»

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

KT400A je tu!

Tech Report - Dočakali smo, dame in gospodje, konkurenta nForceu2, naslednika KT400 -- KT400A. Dasiravno je VIA to čipovje za AMD procesorje napovedovala že nekaj časa, ga celo že dobavila nekaterim izdelovalcem osnovnih plošč, smo morali na njegovo uradno splavitev in spisek specifikacij počakati do danes. Vedno eksluzivne spletne strani so pohitele s svojimi strokovnimi članki o tem čipovju, tako da vam je danes v branje dano kar nekaj čtiva.

7 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

Dve leti Slo-Techa!

Slo-Tech - Ja, ko človek pogleda nazaj, kar ne more verjeti, da je od ustanovitve Slo-Techa minilo že dve leti. Luni, človek, kateremu gredo hvale za to neverjetno dejanje, ki je marsikomu spremenilo življenje, je pred dvema letoma odprl Slo-Tech na naslovu slo-tech.robas.si. Ostalo, lahko rečem, je zgodovina. Ne nameravam pisati spet dolge novice, le zahvalil se bom vsem, ki so naredili to stran tako kot je danes. Luniju za to, da je leto in pol sedel za računalom ter pil kri za Slo-Tech, Pajotu za to, da je, ko je stran gostovala na starem strežniku, vsakič, ko je prišlo do izpada, pa tudi če ob dveh zjutraj, sedel v avto ter popravil situacijo. Nato Primožu za njegove neverjetne skripte ter programerske sposobnosti, alien-wju za članke ter teste (in občasne novice), Tomiju ter TinkiPinki za odstranjevanje neželenih ljudi iz foruma, LPPju za sprotno lektoriranje naših zmazkov, DrSergioDJu za izjemno dobre DVD recenzije, Senitelu za strokovne članke o grafičnih tehnologijah. Slycer, Mate,...

25 komentarjev

Jutri pa Infos!

Slo-Tech - Danes sva s Primožem cel dan preždela na našem razstavnem prostoru. Stvar zdaj izgleda takole: Na Slo-Tech boste lahko hodili prek štirih računal, na katere je naložen Red Hat Linux s slovenskim KDE namizjem, na katerem boste našo stran ogledovali z Mozilla 0.9.5. brkljalnikom. Ekrani so Philipsovi, trije 17" ter eden 19". Ob mizici bodo sedeli admini ter se pretvarjali da so pametni, v resnici pa samo čakali na to, da nas kakšen od bralcev ogovori . Nato je tretji objekt, omara imenovan, v katerem boste lahko občudovali ter častili naš stari Slo-Tech strežnik. Zaradi dramatičnega vtisa je zadeva razstavljena na prafaktorje, hehe . Torej: Dve mizi, sedem stolov, štirje računalniki, ena kredenca. Slo-Techov štant. Bodite tam.

22 komentarjev

Kako narediti Tech Site? *g*

The Tech Zone - Malo bosa, ja, na eno od tech strani dati poročilo druge tech strani o tem, kako se tech strani sploh dela. Ironično, a smiselno. Torej - devetstranski, zelo obsežen, članek, ki vas dobesedno popelje čez vse procese delanja svojega izuma, na katerem boste sami testirali trdino - od registracije domene, vpisovanja v iskalnike, oglaševanja, pridobivanja materiala, ipd. Ko sem bral članek, sem se zazrl tako v daljno kot ne tako daljno preteklost Slo-Techa in ugotovil - da nam sploh ni šlo tako slabo . Še naprej nas berite.

2 komentarja

Velika familija

Slo-Tech - Danes, na ta zgodovinski dan, je Slo-tech dobil svojega 2000-ega člana! Ja, od danes naprej nas je 2000 in ta številka še kar raste in raste... Dragi slo-techerji odprite šampanjec kajti biti v tako veliki familiji pa ni kar tako. Hvala očiju luni-ji in mami Sergio-tu. Pa teti Primoz-u in stricu Pajotu, pa bratcu slycerju in OZZY-ju in dedku Thomasu in bratrancu Senitel-u in... in... in... Hvala pa tudi vam, draga 2000 glava familija, da ste tu in da sodelujete na največji slovenski tech strani. Živel Slo-tech!!!

7 komentarjev

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev