»

Svoboda na internetu v zatonu

Freedom House - Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.
...

8 komentarjev

Internetni napadi na pisce poročila o sestreljenem letalu nad Ukrajino

Slo-Tech - Nizozemski odbor za varnost v letalskem prometu, ki je ta mesec izdal končno poročilo o nesreči potniškega letala MH17 nad Ukrajino 17. julija 2014, je bil tarča ponavljajočih internetnih napadov skupine Pawn Storm, so ugotovili v Trend Micru. V poročilu so zapisali, da je letalo strmoglavilo zaradi sestrelitve z raketo zemlja-zrak Buk ruske proizvodnje, ki so jo izstrelili s 320 kvadratnih kilometrov velikega področja v vzhodni Ukrajini. Poročilo ni odgovorilo na vprašanje, kdo je raketo izstrelil, se je pa ukvarjalo z vprašanjem, zakaj zračni prostor ni bil zaprt; ugotovili so, da zaprtje visokega zračnega prostora nad področji z oboroženimi konflikti nikjer po svetu ni običajno.

Je pa nekatere silno...

4 komentarji

NSA: Več kot 600 napadov kitajskih vladnih hekerjev v zadnjih petih letih

NBC - V javnost je pricurljajo tajno poročilo ameriške NSA o napadih kitajskih vladnih hekerjev na ameriške tarče v zadnjih petih letih. V tem času so napadi več kot 600 ameriških podjetij, organizacij in državnih služb, je zapisano v poročilu, ki ga je prvi pridobil NBC. Med tarčami so tudi velikani, kot so Google, ameriška vojska in Lockheed Martin. Zemljevid napadov kaže, da so bili usmerjeni proti tarčam po celotni ZDA in da niso posebej koncentrirani na nobenem področju. Največkrat je bila tarča sicer zvezna država Kalifornija.

Viri v NSA so za NBC povedali, da gre material, ki ga je Agencija pripravila februarja 2014 in zajema obdobje od leta 2009. Predvidevati moremo, da so se...

22 komentarjev

Nemčija obtožuje Rusijo hekerskega napada

Spiegel Online - Spiegel poroča, da imajo zanesljive indice, da so internetni napad na nemški parlament, ki so ga razkrili pred dobrima dvema tednoma, organizirali in izvedli ruski državni hekerji. Napad na Parlakom (parlamentarische Kommunikationen) se je začel razpletati maja, ko so nadzorniki omrežja opazili, da se dva računalnika na službenem omrežju poizkušata povezati na vzhodnoevropske strežnike, ki so povezani s kriminalnimi združbami. Preiskava je odkrila, da gre za obsežen napad.

Napadalci so pridobili dostop do več računalnikov, zato IT-služba vseh 20.000 uporabniških računov šteje kot kompromitirane, med njimi pa je tudi račun kanclerke Merklove. Tiskovna predstavnica je včeraj povedala, da je odteklo precej podatkov in da so...

24 komentarjev

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Slo-Tech - Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo...

37 komentarjev

Nizozemski CA DigiNotar izdal lažen SSL-certifikat

Slashdot - Ponovila se je marčevska zgodba, ko so zlikovci pridobili nadzor nad izdajateljem spletnih certifikatov (CA) in izdali veljavne certifikate za lažne strani. To pot je žrtev nizozemski CA DigiNotar, saj so napadalci pridobili veljavne certifikate za lažne strani, ki se pretvarjajo, da so Googlove (certifikat je wildcard, kar pomeni da velja za vse Googlove strežnike in podstrani). Prva poročila o napadu so se pojavila včeraj, certifikat pa je že na listi blokiranih.

Na Mozillinih straneh so...

5 komentarjev