»

Po Sloveniji se širi Cryptolocker

Slo-Tech - Tudi po Sloveniji je začel krožiti virus z imenom Cryptolocker, sicer v protivirusnih definicijah označen kakor Trojan:Win32/Crilock, ki od uporabnikov terja plačilo 100 dolarjev. Cryptolocker sodi v družino ransomware, kakor s tujko označujemo izsiljevalsko programsko opremo. Po namestitvi namreč zašifrira ključne podatkovne datoteke na disku, potem pa od uporabnika terja plačilo odkupnine v zameno za ključ, ki naj bi omogočil odklep.

Po Sloveniji se je intenzivneje razširil danes, tako da je nanj opozoril tudi SI-CERT. Znano je, da virus poišče in zašifrira datoteke s končnicami, ki so značilne za podatkovne datoteke (odt, doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, mdb, jpg in številne druge). To kaže, da je namenjen povzročanju škode. Varnostni...

61 komentarjev

ComScore objavil Digitalno leto 2010

Glavno opravilo na telefonih je pošiljanje sporočil.

Slo-Tech - ComScore je objavil svoje poročilo Digitalno leto 2010, v katerem najdemo podatke o digitalnih navadah uporabnikov interneta v Ameriki. Ugotovili so, da je bilo to leto presežkov.

Lani se je prek interneta obrnilo 227,6 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov več kot leto pred tem in največ v zgodovini (drugo najboljše leto je 2008). Pri tem je bil z naskokom najbolj zapravljivi dan na internetu ponedeljek 29. november (črni petek je bil 26. novembra in ga sploh ni med prvimi desetimi).

Največ časa obiskovalci interneta preživijo na Facebooku, sledijo pa mu Googlove strani, Yahoojeve in Microsoftove. Razčlemba po vrstah pokaže, da so najbolj priljubljena točka preživljanja časa na spletu forumi (20 odstotkov), za...

1 komentar

Lej, virus...

ZDNet - Ponižno izjavljam, da sem danes skoraj padel nekam ter želel admine svojih emajlnih računov pobarati, da pri datoteki "www.myparty.yahoo.com" ne gre za datoteko s končnico .com (sicer izvršilna datoteka), ampak, hehe, spletni naslov. Idiotism Per Sempre, to sem jaz.

Sramote si na srečo nisem naredil, sem pa sporočilo o virusu prejel od nemalo poštnih strežnikov: gre za virus WORM_MYPARTY.A, ki se predstavlja kot emajl s temo "new photos from my party!", obljublja pa povezavo do slikic z neko noro zabavo. Datoteka ('spletna povezava') se zapiše na C:Recycledregctrl.exe ter pošlje pankrte na naslove Adresarja in v Outlooku shranjenih naslovov (dbx).

15 komentarjev

BeOS, počivaj v miru

Slo-Tech - Roman nam je poslal naslednjo novico:
Podjetje BeOS, ki je dolgo časa bilo na trgu operacijskih sistemov zastopano s sistemom BeOS, je dokončno zaprlo svoja vrata. Preostali člani upravnega sveta podjetja prirejajo dražbo, na kateri bodo prodali še preostalo pisarniško opremo. Med opremo so tudi kvalitetni Sonyjevi računalniški sistemi BeIA e-Villa, ki še nikoli niso bili na prodaj za javnost. Članek si lahko preberete na strani Betanews . Torej BeOS ne bo več vstal od mrtvih?

5 komentarjev

Virusa Magistr in Magistr-b

Slo-Tech - Virus Magistr ni sicer nek svež računalniški virus, saj računalniške uporabnike straši že kar lep čas. Vendar opozorilo pred njim nikdar ni odveč. Tako pravi tudi Uroš, ki nam je poslal naslednjo novico:

Zadnjih nekaj dni dobivam po pet in več elektronskih pisem neznanih pošiljateljev večinoma Telemachovega poštnega strežnika, pa tudi od drugod po Sloveniji. Večinoma so okuženi z virusom Magistr-b, nekateri z virusom Magistr. Ta virus se v času inkubacije samo razpošilja naokoli, na koncu pa pobriše vse datoteke na trdem disku.
Vsekakor pamet v roke in ne odpirajte sumljivih e-mail sporočil, pa bo vse v najlepšem redu ;).

4 komentarji

SirCam najbolj razširjen virus

The Register - Če je Code Red najbolj razširjen črv, potem je SirCam zadnje čase najbolj razširjen virus. Znan proizvajalec antivirusnih programov Sophos poroča, da je bil SirCam tema pogovora z obupanimi uporabniki v kar 65.2 % primerov, virus Magistr v 10.4 % in Hybris v 4.1 %. Graham Cluley, ki je najbolj psovana oseba v raznih virusih, ki vsebujejo psovke je izrazil skrb, da se virus še vedno širi, med drugim tudi po ustanovah FBI, kjer so spravljeni kakšni zaupni dokumenti.
No, tukaj imate še t.i. Top 10 seznam virusov, ki so v juliju povzročali največ težav:
  • 1.Sircam

  • 2.Magistr

  • 3.Hybris

  • 4.Badtrans

  • 5.Apology

  • 6.Kakworm

  • 7.Keylog Trojan

  • 8.HHold

  • 9.Flcss

  • 10.Qaz

0 komentarjev

SirCam postaja vse bolj zapleten

The Register - SirCam še vedno veselo divja po internetu in povzroča škodo (ter meni polni moj Yahoo! poštni predal ). Po vseh poročanjih sodeč bi lahko postavili trditev, da SirCam poleg tega, da vam krade tekstovne datoteke ne povzroča kakšne hude škode... No, lepo bi bilo, če bi bilo vse to res, vendar so strokovnjaki ugotovili, da je SirCam mnogo bolj kompleksen, kot so sprva pričakovali. Po pregledu velikega števila okuženih e-mail sporočil, so ugotovili, da je SirCam tudi prenašalec nekaterih drugih virusov, kot so FunLove in Kriz, ki lahko povzročijo mnogo več problemov. Poleg tega, so strokovnjaki ugotovili, da lahko, vsaj v teoriji, zaradi nepopolnega skeniranja s protivirusnim programom iz osnovne različice SirCam-a nastane modificirana, ki se jo izjemno težko zazna. Vsekakor ni odveč, da še enkrat opozorim, da se ne igrajte z računalniškimi virusi. Bodite pazljivi pri prebiranju pošte, predvsem pa se izogibajte sumljivim sporočilom....

1 komentar

Stoletje računalniških virusov

The inquirer - Morda je bilo preminulo 20. stoletje, stoletje računalnikov in "silicijske revolucije". Računalniki so nam prinesli nekaj novega, nekaj kar je marsikomu olajšalo življenje. Vendar pa so računalniki prinesli tudi veliko sitnosti. Tukaj nimam v mislih zoprnega sevanja in že kar legendarnega "poneumljanja" ljudi, ampak računalniške viruse, ki so se razvijali premo sorazmerno z računalniki. Prvi resni virusi so se pojavili nekje leta 1985 in se od takrat naprej samo še krepili. Iz kaset, na katerih so bili spravljeni podatki (se spomnite Spectruma?) so se preselili na diskete, kasneje pa še na medij, ki povezuje večino računalničarjev - internet. Priča smo bili posebej prirejenim različicam, ki jih je zaradi posebnega načina razmnoževanja preko interneta skoraj nemogoče uničiti. Internetni virusi sicer niso neverni, če znate ravnati z njim, saj ciljajo predvsem na človeško neumnost (ravno danes sta me po dolgem času razveselili dve pismi s precej zanimivimi naslovi, ki pa sta bili v...

0 komentarjev

Opozorilo [staro]

Slo-Tech - To novico, oziroma opozorilo mi nam je poslal Ambroz S.
Danes, ko sem pogledal prispelo pošto, se je v mojem nabiralniku znašlo čudno sporočilo. Pripeto ima datoteko unregmp2.exe veliko 112KB. To sporočilo sem si shranil na disk in na srečo pregledal to datoteko z Nortonom (manuelno, ker nimam vklopljenega Auto-Protecta) in mi je ugotovil, da je ta datoteka okužena z virusom, ki nosi ime "W32.Magistr.24876@mm". Najbolj čudno pa je to, da pod From napisano "MEGAhit@shark.amis.net; enota CELJE", pod Subject piše "K POGODBI O". Sporočilo piše "K POGODBI O POSLOVNOTEHNINEM SODELOVANJ." Z podjetjem MEGAhit nimam sklenjene nobene pogodbe in pri njih nisem še ničesar kupil. Sem pa se nekajkrat zanimal za njihove stvari in po tem sklepam, da so mogoče okuženi s tem virusom, ki pa se mogoče razširja podobno kot zelo znani LOVE.LETTER. Druga možnost je, da nekdo deluje pod njihovim emailom. Skratka, če ste dobili takšen ali podoben email, nikakor ne poganjajte te datoteke in jo kar najhitreje...

14 komentarjev