»

Nekdo je v četrtek internetni promet Vise in MasterCarda preusmeril skozi Rusijo

Slo-Tech - Primeri, ko velik del internetnega prometa steče skozi usmerjevalnike, po katerih načeloma ne bi smel potovati, niso redki in se praviloma izkažejo za napake pri konfiguraciji. Če določeni usmerjevalniki prek BGP oznanjajo lastništvo nad določenimi ciljnimi naslovi, bo promet pač tekel prek njih, saj internet temelji na zaupanju. Pred leti je na primer Kitajska za 18 minut skozi svoje usmerjevalnike preusmerila kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa.

V noči s srede na četrtek pa je nekdo za dobrih pet minut preusmeril promet 37 velikih internetnih blokov, skozi katere teče promet za finančne ustanove (MasterCard, Visa in druge), preusmeril skozi usmerjevalnike ruskega operaterja Rostelecom.

Običajno so takšne napake točno to - napake. Zlasti...

24 komentarjev

Telekom ne dovoli deljenja mobilne povezave

vir: Delo
Delo - Telekom se je odločil, da zakup prenosa podatkov prek mobilnega omrežja ne pomeni, da jih lahko porabimo povsem poljubno. Tako lahko razumemo njihovo politiko, ki prepoveduje in tudi v praksi preprečuje deljenje podatkovne povezave z mobilnega telefona (tethering) v določenih paketih, če ne dokupimo (tehnično povsem nepotrebne) storitve, ki to dovoljuje.

V paketu Modri namreč Telekom do 31. 1. 2016 ponuja zakup dodatne količine prenosa podatkov, in sicer 10 GB za tri evre mesečno. Pri tem v pogojih uporabe piše, da te podatkovne povezave ni dovoljeno dovoliti z drugimi napravami, torej ustvariti Wi-Fi točke. Če želimo početi še to, moramo doplačati dodatna dva evra. Nekaj podobnega je v paketu EU neskončno zapovedoval že Simobil, a v praksi tega niso...

117 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Slo-Tech - Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes sprejela pomembno odločitev. S tremi glasovi (vsi demokrati) za in dvema proti (oba republikanca) so odločili, da bo v ZDA internet reguliran kot javna storitev, kar z drugimi besedami pomeni potrditev nevtralnosti interneta.

To pomeni, da je prepovedano blokirati dostop do legalnih strani, storitev, vsebin in naprav na internet. Prav tako ni dopustno omejevati hitrosti ali kakovosti dostopa do posameznih storitev v primerjavi z drugimi storitvami; dostop do vseh mora biti enak. Plačljiva prioritizacija ni dovoljena, torej ponudniki vsebin ne bodo mogli plačati za prednostno obravnavo svojega prometa. S tem je FCC zaščitil odprt internet in zagotovil, da bo internet še vedno omogočal...

28 komentarjev

AKOS: Telekom Slovenije in Simobil kršila nevtralnost interneta

Slo-Tech - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je pri nadzoru Telekoma Slovenije in Simobila ugotovila, da sta podjetji kršili nevtralnost interneta. Gre za načelo, po katerem mora biti ves podatkovni promet ne glede na vsebino obravnavan enakovredno. Podjetji sta privilegirali lastni storitvi, tako da njune uporabe nista šteli med zakupljene količine prenesenih podatkov v paketih za naročnike.

Telekom Slovenije je na nedovoljen način ponujal storitev Deezer, ki so jo uporabnikom ponudili maja lani. Deezer omogoča poslušanje (streaming) glasbe na mobilnih napravah. Storitev je stala sedem evrov mesečno, prenos podatkov pa ni bil omejen in ni vplival na paketne omejitve. Podobno je Simobil ponujal storitev Hangar...

95 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Nevtralnost interneta v Veliki Britaniji

Na otoku so popularni paketi 'do 20Mbit/sec' ali 'do 50Mbit/sec', dejanske hitrosti pa so praviloma znatno nižje.

Slo-Tech - Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom je nedavno opravil obsežen pregled nacionalnega trga s širokopasovnim internetom. Preverili so ponudbe 14 različnih paketov pri 7 največjih ponudnikih interneta (ISP), ter jih primerjali z dejanskim stanjem pri naročnikih. V ta namen so obiskali 1767 gospodinjstev širom države in opravili več milijonov meritev hitrosti interneta.

Ugotovitve so zanimive v več pogledih. Prvič, prenos podatkov v večernih "peak" urah je bil zgolj za malenkost nižji od povprečja čez dan, kar ovrže očitke o preobremenjenosti omrežja (congestion) in posledično potrebi po prioritetiziranju določenega prometa. Ta...

15 komentarjev