»

Glasbo si vedno več "izposojamo" in vedno manj kupujemo

vir: Flickr

vir: Rolling Stone
Rolling Stone - Čeprav se vračajo gramofonske plošče, se način, kako konzumiramo glasbo zadnja leta bliskovito spreminja. Kupovanje odhaja iz mode skoraj enako hitro, kot raste popularnost pretočnih storitev, oboje pa sta simptoma istega neizogibnega trenda, ugotavlja na podlagi razmer v ZDA revija Rolling Stone. Od vse glasbe, ki so jo v ZDA poslušali lansko leto, jo je bilo 77 % pretočene prek storitev, 17,3 odstotka pa so jo poslušalci prejeli prek prodaje celotnih albumov, 5,7 % pa prek prodaje posameznih pesmi. Leta 2017 so te številke znašale 66, 24,6 in 9,3 %.

Lani je tako prodaja albumov glede na leto poprej upadla za 18,2 %, prodajal singlov pa kar za 28,8 %, medtem, ko je uporaba pretočnih storitev, tako avdio kot video,...

116 komentarjev

RIAA bo pri certificiranju naklad upoštevala tudi spletno predvajanje

Slo-Tech - Ameriška cehovska glasbena organizacija RIAA je v začetku meseca spremenila več kot pol stoletja star sistema določanja, kdaj album doseže zlato in platinasto naklado. Po novem bodo šteli tudi prenosi s spleta, in sicer tako nakupi skladbe kakor tudi predvajanja v pretočnih vsebinah (streaming). Za organizacijo, ki je še pred leti ignorirala te kanale, je to pomemben simboličen korak.

Album si je...

18 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Prodaja glasbe v ZDA pada

Ars Technica - Znani so podatki o prodaji glasbe za največji svetovni trg. V ZDA je prodaja glasbe v prvem letošnjem polletju padla tako med digitalnimi vsebinami kakor pri klasičnih albumih.

Daleč najbolje se prodaja album z glasbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. V zadnjih 12 mesecih so prodali 2,7 milijona kopij albuma, na drugem mestu pa je Beyonce istoimenske pevke s 700.000 prodanimi izvodi. Lani ta čas je bil najboljši album The 20/20 Experience Justina Timberlaka z dvema milijonoma prodanih izvodov, kar je sicer več. Bistveno slabša prodaja pa je letos od drugega mesta dalje. Letos je tretje leto zapovrstjo le en album presegel število milijon, medtem ko sta bila pred tem taka albuma vsakokrat vsaj dva. Letos je le pet...

54 komentarjev

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Bloomberg - Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) je včeraj postregla s podatki o prodaji glasbe v letu 2012, ki razkrivajo presenetljiv zasuk navzgor. Prvikrat po letu 1999 so se na letni ravni prihodki od prodaje glasbe povečali, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo po vsem svetu s prodajo glasbe ustvarjenih 16,5 milijarde dolarjev prihodkov. Povečanje odpade na rovaš digitalne distribucije.

Leta in leta so se založniki pritoževali, da jim internet odžira kupce, saj je na internetu vse mogoče dobiti zastonj. Slednje je do neke mere res, a kupci so tudi na internetu pripravljeni plačati za kakovostno in primerno ponujeno vsebino, le pripraviti jo je treba znati....

9 komentarjev

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake)...

111 komentarjev

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev