»

Prazgodovinski Windows Update oživel

Slo-Tech - Skupnost Windows Update Restored je storila prav to, kar opisuje njihovo ime. Na splet so postavili kopijo starih strani Windows Update z ustreznimi spletnimi aplikacijami, ki so omogočale posodobitve Windows 95, 98, ME, NT 4, 2000, XP in Vista. Gre za posodobitve, ki jih je Microsoft izdal tekom življenjske dobe teh izdelkov, sedaj pa niso več dostopni. V nobenem primeru pa ne gre za kakšne novejše posodobitve, zaradi katerih bi bila uporaba teh operacijskih sistemov spet varna. Za dostop potrebujemo vsaj Internet Explorer 5, kar tudi na starejših sistemih ne bi smel biti problem. Dostop do strani ni šifriran (SSL/TLS), zato tudi stari brskalniki ne bodo imeli težav.

Poleg omenjene strani obstaja tudi Legacy Update, ki pa deluje nekoliko drugače in je namenjena Windows 2000 in XP. Ta omogoča dostop do Microsoftovih strežnikov, kjer so dejansko še vedno na voljo popravki za omenjeni verziji Windows. Za starejše pa je Microsoft sredi leta 2011 ugasnil Windows Update, zato je nova...

22 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Microsoft uporabnikom Oken zopet vsiljivo namešča programje

ZDNet - Uporabniki Windowsov 10 širom sveta poročajo, da so z okensko posodobitvijo dobili tudi nenajavljene goste - PWA različice pisarniškega paketa Office, pri čemer so se njihovi računalniki tudi samodejno ponovno zagnali.

Windows Update je že od nekdaj za uporabnike dvorezen meč; po eni strani skrbi za krpanje varnostnih lukenj in dodajanje uporabnih funkcij, po drugi pa nas pogosto rad zaloti ob nepravem trenutku - bodisi z vsiljivim dolgotrajnim posodabljanjem bodisi celo neželenim ponovnim zagonom računalnika, ob katerem lahko izgubimo podatke. Pričakovali bi, da bodo pri Microsoftu skozi čas uspeli prakso bolje izpiliti na način, da bo za uporabnike čimmanj vsiljiva, toda situacija se s praktično vsakim nastopom novega rodu Oken zopet zalomi na kakšen nov način. Še posebno to velja za aktualne Windowse 10, kjer ima Update še večji pomen, tako zaradi pogostejšega posodabljanja kot dostave pomembnejših kosov kode kot poprej. Redmondski velikan je na primer potreboval dve leti, da...

174 komentarjev

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Microsoft: z Windows 10 Creators Update raje počakajte

Microsoft - Ne bi si mislili, da bomo kaj takega slišali iz Microsoftovih ust, a smo vendarle. Z najnovejšo posodobitvijo za Windows 10, ki je uradno izšla 11. aprila, čeprav je bila na voljo že nekaj dni prej, velja počakati. Tako je sicer med vrsticami, a zelo jasno dejal John Cable iz Microsofta.

Zadeva je namreč precej kompleksna. Posodobitev se vsem uporabnikom ne prikaže istočasno, temveč jo Microsoft najprej ponudi najnovejšim napravam, ki bodo verjetno delovale brez težav, medtem ko jo starejše naprave dobijo kasneje. Zapisano velja za avtomatično posodobitev prek Windows Update, medtem ko je povsod mogoče na silo sprožiti posodobitev.

In Microsoft slednjo možnost odsvetuje oziroma opozarja, da se utegnejo uporabniki soočiti z nekaterimi težavami. Zato Cable pravi, naj uporabniki raje počakajo, da jim sistem ponudi nadgradnjo, pa četudi bo to še...

45 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Windows 10 bo dobil bash!

Microsoft - Avtomatizacija opravil s skriptami v bashu je eno izmed področij, kjer je Linux še vedno krepko pred Windows. Nič več, so se odločili v Redmondu, zato so v poletno nadgradnjo z imenom Windows 10 Anniversary Edition (kodno ime Redstone) vključili polno emulacijo basha. Res je, v Windows 10 bo kmalu mogoče uporabljati iste ukaze kot v Linuxovem terminalu, kot so grep, awk ali celo Python in Git.

Windows 10 bo dobil čisto nov WSL (Windows Subsystem for Linux), na katerem bo tekel Canonicalov ubuntujevski vmesnik. Microsoft sicer opozarja, da je WSL za zdaj še v beta stadiju in da vse bash skripte ne bodo nenadoma magično v popolnosti tekle na Windows, se pa želijo temu približati. Tudi integracija ne bo popolna, tako da iz basha ne...

114 komentarjev

Windows 10 se v vsakem primeru pogovarja z Microsoftom

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Windows 10 ni ravno naravnan v prid zasebnosti. S privzetimi nastavitvami v Redmond pošilja cel kup informacij o uporabniku in računalniku, na nekatere računalnike se odvisno od nastavitev Windows Update prenese kar sam, Microsoft pa grozi tudi z onemogočenjem poganjanja piratskih programov. Toda četudi odkljukamo vse nastavitve za zasebnost in onemogočimo vso telemetrijo in pošiljanje podatkov Microsoftu, Windows 10 še vedno kliče domov.

Tudi poslovna verzija Windows 10 Enterprise z izklopljeno vso telemetrijo je v osmih urah, kolikor je trajal eksperiment, domov poklicala štiritisočkrat. V poskusu so uporabljali čisto namestitev Windows 10 Enterprise, ki je ves čas trajanja ni nihče uporabljal. Instalacija v Virtualboxu je imela...

77 komentarjev

Nova verzija Windows 10 onesposobila šifriranje

Neowin - Ta mesec je Microsoft izdal prvi večji paket popravkov za nov operacijski sistem Windows 10, ki opravlja enako funkcijo kot servisni paketi v prejšnjih izdajah. Običajno je prvi paket popravkov zelo pomemben, saj se številne organizacije in posamezniki šele tedaj odločijo za nadgradnjo, ker predvidevajo, da so vsaj največji hrošči zakrpani. To pot je Microsoft nekoliko zavozil, saj nadgradnja onemogoči sistem BitLocker, ki je namenjen šifriranju podatkov v Windows 10.

Kdor namesti najnovejšo verzijo Windows 10 Build 10586 in poizkusi vključiti BitLocker, ga pričaka sporočilo, da se tega ne da storiti zaradi "napačnega parametra". Če je bil BitLocker vključen že pred nadgradnjo, ostane vključen, a se ga ob morebitni izključitvi ne da ponovno vključiti. Napaka...

99 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Windows 10 še ni prehitel XP-jev

CNET - Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več...

97 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Windows 10 prihaja 29. julija

Microsoft - Po začetnih napovedih, da bo Windows 10 nared poleti, smo naposled dobili točen datum. Windows 10 bo uradno izšel 29. julija, je sporočil Joe Belfiore. Pravzaprav je vest posredovala prihajajoča pomočnica Cortana, ki ji glas posoja Jen Taylor. Uporabniki Windows 8 so že začeli dobivati obvestila, da lahko brezplačno rezervirajo svojo nadgradnjo, saj bo ta zastonj za kupce računalnikov z legalnimi Windows 7 ali novejšimi ter tablicami z Windows 8.1.

O novostih, ki jih prinaša nova verzija, smo pisali že večkrat. Toda poudariti je treba tudi, da Windows 10 nekaj stvari tudi odnaša. Po namestitvi bo Windows 10 odstranil Windows Media Center, vgrajen DVD-predvajalnik, namizne pripomočke (desktop gadgets), prednameščene igre Windows 7 (Srca, Minolovec, Pasjansa),...

166 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev