»

V Facebooku končali odpuščanja z osmino zaposlenih manj

Slo-Tech - V Meti (nekdanji Facebook) so danes vročili še zadnja obvestila o odpovedih. V zadnjem napovedanem krogu odpuščanj so se poslovili od 10.000 zaposlenih, zato so vsi zaposleni na trnih pričakovali, koga bo zadela krogla. Prvi krogi so potekali v glavnem v kadrovskih in menedžerskih delih podjetja, v nadaljevanju pa so odpuščali tudi tehnični kader. S tem se je končal glavni del prestrukturiranja podjetja, ki ga je bil naznanil Mark Zuckerberg, da bi povečal učinkovitost podjetja. V prihodnosti bodo odpuščanja precej manjša, je še dodal.

Zuckerberg vztraja, da druge izbire ni imel. To morda drži, a zaposleni so bili kritični zlasti do nepreglednosti postopka. V vmesnem času, ko ni bilo jasno, kdo bo ostal, je bilo vzdušje v podjetju zelo slabo. Ni šlo le za lastno negotovost, temveč so imeli težave tudi pri organiziranju dela in delegiranju nalog, saj ni bilo jasno, ali bodo sodelavci čez mesec ali dva še del ekipe. Zuckerberg je že pred tedni sporočili, v katerih oddelkih bodo...

15 komentarjev

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

Snapchat se potaplja na borzi, Facebook pa še naprej krade njegove ideje

Business Insider - Če ste tudi vi med ljudmi, ki morajo preveriti dogajanje na Facebooku še preden vstanejo iz postelje, ste danes verjetno opazili novo funkcijo platforme spletnega velikana. Facebook je namreč spet ukradel idejo Snapchatu in vpeljal Facebook Stories. In to ni osamljen primer. Kopije funkcij Snapchata smo do sedaj lahko našli že v Instagramu, WhatsAppu in Facebook Messengerju.

Kaj prinašajo Zgodbe

Če ste uporabnik Snapchata, potem Facebook stories za vas ne bo nič novega. FB uporabniki lahko prek Zgodb s svojimi navideznimi prijatelji delijo videe in fotografije, ki jih lahko dodatno obdelajo s filtri in podobnimi posebnimi učinki. Zgodbe imajo s Snapchatom skupnega tudi to, da se...

19 komentarjev

Twitter in Snapchat odpuščata

Jack Dorsey

The Wall Street Journal - Minuli teden so po internetu zakrožile špekulacije, da v Twitterju obeta množično odpuščanje. Novi stari izvršni direktor in soustanovitelj Jack Dorsey, ki je vodilno mesto ponovno prevzel minuli teden, je danes potrdil krčenje števila zaposlenih. Twitter bo odslovil 336 zaposlenih, kar predstavlja osem odstotkov vseh zaposlenih. Kot so zapisali v dokumentu za agencijo za trg vrednostnih papirjev, gre za nujni del prestrukturiranja, s katerim želijo povečati učinkovitost podjetja. Večina odpuščenih bo inženirjev.

Investitorji so nad odpuščanjem navdušeni, saj je delnica danes po potrditvi vesti poletela za pet odstotkov. S tem je nekoliko izničila letošnji padec, a je delnica še vedno približno šestino cenejša kot ob...

5 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Snapchatu 20 let neodvisnega nadzora nad varovanjem zasebnosti

Slo-Tech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je sprejela besedilo poravnave s Snapchatom, ki so ga lani maja javno obtožili zavajanja uporabnikov. Jabolko spora so bile navedbe Snapchata, da omogoča pošiljanje tekstovnih, slikovnih ali video sporočil, ki se po ogledu nepreklicno izbrišejo tako s prejemnikovega računalnika kakor tudi s strežnikov podjetja. V resnici ni tako preprosto.

Načinov, kako shraniti prek Snapchata poslana sporočila, je več, vsi pa postavljajo na laž trditve o avtomatičnem brisanju sporočil po ogledu. Najpreprostejši način je zajem zaslonske slike, s čimer lahko prejemnik shrani fotografijo sporočila. Načeloma je pošiljatelj o tem obveščen, a že v iOS 7 in starejših je mogoče sliko zajeti, ne da bi poslali obvestilo o tem. Podobno je bilo...

12 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev