

Razvoj avtonomnih tovornjakov ima visoko prioriteto, ker je cestni transport drag. Vozniki ne morejo voziti neprestano, temveč potrebujejo odmore in počitek, dogajajo se nesreče ipd. Popolnoma avtonomnih tovornjakov, ki sploh ne bi potrebovali človeka v kabini, na cestah še ni, a smo sodeč po zadnjem napredku zelo blizu. Tovornjaki iz tovarn DAF, Daimler, Iveco,...

99 komentarjev

V Nemčiji bodo preizkušali samovozeče tovornjake

Spiegel Online - Čedalje več podjetij se ukvarja z raziskavami avtonomnih vozil, zato je le vprašanje časa, kdaj se bodo na cestah množično pojavila. Preizkusi na javnih cestah so prispeli že čisto blizu naših meja, in sicer bo Daimler v Nemčiji testiral samovozeče tovornjake na avtocestah.

Samovozeči avtomobili so na nemških cestah dovoljeni že nekaj časa. Na avtocesti A9 med Ingolstadtom in Nürnbergom Audi že testira svoj avtonomni model A7. Za zdaj zna peljati le po avtocesti, pa še tu se zmede pred delnimi zaporami zaradi dela na cesti, a takšni so pač prvi koraki. Tudi Google jih je imel in medtem ko so Googlova vozila omejena na 40 kilometrov na uro, tale A7 drvi s 130 kilometri na uro. Tehnični del avtonomnih avtomobilov je...

17 komentarjev

Samsung pokazal "prosojen" tovornjak

Samsung - Samsung je izdelal delujoč prototip sistema za varnejše prehitevanje priklopnikov, ki izkorišča šest let staro zamisel. Glavni problem pri vožnji za počasnimi tovornjaki je zožano vidno polje, saj zaradi velikosti priklopnika skorajda ne vidimo ceste pred tovornjakom. Tovornjaka sicer ne moremo narediti prozornega, lahko pa se temu približamo s kamero in zasloni.

V Samsungu pravijo, da so jih je k razvoju vzpodbudile dolge enopasovne ceste v Argentini, na katerih vsako uro ugasne eno življenje. Zato so v sprednji del tovornjaka vgradili brezžično kamero, na zadnji vrata priklopnika pa štiri velike zaslone. Ti prikazujejo sliko, kot jo zajema kamera, tako da imajo vozniki za tovornjakom informacijo o dogajanju pred vozilom.

Prototip so neizvirno poimenovali...

40 komentarjev

Google registriral prvi avtomobil brez voznika

Ars Technica - Prihodnost avtomobilov ne vključuje voznikov, meni Google. Njihovi testi vozil brez voznika potekajo že nekaj časa, a na javnih ulicah v avtomobilu venomer potrebujejo človeka, ki bi prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Nevada je bila prva država v ZDA, ki je spremenila zakonodajo in dovolila registracijo vozil brez voznika za vožnjo po javnih cestah, če proizvajalec dokaže zadostno mero varnosti. Te dni je Googlova Toyota Prius postala prvi avtomobil brez voznika z registracijo za vožnjo po javnih cestah.

Nevadski DMV je po več testih na avtocestah v Carson Cityju in na polnih ulicah v...

206 komentarjev

Volvo testira vožnjo v gosjem redu

BBC - Na Švedskem te dni Volvo testira novo tehnologijo upravljanja vozil, ki bo omogočila nastanek tako imenovanih vlakovnih kompozicij tudi na cesti. Test, ki poteka v sklopu evropskega projekta Sartre (Safe Road Trains for the Environment), preverja učinkovitost novega sistema. Več avtomobilov se namreč združi v navidezno vlakovno kompozicijo, tako da predajo nadzor nad vozilom vozilu pred njim. Nato vozijo usklajeno kakor vlak.

V preizkusu avtomobil vozi za tovornjakom, tehnologija pa sama poskrbi za razdaljo in tempo vožnje, tako da zmanjša porabo in gnečo na cesti, a hkrati ne pozabi na varnost. Voznik v drugem vozilu se lahko zlekne na sedež in prebere časopis, saj mu ni treba pritiskati na plin niti vrteti volana. Prvi testi so stoodstotno uspeli, zato so...

37 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev