»

Toshiba se bo razdelila na troje

Slo-Tech - Iz Toshibe so včeraj sporočili, da se bo podjetje razdelilo na troje, s čimer želijo pomiriti bolj jeznorite delničarje, ki podjetju očitajo stalne korupcijske škandale. Japonski konglomerat ima začetke v letu 1875, ko je Tanaka Hisashige ustanovil podjetje za izdelavo telegrafske opreme. Do danes je Toshiba zrasla v nepregleden konglomerat, kakršni so na Japonskem pravzaprav normalni, ki ima ob slabih 30 milijardah evrov skoraj milijardo evrov dobička. Sedaj bo šlo podjetje na tri dele.

V prvega bodo oddvojili oddelke za energijo in infrastrukturo, v drugega pa diske in klasično elektroniko. Tretji del bo bolj holdinški, v njem pa bo delež v proizvajalcu polprevodnikov Kioxia Holdings in druge naložbe. Razdelitev naj bi bila končana v drugi polovici poslovnega leta 2023. Načrt je nastal kot odgovor na petmesečno izredno revizijo podjetja, ki so jo naročili po izbruhu zadnjega škandala.

Ta ni bil prvi. Škandali spremljajo podjetje vsaj zadnjih šest lest. Leta 2015 je morala...

1 komentar

Sony kupil del Toshibe, ta bi prodala še oddelek za PC-je

vir: Reuters
Reuters - Sony je sporočil, da so prevzeli Toshibin oddelek za proizvodnjo tipal za fotoaparate (CCD), za kar so odšteli 19 milijard jenov oziroma 142 milijonov evrov. S tem so se znebili enega največjih konkurentov svoje podružnice Sony Semiconductor Solutions, v katero so oktobra letos oddelili svoj oddelek za proizvodnjo tipal CCD. Prevzem Toshibinega oddelka bo končan do aprila prihodnje leto. Sonyjev oddelek za proizvodnjo tipal je eden izmed najbolje delujočih delov podjetja, ki je uspešen tako na trgu dragih fotoaparatov kot tudi komponent za pametne telefone.

Da se je Toshiba sploh odločila prodati to enoto, pa je v veliki meri posledica škandala, v katerem so se znašli letos poleti. Dobičke preteklih let so napihnili za...

4 komentarji

Sony z ogromno izgubo, a bolje od pričakovanj

Slo-Tech - Težave v Sonyju se nadaljujejo, a kažejo se prvi obrisi pozitivnih sprememb, ki so se napovedovale že prejšnje četrtletje. V petek so iz japonskega velikana sporočili, da so v zadnjem četrtletju ustvarili 136 milijard jenov (967 milijonov evrov) izgube, kar je približno dvakrat manj od pričakovanj. Prihodki od prodaje so sicer zvišali za 7,2 odstotka na 1,9 bilijona jenov (13,5 milijarde evrov)....

20 komentarjev

Samsungovi prenosniki se poslavljajo iz Evrope, Toshiba zmanjšuje obseg proizvodnje

Ativ Booki so tanki in dobro opremljeni

vir: Android Central
Android Central - Android Central prek PC Advisorja poroča o nekoliko presenetljivi Samsungovi odločitvi, da preneha s prodajo svojih prenosnikov v Evropi. Odločitev obsega vse prenosnike, tako Chromebooke, kot z Windows opremljene in v veliko primerih zelo dobro opremljene prenosnike iz serije Ativ Book. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z Windows opremljenimi tabličnimi napravami iz serije Ativ Tab, a uradna najava izrecno govori o prenosnikih, vključno s Chromebooki. PC Advisor ob Samsungu izpostavlja Sony, ki je februarja ukinil znamko Vaio, je prestrukturiral divizijo televizorjev ter je še vedno v slabem finančenm položaju. A Sony morda ni pravo podjetje, ki bi se ga lahko omenjalo tukaj, saj imamo še eno dobro znano žrtev, ki se...

62 komentarjev

VAIO se poslavlja

8-palčni VAIO P, ki je skorajda pasal v žep

vir: The Verge
The Verge - Neuradne napovedi so postale uradne, Sony prodaja divizijo VAIO. Znesek, ki ga bo Sonyju za prevzem dal sklad Japan Industrial Partners, ni znan. Po drugi strani je znano, da bo skupaj s prevzemom, ki bo zaključen do konca julija, JIP zaposlil slabih 300 zaposlenih iz divizije VAIO, obenem pa bo 5 % kapitala v novi družbi prispeval Sony. Prav tako v skladu z napovedmi znamka VAIO ostaja aktivna na Japonskem, medtem ko druga področja, na nekaterih naj bi prav tako še vedno prodajali računalnike pod tem imenom, niso omenjena. Razlog za prodajo je jasen, padec prodaje PC-jev in Sonyjevo osredotočanje na mobilne naprave.

Obenem nameravajo oddelek, ki razvija televizorje, ločiti v svoje podjetje, ki pa bo še vedno ostalo pod...

7 komentarjev

Sony se bo odpovedal osebnim računalnikom

Znamka Vaio je vedno vključevala izredno lahke in tanke prenosnike, ki so uporabljali napredne materiale in komponente (visokoločljivostni zasloni, pogoni SSD, itd.)

vir: The Verge
The Verge - Z Japonske prihajajo napovedi, da Sony namerava prodati svojo divizijo, ki izdeluje osebne računalnike Vaio. Oddelek bi kupil sklad Japan Industrial Partners, ki bi za znanje iz družine Vaio plačal med 400 in 500 milijoni dolarjev. Sony bo obdržal del novega podjetja, kar bo vlilo zaupanje zelo pomembnim japonskim poslovnim uporabnikom. Obenem bo znamka Vaio poleg Japonske še nekaj časa v uporabi tudi na pomembnejših trgih, zamenjavi lastnika navkljub. A v večini primerih se ime Vaio poslavlja. Večina tisočerice zaposlenih bi bila po novem zaposlena pri novem lastniku, najverjetneje kar v obstoječem razvojnem centru v Naganu, medtem ko bi se peščica preselila v druge oddelke znotraj Sonyja.

Svet bi s praktično ukinitvijo znamke Vaio seveda izgubil znano in...

57 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev