»

Malezija bo vsem polnoletnim državljanom priskrbela uradne elektronske naslove

vir: iTNews
iTNews - Malezijska vlada je napovedala smele načrte, po katerih naj bi do leta 2015 vsak polnoletni Malezijec dobil svoj elektronski predal, s katerim bo lahko komuniciral z državo. Izvajalec storitve bo podjetje Tricubes Berhad, ki bo julija začelo ustvarjati elektronske naslove. Vsak državljan bo dobil svoj naslov z domeno @myemail.my, odprl pa ga bo lahko le z uporabo pametne osebne izkaznice, ki jo bo vstavil v bralnik pametnih kartic. Pametne izkaznice namreč vsebujejo elektronski čip, ki ima zapisane glaven identifikacijske podatke o imetniku.

Projekt 1Malaysia E-mail bo stal okoli 50 milijonov ringitov (11,5 milijona evrov) in bo uporabljal sistem Windows Live Hotmail. Računi bodo podpirali šifriranje, vanje pa bodo uporabniki dobivali uradno pošto, recimo vabila na sodišče, in jih uporabljali za oddajo dohodninske napovedi, vlog za izdajo dokumentov ipd. Osnovna storitev bo za uporabnike brezplačna,...

9 komentarjev

Za napačno parkiranje dobite še virus

The Register - Da nepridipravom nikoli ne zmanjka kreativnih idej, kako nepazljive ali neuke uporabnike spleta pretentati v namestitev kakšnega virusa ali drugega škodljivega programja (malware), kaže domiselna akcija iz Grand Forksa v Severni Dakoti. Prvi del napada se je namreč zgodil v resničnem življenju, ko so za brisalce avtomobilov zataknili letake, na katerih je pisalo, da niso parkirali v skladu z uveljavljenimi normami, zato naj vozniki pogledajo slike na nekem spletnem naslovu.

Kdor se je res odpravil na omenjeno stran, ga je pričakalo obvestilo, naj si za ogled prenese program PictureSearchToolbar.exe, ki je seveda parazit. Ta je nato v sistem namestil zlobno datoteko DLL, ki jo je registriral kot BHO (Internet Explorer Browser Helper Object). Ta je nato poiskala domeno childhe.com, od koder je prenesla še en DLL in ga priglasila kot nov BHO. Slednji je počakal nekaj časa, nato pa uporabnika obvestil, da računalnik kaže vse znake okužbe z virusom in ponudil prenos lažnega...

25 komentarjev

Radeon RefreshFix 0.98 Beta

Guru 3D - ATI je pred kratkim izdal Radeon RefreshFix različice 0.98, ki vam omogoča poljubno nastavljanje osveževalnih frekvenc v aplikacijah Direct3D in OpenGL (igrah) v Oknih XP in 2000. Programček je sicer še v različici beta, vendar pa vam utegne zelo koristiti, če ste se že naveličali zoprnih 60 Hz v igrah in nočete predčasno k okulistu po očala z 2 cm lečami. Programček si lahko snamete iz Guru3D-jevega arhiva.

1 komentar

Virus napadel IBM

The Register - Na IBMjeve izdelke 'Memory Key', ki se vtakne v USB duplino ter je sposoben prenašati 32 MB podatkov, se je nekako -- modri ne ve kako -- prikradel virus WYX. Nevarnost okužbe sicer skoraj ne obstaja, saj se računalo ne zaganja iz teh naprav, virus pa je odvisen od MBR-ja. Možnost okužbe naj bi bila večja na primerkih, izdelanih pred 21. decembrom 2001 oz. s serijsko številko, manjšo od 2320000. Popravek Tukaj.

0 komentarjev

Še prodaja X-boxa

Australian IT - Po Oknih XP pa še X kocka: od 15. novembra so jih prodali kar milijon in pol. Se vam zdi nizka številka? No ja, primerjajte to s sedemnajstimi milijoni Oken XP. Zanimivo razmerje.

Še hecen podatek: po podatkih NPD Group-a, je število prodanih iger na posamezno konzolo znašalo tri izvode. I, kako pa ne, ko pa so nekateri prodajalci kot pogoj za nakup X-Boxa postavili še nakup treh iger (po izbiri prodajalca, da se ve). Eh, ta statistika.

2 komentarja

Microsoftove cvetke

The inquirer - "Linux je grožnja, ki jo moramo uničiti", "640 KB je za vsakega dosti" ter "Naša Okna XP so nevdirljiva". Zadnja izjava je bila izrečena s strani Microsoftovca Brada Smitha, ki je rekel tudi, da še ni našel inačice Oken XP, iz katere naj bi hekerji odstranili nalinijsko registracijo. Ne vem, ali so samo tako butasti, ali pa le zelo prekleto slepi. V Aziji se jih namreč dobi za ceno malo dražje kavice. Klik!

0 komentarjev

Oken XP kot vročih žemljic!

CNet - Če bi šli v Malezijo, verjetno ne bi bilo nič čudnega, če bi vas ob sestavljanju računa namesto "Želite morda še kaj?" vprašali kar "Bi morda še Okna XP za dolar in pol?".

Največji problem piratstva Maleziji naj bi bila podkupljivost. No, nova Okna je moč dobiti praktično povsod - v nočnih lokalih, prodajalnicah hitre hrane, pa še kje - po cenah od 1.5 do 6 USD. Po Microsoftovih besedah gre za beta verzije (nekateri prodajalci garantirajo, da bodo, če je to res, kupcem vrnili denar; ja, pa kaj še!), prav tako pa obstaja velika možnost okužb z virusi, da o tehnični podpori niti ne govorimo . Klik!

7 komentarjev

VMware Workstation 3.0 Beta

VMware - Nova verzija (beta) priljubljenega navideznega stroja za okolji Windows (sedaj tudi XP Home in XP Pro) ter Linux, je na voljo za download. Seznam novosti je ZELO obsežen, iz spiska pa mi je potegniti le nekaj pomembnejših (no, kakor za koga, seveda):

  • podpora za Okna XP (kot gostujoči ter gostiteljski OS),
  • podpora za USB,
  • lažje nastavljanje omrežja,
  • nov grafični vmesnik za Okna,
  • izboljšana podpora za prenosnike.


  • Drznil bi si še postaviti vprašanje bralcem: Koliko vas 'redno' uporablja 2 ali več operacijskih sistemov na enkrat? Hvala

    12 komentarjev