»

Leteči nahrbtniki za reševalce v Dubaju

Wired News - V Dubaju, kjer denar ni problem, bodo svojim gasilcem in reševalcem kupili 20 letečih nahrbtnikov (jetpack), ki jih bo izdelalo podjetje Martin Aircraft Company. Podjetje izdelka za končne kupce še nima, bo pa nared do konca prihodnjega leta, obljubljajo. Martin Aircraft Company je letos izvedel javno prodajo delnic (IPO) in je vreden več kot 100 milijonov dolarjev. Nahrbtniki bodo namenjeni prav gasilcem in reševalcem, medtem ko lahko potem sredi leta 2017 pričakujemo še izvedbo za domače uporabnike. Naročil imajo že precej; recimo kitajsko podjetje Beijing Flying Man Science & Technology je naročilo 100 nahrbtnikov za ljudi in 50 avtonomnih. Posamezen primerek naj bi stal okrog 150.000 dolarjev, letno pa jih kanijo...

8 komentarjev

Nokia razvija letalnike za pregled anten baznih postaj

ZDNet - Nokia Networks, kakor se imenuje del podjetja, ki se ni ukvarjal s pametnimi telefoni in ga Microsoft ni kupil, je z mobilnim operaterjem Du iz Združenih arabskih emiratov v Dubaju pokazala, kako je mogoče letalnike (drone) uporabiti za preglede in nadzor baznih postaj mobilnega omrežja.

Medtem ko bi jih Amazon in Google uporabljala za dostavo paketov, nemški DHL in švicarska pošta pa to, resda eksperimentalno, že počneta, jih razvija Nokia letalnike za drug namen. Pregledovanje baznih postaj na klasičen način je zamudno in nevarno, saj mora tehnik splezati na anteno. Brezpilotni letalniki lahko to storijo bistveno hitreje in brez tveganja, da bi padli ter se poškodovali. Zato so na nogometnem stadionu v Dubaju pokazali, kako lahko...

5 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

Test "granitnih" plošč

Vse barve mavrice

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Granite bay oziroma E7205 je najnovejše čipovje, ki ga je izdelalo podjetje Intel. Na njih vam bodo lahko tiktakali le Pentium 4 procesorji, kar je že samo po sebi samoumevno. Če bi ga primerjali z nForce ll, bi našli mnogo skupnih lastnosti, kot sta dvokanalni DDR pomnilnik in pa SATA, katerega najdemo tudi na KT400 ploščah. V test je bilo vključenih kar 7 plošč različnih proizvajalcev. Posebnih odstopanj med njimi ni bilo, le malo boljša od konkurence pa je bila Gigabaytova GA-8INXP, katere zmaga ni bila čisto zaslužena, saj jo je dobila tudi na račun dveh IDE krmnilnikov, katerih večina uporabnikov ne potrebuje.

3 komentarji

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev