»

V Arizoni zaradi neposodobljenega programa zaporniki prepozno izpuščeni

Slo-Tech - V ameriški zvezni državi Arizona, kjer imajo enega najvišjih deležev zaprtega prebivalstva v ZDA in na svetu, je po podatkih neimenovanega žvižgača več zapornikov ostalo zaprtih dlje, kot bi smeli biti. Razlog je programska oprema, ki avtomatično izračunava kazni, in ni bila posodobljena skupaj z novim zakonom. V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da imajo težave s programsko opremo, a niso razkrili, za koliko ljudi gre.

Težavo predstavlja novela zakona iz leta 2019, ki omogoča zapornikov nabiranje kreditnih točk za predčasni izpust. Za vsakih sedem dni v zaporu se za zaprte zaradi posedovanja ali uporabi mamil šteje, kot da so preživeli 10 dni, če so opravili program za odvajanje od odvisnosti, srednješolsko maturo, program za zdravljenje spolnih prestopnikov ipd. Pogoj je tudi, da je to prva obsodba. V nekaterih drugih primerih je popusta le en dan za vsakih šest dni (stari program). Kakorkoli, vse te odpustke izračunava računalniški program, ki potem upravo...

14 komentarjev

Zaradi hroščatega programa dobro desetletje prekmalu izpuščali zapornike

Slo-Tech - Navajeni smo že, da imajo računalniški programi hrošče, ki povzročajo večje ali manjše nevšečnosti. Kadar se nahajajo v kritični infrastrukturi in imajo hrošči resne posledice, so popravki navadno na voljo zelo hitro. Te dni pa v zvezni državi Washington odmeva razkritje, da je računalniški program v tamkajšnji Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (DOC) vse od leta 2002 vseboval hrošča, zaradi katerega so zapornike prekmalu izpuščali. Za hrošča so vedeli od leta 2012, a ga niso zakrpali, niti niso uporabili kakšne druge metode za izračun, kdaj se bo kazen iztekla. V teh letih so prekmalu izpustili okrog 3200 zapornikov, je ocenil guverner, in sicer povprečno za 55 dni. Ni veliko, nekaj pa je. So tudi...

16 komentarjev

Hrošč v Mathematici spominja na leto 1994

Slo-Tech - Španski matematiki so našli hrošča v zadnjih verzijah programskega paketa Mathematica, ki povzroči napačne rezultate nekaterih izračunov in celo različne rezultate ob več zagonih z istimi vhodnimi parametri. Hrošč se vleče že vsaj štiri leta, Wolfram pa ga kljub poročilu pred letom dni še vedno ni popravil.

Na napako so naleteli, ko so računali Casoratijeve determinante in želeli dokazati nekaj izrekov. Pri izračunih v Mathematici so odkrili nekaj protiprimerov, medtem ko so isti izračuni v Maplu kazali, da protiprimerov ni. Podrobna analiza je pokazala, da sta možna le dva scenarija - bodisi napak računa Mathematica bodisi Maple.

Iskanje hrošča je pokazalo, da je krivec Mathematica. Ne le da nekatere vrednosti determinant izračuna narobe, pri nekaterih primerih vrne...

19 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

Hrošč v Javi povzroči neodzivnost pri pretvorbi številskih vrednosti med tipi

Slo-Tech - Prejšnji mesec smo poročali o hrošču v PHP, ki povzroči neodzivnost programa pri pretvarjanju zelo velikih ali zelo malih števil med različnimi tipi zapisa. Podoben hrošč je bil odkrit tudi v Javi (v izvajalnem okolju in v prevajalniku), ki prav tako obvisi pri pretvorbi vrednosti 2.2250738585072011e-308 v binarni zapis dvojne natančnosti s plavajočo vejico (to ni edini primer, saj...

3 komentarji

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev