»

Izšel operacijski sistem NetBSD 10.0

Slo-Tech - Po petih letih razvoja je izšel NetBSD 10.0, ki predstavlja osemnajsto večjo verzijo operacijskega sistema NetBSD. Beta je izšla že leta 2022, konec minulega leta pa smo dočakali prve kandidate za izid (release candidates). Sedaj je tu končni izdelek. Nova verzija, s katero lahko nadgradimo prejšnji NetBSD 9.0, prinaša precej novosti. To so na primer podpora za WireGuard, nove platforme ARM (denimo Apple Silicon, Raspberry Pi), Intel Ethernet, šifriranje izmenjalne particije (swap) itd. Novinec je tudi približno 12 odstotkov hitrejši od predhodnika. Novo verzijo lahko snamemo z uradne strani.

NetBSD je nastal iz Unixovega BSD (Berkeley Software Distribution), ki ga je napisal Bill Joy. Iz njega se je razvilo več operacijskih sistemov, med njimi tudi popularni FreeBSD, OpenBSD in seveda NetBSD. OpenBSD je sicer slednjega prerasel, a ima NetBSD še vedno precej zvestih uporabnikov. Tudi NetBSD je odprtokoden in brezplačen projekt, še danes pa teče na široki paleti strojne opreme....

2 komentarja

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

Novi WinAmp 5.8 je tu

[dodaj]

Slo-Tech - Po več kot štirih letih je naposled izšla nova verzija priljubljenega predvajalnika glasbe Winamp. Nova verzija nosi oznako 5.8. Po internetu so se razne beta in pobegle inačice valjale že dlje časa, zato je Radionomy (ki je Winamp kupil od AOL-a) objavil uradno, prečiščeno verzijo, da ne bi ljudje tvegali z nepreverjenimi. S tem je Winamp dobil verzijo, ki podpira Windows 8.1 in 10.

Ob tem velja poudariti, da ne gre za aktiven projekt. Winamp 5.8 je sveža verzija, ki pa se ne bo več razvijala in je namenjena bolj promocije prihodnje inkarnacije Winamp, ki pride leta 2019. Kaj je novega v verziji 5.8? Podpora za Windows Audio Output plug-in (WASAPI), dodana podpora za Windows 8.1 in 10, možnost izklopa podpore za video, podpora za ENUMPLAYLISTS v ukazni vrstici in cel kup popravkov.

Prihodnje leto bo Winamp dobil povsem novo preobleko. Iz predvajalnika MP3-jev in sorodnih datotek se bo prelevil v organizator vseh možnih virov glasbe, od pretočnih storitev do lokalnih datotek, o...

37 komentarjev

OpenBSD bo zaradi ranljivosti Spectre onesposobil HyperThreading

Ben Klemens - Razvijalci operacijskega sistema OpenBSD, ki ga poznamo predvsem zaradi svoje zavezanosti k varnosti, so se zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta v več inačicah najbolj prizadeli Intelove, nekoliko zmerneje pa tudi AMD-jeve in ARM-jeve procesorje, odločili za radikalno potezo. V OpenBSD ne bo več podprto večnitenje HyperThreading (HT), da bo sistem imun na Spectre in sorodne napade. Hkratno večnitenje na istem jedru (SMT), kar počne tudi Intelova tehnologija HT, običajno uporablja iste predpomnilnike TLB (translation lookaside buffer) in L1, zaradi česar so napadi Spectre bistveno lažji. Ob tem razvijalci dodajajo, da poganjanje niti z različnimi varnostnimi privilegiji na istem jedru tako ali tako ni bila nikoli posebej modra zamisel.

Ali bodo procesorji zaradi...

37 komentarjev

Microsoft PowerShell prihaja na Linux in druge platforme

Slo-Tech - Po platformi .NET in Chakri Microsoft odpira tudi svojo ukazno lupino oziroma skriptni jezik PowerShell. Na Githubu so že objavili izvorno kodo in alfa verzijo prevedene kode, ki deluje na CentOS, Linuxu in Mac OS X, v prihodnosti pa pričakujemo podporo še za dodatne arhitekture. PowerShell bo na voljo pod licenco MIT. Trenutno lahko spremembe in dopolnitve predlagajo (commit) le zaposleni v Microsoftu, a se bo sčasoma spremenilo. Microsoft je odločneje zakorakal v odprto kodo leta 2014, ko so začeli odpirati .NET.

Jeffrey Snover iz Microsofta pojasnjuje, da bodo sedaj lahko uporabniki, ki so navajeni delati v PowerShell in orodje dobro poznali, imeli možnost to uporabiti tudi na drugih platformah. Jedro ostaja enako...

32 komentarjev

OpenBSD praznuje 20 let

Slo-Tech - Iz Unixovega BSD (Berkley Software Distribution), ki ga je pisal Bill Joy, se je razvilo več inačic sorodnih operacijskih sistemov, med katerimi so danes v najširši uporabi NetBSD, FreeBSD in OpenBSD. Slednji se je porodil oktobra 1995 kot razvejitev (fork) iz NetBSD-ja. OpenBSD je osredotočen na odprtost, varnost in prenosljivost. Navdahnil je vrsto podobnih projektov, med njimi omenimo...

13 komentarjev

Izšel OpenBSD 5.2

Open BSD - Včeraj je izšla nova verzija prostega operacijskega sistema OpenBSD, ki je pisan v glavnem z mislijo na varnost na prvem mestu. Gre za drugi najpriljubljenejši operacijski sistem tipa BSD (prvi je kakopak FreeBSD), ki ga je leta 1995 iz takratnega NetBSD-ja začel ločeno razvijati Theo de Raadt. Danes OpenBSD vsakih šest mesecev prileze do višje verzije.

V OpenBSD 5.2 tako najdemo precej novosti (seznam vseh), popravkov in izboljšav. Ena izmed glavnih sprememb je...

1 komentar

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

Je FBI podtaknil stranska vrata v OpenBSD?

OSNews - OpenBSD je operacijski sistem, ki je znan predvsem po obsedenosti z varnostjo, zato je bil relativno priljubljen kot osnova pri postavljanju varnostnih rešitev, npr. navideznih zasebnih omrežij (VPN) ali požarnih zidov. Vse pa kaže, da kljub najboljšim namenom tudi tu niso bili imuni pred namerno podtaknjenimi varnostnimi pomanjkljivostmi.

Pred približno desetimi leti je Gregory Perry, takrat tehnični direktor organizacije NETSEC, med drugim skrbel tudi za donacije projektu OpenBSD. Kot se je izkazalo, je v tistem času sodeloval tudi s FBI in podpisal sporazum o nerazkrivanju (NDA). Le ta se je po 10 letih iztekel in Gregory se je odločil "očetu" OpenBSD Theu de Raadtu razkriti nekaj zanimivih dejstev. Tako naj bi FBI imel na svojem plačilnem seznamu več razvijalcev, ki naj bi v ogrodje OpenBSD Cryptographic Framework (OCF) namerno podtaknili več stranskih vrat in mehanizmov za uhajanje ključev. Obenem naj bi bilo na plačilnem seznamu FBI nekaj znanih posameznikov, ki so aktivno...

135 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev

Slovenska tipkovnica za OpenBSD (in NetBSD)

Slo-Tech - OpenBSD je eden najvarnejših operacijskih sistemov, ena od njegovih pomanjkljivosti za naše loge pa je tudi nepodprta slovenska tipkovnica. Ampak ne več dolgo. Lastnoprstno sem namreč spesnil ustrezne popravke, ki sedaj čakajo na prostovoljce, da jih preizkusijo. Tisti, ki vas stvar zanima, navalite na forum in ne pozabite poročati o vaših izkušnjah ali še kaj dodatno vprašati. Zadeva je najverjetneje uporabna tudi pri OpenBSD-jevi "materi" - NetBSD.

Če bo šlo vse po načrtu, se letošnjega prvega maja ne bomo spominjali le po pridružitvi EU temveč tudi po izidu prve uradne izdaje OpenBSD s podprto slovensko tipkovnico.

2 komentarja