»

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov

Slo-Tech - Olympus je 84 let proizvajal fotoaparate. Danes večino prometa ustvarjajo z medicinsko opremo, zato so se odločili, da oddelek za fotoaparate prodajo in s tem končajo neko ero. V izjavi za javnost so zapisali, da kljub trudu ne morejo zagotavljati dobičkonosnosti v zelo hudi konkurenci na trgu digitalnih fotoaparatov. Zadnja tri leta namreč posluje z izgubo. Eden izmed ključnih faktorjev tudi prihod pametnih telefonov, ki je izdatno skrčil trg za ločene digitalne fotoaparate, so dodali. Od leta 2010 do 2018 je prodala padla za 84 odstotkov!

Spomnimo, da je Olympus prvi fotoaparat izdelal leta 1936, potem ko se je pred tem ukvarjal z mikroskopi. Podjetje je sicer lani praznovalo 100-letnico obstoja. Prvi fotoaprat Semi-Olympus I je stal pravo premoženje, več kot enomesečno povprečno plačo na Japonskem, a je naznanil prihod dobe fotoaparatov. Do 70. let je Olympus postal eden izmed vodilnih proizvajalcev fotoaparatov in opreme zanje. Toda v zadnjem desetletju se niso znašli in so na...

152 komentarjev

Konec filmov za polaroide

Slo-Tech - Fujifilm je sporočil, da bodo nehali proizvajati film FP-100C, ki ga lahko uporabljajo polaroidni fotoaparati, ki snemajo fotografije dimenzij 3,25 x 4,25 palca. Gre za zlasti za fotoaparate znamke Polaroid iz 60. in 70. let, ki so razvoju fotografije vtisnili neizbrisen pečat, še danes pa so bili popularni kot nišni izdelek.

Digitalna fotografija klasični grozi, da jo bo požrla, in polaroidni fotoaparati so bili eni izmed prvih žrtev. Polaroid je že leta 2008 prenehal izdelovati film za svoje fotoaparate, sedaj pa bo Fujifilm kot zadnji proizvajalec ustavil svoje stroje. Tudi Fujifilm je...

12 komentarjev

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Slo-Tech - Čeprav se danes večinoma pogovarjamo o diskih, SSD-jih, flashu in optičnih medijih, so za dolgoročno shranjevanje velikih količin arhivskih podatkov še vedno zelo uporabne tračne enote. To je daleč najcenejši način za shranjevanje podatkov, slaba lastnost pa so zelo zelo dolgi dostopni časi, zaradi česar so uporabne zlasti v arhivarske namene. Razvoj teh enot ne počiva, in IBM in Fujifilm sta razvila tehnologijo, ki skorajda postoteri količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na posamezno kaseto.

LTO-6 danes shrani do 2,5 TB podatkov, IBM in Fujifilm pa sta pokazala, kako lahko na enako velike kasete,...

12 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Samsungove novice

engadget - Samsung je najavil sodelovanje s podjetjem Silicon Storage Technology na področju tehnologije Flash, pridobili so namreč licenco za uporabo tehnologije spominskih celic SuperFlash v svojih proizvodih. Trenutno Samsung obvladuje dobro polovico celotnega trga Flash spomina, New York Times pa je napovedal vojno na tem področju med njim in Toshibo/SanDiskom. Pri tem srčno upamo, da je lekcija izpred 2 mesecev koncern izučila, da ne bo poskušal z drugimi izdelovalci sklepati novih, za nas kupce škodljivih dogovorov.

Južnokorejska mobilna stran je predstavila nekaj Samsungovih prototipnih izdelkov, mnenja o njihovi uporabnosti, estetetskosti in namembnosti so deljena. Med drugim si lahko omislite tudi sodobno verzijo telefona, MP3 predvajalnika in polaroidnega fotoaparata. Na istih straneh je predstavljen tudi telefon s fotoaparatom, ki zmore izdelovati slike v velikosti 8 megapikslov.

Veliko bolj mi je všeč že pred tednom dni predstavljeni mobilni telefon, ki preko modrega...

15 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji